București FM: Arhitectura spațiului sacru  – geometrie și lumină

București FM: Arhitectura spațiului sacru  – geometrie și lumină

69
0

„Am aflat că omul este asemenea unei citadele. Răstoarnă zidurile pentru a-şi găsi libertatea, dar nu mai e decât fortăreaţa nimicită, deschisă înspre stele. Atunci începe spaima de a nu mai fi.” –fragment din Citadela, autor: Antoine de Saint Exupery

De această dată, pentru o Românie candidată la nota maximă, am ales ca temă „Arhitectura spațiului sacru între geometrie și lumină” – un dialog cu invitatul emisiunii – arhitectul Augustin Ioan care, în discursurile și publicațiile sale, împletește arhitectura cu filozofia și arta scrisului.

O propunere care merită onorată, mai ales că fiecare dintre noi putem contribui la construcția unei Românii de nota 10.

Invitatul acestei ediții, Augustin Ioan, este profesor universitar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București.

Este autorul mai multor lucrări dedicate spaţiului sacru şi arhitecturii religioase și între 2001 și 2008 a fost coordonatorul masterului de „Antropologie a spaţiului sacru”.

Portofoliul profesional este impresionant, cu burse de studii şi de cercetare, zeci de conferinţe şi prelegeri, apariţii editoriale de autor, de coordonator şi coautor, articole de presă apărute în ţară şi în străinătate, scenarii de film care au fost premiate și lista nu se oprește aici.

Arhitectul Augustin Ioan este doctor în două domenii importante – în arhitectură şi în filosofie. A publicat substanțial atât în țară, cât și în străinătate, iar din 1999 este directorul seriei de cărți de arhitectură „Spații Imaginate” la Editura Paideia, cu aproape 60 de titluri publicate. A câștigat premiul Bienalei Naționale de Arhitectură București din anul 2000.

Augustin Ioan este, de asemenea, autorul mai multor lucrări dedicate spaţiului sacru şi arhitecturii religioase, dintre care amintim: „Spaţiul sacru” (2003), „Întoarcere în spaţiul sacru” (2007), „Retrofuturism” (2010).

Augustin Ioan, a câştigat în anul 2002, împreună cu o echipă de tineri arhitecţi şi studenţi de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti, concursul naţional pentru Catedrala Patriarhală cu un proiect revoluţionar care a suscitat multe dezbateri şi care a fost publicat în albumul „Concursuri pentru Catedrala Patriarhală Ortodoxă”, editat în 2004.

Acest proiect a fost considerat prea îndrăzneț pentru a fi realizat, dar a urmat punerea în practică a altei lucrări prestigioase și anume Catedrala Arhiepiscopală cu necropolă regală de la Curtea de Argeş.

Premiile, medaliile, nominalizările și toate realizările i-au adus arhitectului Augustin Ioan  recunoaștere, apreciere și respect.

Realizator: Camelia Teodosiu

Fotografii: Augustin Ioan – arhiva personală