Radio Iași: „Serile Filmului Românesc”

Radio Iași: „Serile Filmului Românesc”

122
0

Unicul festival dedicat în totalitate cinematografiei din țara noastră, împlinește 14 ani

 

De 14 ani, Iașul înseamnă și „Serile Filmului Românesc”. Festivalul a câștigat publicul printr-un element de singularitate: este unicul care promovează doar cinematografia din România. An de an aduce în capitala Moldovei actori, regizori și scenografi de renume, care au făcut istorie în filmul românesc, precum și cineaști tineri, dar care s-au remarcat fulminant și au deja o reputație cinematografică.

L-a mai câștigat și datorită desfășurării impecabile, care nu a dezamăgit la nicio ediție, deși, așa cum spun organizatorii, situații incerteau tot apărut. Însă nici pandemia, nici detaliile logistice sau unele promisiuni ale sponsorilor care, în final, nu s-au concretizat, nu au reprezentat piedici pentru Cei de la Artis. Dimpotrivă, ei le-au luat drept provocări și lecții, iar acum sunt mai deciși ca oricând să mențină în fiecare vară atmosfera SFR din Piața Unirii, de la Ateneu sau de la Amfiteatrul Palas, acolo unde au loc cele mai multe dintre proiecții.

Anul acesta, SFR vine cu o premieră, pe lângă premierele care vor rula în perioada 9 – 13 august. Invitata specială va fi actrița Tora Vasilescu, primul star feminin căruia îi este dedicată o ediție. Ea se alătură, astfel, unor nume de referință care au fost în centrul evenimentelor SFR până acum: Sergiu Nicolaescu, Marcel Iureș, George Mihăiță, Florin Piersic, Cristian Mungiu, Horațiu Mălăele, Mircea Diaconu, Victor Rebengiuc, Ion Caramitru.

Despre cum va fi ediția din acest an ne povestește Andrei Giurgia, fondatorul și directorul Festivalului Serile Filmului Românesc.

Andrei vine în emisiunea noastră și cu noutăți și detalii în premieră despre program și invitați, amănunte care, veți vedea, ademenesc, ne conving să dăm o fugă măcar la o proiecție, un scurtmetraj, un spectacol de teatru, o dezbatere sau o dimineață la cafea cu un invitat SFR. Sau, poate, la evenimentul în cadrul căruia sunt oferite premiile de excelență în cinematografie.

Andrei Giurgia ne spune, pe larg, istoria SFR, cum a început totul, cum a decurs și cum arată în prezent organizarea unui festival care, în numai cinci zile, reunește chiar și peste 70 de invitați și zeci de filme bune, dintre cele mai premiate.

Pasiunea pentru cinematografie l-a determinat să inițieze și alte evenimente culturale care plasează în centru filmul românesc și european.Împreună cu Cei de la Artis, asociație al cărei președinte este, a colindatprin țară cu o mulțime de proiecte de cinema.

Amintim o parte dintre ele, iar mai jos atașăm câteva cadre, în speranța că veți resimți, virtual, emoția transmisă de aceste manifestări:

  • Centenarul Filmului Românesc –proiect desfășurat în perioada 2018-2020, care a urmărit „întregirea hărții României Mari”. Cum? „Aducând istoria românilor pe marele ecran”. 100 de filme, selectate de critici de film, politologi, regizori au ajuns în 100 de localități din țară. Publicul a avut ocazia să vizioneze proiecțiile, iar la final să participe la sesiuni de Q&A, alături de personalități din cinematografia românească și specialiști din diverse domenii ale culturii.
  • Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria – proiect organizat, în perioada mai-octombrie 2022, de Asociația Artis, sub auspiciile Familiei Regale a României. Caravana „Centenarul Încoronării” a mers „pe urmele vizitelor Familiei Regale în România Întregită (1919-1927)”. Împreună cu cineaști și istorici, echipa a reușit să ducă filmul românesc în locurile parcurse de membrii Familiei Regale.
  • CineCopilăria – festival organizat în luna martie 2022, la Buhuși, dedicat Elisabetei Bostan, regizoarea celebrului film „Veronica”. „Regizoarea filmelor pentru copii” a fost sărbătorită la ea acasă, iar evenimentul a adunat peste 1.500 de spectatori la Casa de Cultură „Elisabeta Bostan”.Pe marele ecran au fost difuzate filme precum„Veronica” – proiecție aniversară 50 de ani de la lansare, „Campioana”, „Mama”, „Zâmbet de soare” și „Promisiuni”.
  • Festivalul „Ion Dichiseanu”, de la Adjud– în cadrul căruia marele actor este sărbătorit la el acasă de colegi de scenă, familie și prieteni. Festivalul cuprinde toate cele trei forme de artă prin care s-a remarcat Ion Dichiseanu – teatrul, filmul și muzica.
  • Festivalul FilmeDar, de la Cetatea medievală Feldioara – Lansat în 2021, festivalul este organizat de Primăria comunei Feldioara, cofinanțat de Consiliul Județean Brașov și prezentat de Serile Filmului Românesc; se desfășoară anual într-o cetate plină de istorie, tradiție și cultură și reunește actori, regizori și critici de film dornici de a prezenta publicului pagini din istoria și filmul românesc.

„Este vorba, în cele din urmă, despre o educație cinematografică, un public care, odată familiarizat cu astfel de evenimente va deveni mult mai conștient de importanța acestui tip de artă. Asta ne dorim”, susține Andrei Giurgia. În plus, „suntem și mai câștigați prin faptul că spectatorii rămân cu o emoție, o idee, un gând la sfârșitul unei ediții. E mare lucru”, încheie directorul SFR.

Așadar, cu încredere, vă invit să-l ascultați pe Andrei vorbind despre frumoasele și trainicele proiecte pe care le desfășoară atât acasă, la Iași, cât și în toooată țara. Și la care nu are de gând să renunțe așa ușor.

Realizator: Letiția GHEORGHIU

Sursa foto/video: arhiva Asociației Artis