Radio Constanța: ”Experimentul Pitești”, un film document, un film manifest

Radio Constanța: ”Experimentul Pitești”, un film document, un film manifest

21
0

În cinematografele și în centrele multifuncționale din întreaga țară a fost lansat recent un film de excepție: „Experimentul Pitești”. Este un lungmetraj independent care ajunge în fața publicului după 12 ani de muncă. În distribuție, cu o ultimă prezență cinematografică, se află și Ion Caramitru.

 

Premiera a avut loc în luna martie, la Piatra Neamț, în prezența talentatei regizoare Victoria Baltag și a realizatorilor unei expoziții ce cuprinde diverse obiecte folosite în timpul filmărilor. Filmul a ajuns la sfârșitul lunii iunie și la Centrul Multifuncțional ”Jean Constantin” din Constanța iar regizoarea Victoria Baltag a fost prezentă în studioul Radio Constanța cu dezvăluiri interesante din culisele realizării acestui film.

”Lungmetrajul ” Experimentul Pitești” este un film document, un film testament, un film manifest şi un film semnal de alarmă. Este imperios necesar să ne cunoaștem trecutul, să învățăm pentru ca atrocitățile istoriei să nu se mai repete niciodată. Cercetarea pentru acest lung-metraj istoric a presupus un efort de analiză a arhivelor și interviuri pe o durată de peste 4 ani. La mai bine de 30 de ani de la căderea regimului comunist, România încă mai are de documentat acest fenomen. Lungmetrajul a ajuns la lumină după 12 ani de muncă benevolă, cu aportul a 120 de actori încă neplătiți și peste 800 de oameni în spatele camerei”, mărturișește Victoria Baltag.
După un turneu în Mexic și înaintea celui din Canada, filmul ”Experimentul Pitești” aduce în atenția spectatorilor contextul istoric în care a fost posibil unul dintre cele mai dure experimente de tortură din istoria comunismului în România.

Istoricii numesc ”fenomenul Pitești” un experiment de reeducare pus la cale de comuniști între anii 1949 și 1952. Procesul care consta în distrugerea în primul rând psihică a dizidenților dar și sub formă de torturi fizice, avea loc în penitenciarul Pitești. Securitatea de atunci a pus la cale un plan pentru lichidarea rezistenței morale a deținuților politici, după modelul lui Anton Makarenko. Experimentul a încetat în anul 1952.

Acest plan presupunea reeducarea tuturor opozanților politici în spiritul comunist, prin ștergerea vechii identități a fiecăruia și înlocuirea ei cu una nouă, tipic bolșevică.
Lansarea filmului aduce în premieră pentru spectatori și o expoziție unicat, pe trei nivele, care cuprinde exponate ce au aparținut studenților trecuți prin experimentul de la Pitești, lucrări de artă și obiecte din timpul filmărilor lung-metrajului.

Realizator: Magda Vâjaică

Foto: Radio Constanța