Radio Timișoara: Vor fi oamenii înlocuiți de roboți și Inteligență Artificială?

Radio Timișoara: Vor fi oamenii înlocuiți de roboți și Inteligență Artificială?

76
0

Dragoș Mărgineanțu este un timișorean cu care avem toate motivele să ne mândrim. Șef al Biroului de Tehnologie din Departamentul de Inteligență Artificială al companiei americane de aviație Boeing, a făcut Liceul de Informatică din Timișoara, iar apoi a absolvit Calculoatoare la Universitatea Politehnică. În 1996, a plecat în America pentru a-și da doctoratul. Acolo, avea să înceapă o carieră profesională de excepție…

A venit acasă, la Timișoara – orașul său natal, ca invitat al conferinței Tech Talks, cel mai important eveniment de popularizare a științei și tehnologiilor de ultimă oră din vestul României.

Cu siguranță, Inteligența Artificială este una dintre cele mai discutate și fascinante invenții din zilele noastre. Această tehnologie a transformat deja modul în care interacționăm cu lumea și va deveni un aspect important al vieții noastre. Întotdeauna când a apărut o invenție nouă, fie că vorbim de locomotivă, fie de curentul electric, ori mașină, au existat temeri.

Există oare motiv să ne fie frică de Inteligența Artificială? Vor fi înlocuiți oamenii de Inteligența Artificială?

Dragoș Mărgineanțu spune că, atâta vreme cât algoritmii sunt creați tot de om, nu e niciun pericol în fața IA.

“Sunt tool-uri care au limitări și în niciun caz la acest nivel nu le vom folosi pentru aplicații de risc. Să zicem că ajung pe mâna răufăcătorilor, dar aceia trebuie să dezvolte sisteme. Nu este ușor și costă bani.

Până la Chat GPT, au fost zeci de mii de oameni, miliarde de dolari, plus resurse energetice consumate. Nu e ceva ce pot face unii într-un garaj.

În biologia sintetică poate fi generat un virus care poate distruge umanitatea, trebuie să avem grijă, să fim conștienți. Dar nu aș vrea să ne fie frică, fiindcă nu aceasta va fi utilizarea. În primul rând, trebuie să avem încredere în noi, suntem oameni inteligenți. Eu lucrez în sisteme gen GPT, știu foarte bine ce pot să fac și ce nu pot să fac. Le folosim cu mare responsabilitate în generarea de text, de cod și așa mai departe, dar nu există încă în forma unui robot care interacționează și care poate să prostească umanitatea”, a spus Mărgineanțu.

Ce se va întâmpla cu oamenii care vor fi înlocuiți de Inteligența Artificială și de roboți? Pentru că deja se întâmplă acest lucru.

“Dispar unele meserii, dar apar altele. Gândiți-vă la casierul de la supermarket. Dacă are 21 de ani și cu un background bun la matematică, poate face un curs de șase luni și poate deveni programator, poate deveni inginer de software. Va fi mai bine și pentru el. Cea mai mare gaură e de talente în acest domeniu. Avem nevoie de programatori, de cercetători, la toate nivelurile. Acest lucru se va întâmpla. Trebuie să avem încredere. În medicină, în neuroștiință sunt roboți, care văd detalii pe care omul nu le poate vedea. Se operează la grupuri de neuroni. E adevărat, robotul se află în mâna unui chirurg. Un alt exemplu, dronele sunt cele mai profitabile în agronomie. Împrăștie substanțe, monitorizează, detectează boli etc. Și dacă vom avea o mașină autonomă, va fi la ordinul nostru. Noi o vom chema, se va duce unde îi vom spune noi și va fi o proprietate. Va exista cel puțin o interfață cu oamenii, experții”, a răspuns Mărgineanțu.

La întrebarea când și cum vom cuceri spațiul, Luna și Marte, dar și când vom putea călători în rachete, un inginer, specialist în AI de la Boening, e cel mai în măsură să răspundă.

“Boeing rămâne cel mai mare lansator de sateliți. Suntem lideri în construcția de sateliți mari. NASA operează naveta spațială construită de Boeing. Dincolo de AI, există un domeniu spectaculos: propulsia. Să ajungem la Marte, la ora actuală, ne trebuie între doi și patru ani. Cu sistemele de propulsie de acum. Pentru un om, e foarte mult. Acum se lucrează la invenția unor noi sisteme de propulsie. Dacă vom aduce măcar la șase luni, vom vedea schimbări majore. Am cunoscut câțiva astronauți, unii au fost și pe Lună, și-au riscat viața să ajungă acolo. Vom ajunge să călătorim. Noi vom merge un pic în sus, să vedem planeta.

În orașul nostru, este compania Blue Origin a lui Jaff Bezos, care deja se ocupă de asta. E scump. Mi-aș dori mult să ajung să văd Pământul de sus, de la câteva zeci de mile. Mai mult eu nu ajung, dar copiii noștri vor ajunge și pe Lună. Oricum, vom trimite roboți care ne vor trimite imagini de înaltă rezoluție, care să nu ne expună, pe noi riscului.”, a mai declarat Dragoș Mărgineanțu.

Realizatorul emisiunii: Ștefan Both

Fotografii realizate de Ștefan Both