Radio Târgu Mureș: Violonista Teodora Todoran – muzică pentru liniștea sufletului

Radio Târgu Mureș: Violonista Teodora Todoran – muzică pentru liniștea sufletului

536
0

Violonista Teodora Todoran, selectată de Fundația Regală Principesa Margareta și de numeroase Orchestre Internaționale

Teodora Iulia Todoran este o tânără din județul Mureș care impresionează prin talentul său la vioară. La doar 17 ani este membră în Orchestra Regală de Tineret a Olandei și solist alături de Filarmonica de Stat din Târgu Mureș. Pentru al doilea an, Teodora a fost selectată de Fundația Regală Principesa Margareta a României pentru a primi o bursă, ca sprijin pentru dezvoltarea cunoștințelor muzicale și a unei cariere artistice.

”E mai lesne a-ți spune povestea vieții, cu arcușul și cu o vioară în mâini, spune Teodora. Când cuvintele sunt de prisos, muzica vorbește!

Povestea de succes a marilor artiști începe în copilărie. Teodora Todoran este elevă în clasa a XI-a la Liceul Vocațional de Artă din Târgu Mureș și a făcut primii pași spre muzică la vârsta de 6 ani. S-a născut și trăiește în satul Căpușu de Câmpie, în comuna Iclănzel din județul Mureș și face zilnic naveta la școală, parcurgând o distanță de 30 km. Tatăl său este preot, are talent muzical, mama cântă cu vocea, uneori, dar niciun membru al familiei nu studiază vreun instrument.

Înainte de a merge la școală, Teodora le-a cerut părinților să îi cumpere o chitară, precum voiau toți prietenii ei. Părinții au îndemnat-o să aleagă vioara, un instrument mai complex, care i-ar putea aduce celebritatea în săli mari de concerte. Micuței Teodora i-a surâs ideea și a acceptat să studieze vioara, în privat. În clasa a IV-a, după multe momente în care a vrut să renunțe la instrument, s-a înscris la Liceul Vocațional de Artă din Târgu Mureș, ajungând la clasa profesorului univ. dr. Valeriu Maior. Împreună au început călătoria pe un drum cu performanțe și rezultate, iar talentul i-a fost astfel, confirmat și înmulțit, prin muncă. Primii doi ani de studiu la vioară sunt cei mai grei.

”După ce reușești să dobândești o tehnică impecabilă, calea spre a deveni un artist desăvârșit, este tot mai dificilă. Toate lucrările pentru vioară, studiate și cerute la examene sunt de dimensiuni ample și cu o dificultate mare”, ne spune Teodora Todoran, după 11 ani de experiență în studiul viorii.

Unite, pasiunea, sprijinul, munca și disciplina care sporesc talentul, fac ca totul să fie posibil. Teodora a participat la olimpiade și concursuri naționale și internaționale unde a obținut numeroase premii, cele mai însemnate fiind Marele Premiu la Concursul național „Geantă-Manoliu”, Locul I la Concursul Național de Interpretare Instrumentală „Lira de Aur”, Marele Premiu la Concursul Național „Șansă egală” și „Gold Prize” la World Classical Music Awards.

În anul 2018, Teodora a susținut primul său concert, ca solist, cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, iar în anul 2019, grație rezultatelor deosebite obținute, a primit o bursă din partea Fundației Japoneze „Kumamoto-Romania Association” și a avut ocazia de a concerta sub bagheta dirijorului Shinya Ozaki. Teodora a fost membră în Orchestra Mondială de Tineret „Kodaly Zoltan”, iar de puțin timp, a fost acceptată în Orchestra Regală de Tineret a Olandei „Concertgebouworkest Young Orchestra”.

În luna august a acestui an Teodora va pleca în Olanda, împreună cu alți trei elevi români talentați, pentru pregătiri și concerte pe care le vor susține în Amsterdam și Berlin. Prin programul „Tinere Talente”, Fundația Regală Principesa Margareta a României oferă sprijin tinerilor pentru dezvoltarea unei cariere artistice și pentru dezvoltarea cunoștințelor muzicale. În cadrul programului, elevii și studenții participă la diferite masterclass-uri, concursuri naționale și internaționale.

Pentru a doua oară, Teodora Todoran a obținut bursa oferită de Fundația Regală, care i-a oferit șansa de a călători și de a cunoaște oameni importanți din lumea muzicii. Cu ajutorul financiar primit, Teodora poate acoperi o mare parte din cheltuielile pentru concursuri, sprijinind astfel efortul părinților, care îi sunt mereu alături. Recent și-a achiziționat și accesorii pentru vioară care o vor ajuta să își perfecționeze tehnica și stilul, pentru a transmite cât mai bine, publicului, lucrările interpretate.

Tânăra violonistă ne-a prezentat o mică filă din jurnalul călătoriilor muzicale, o experiență cu trăiri și emoții intense, din timpul turneului de anul trecut cu Orchestra Mondială de Tineret „Kodaly Zoltan”, când a primit propunerea de a fi, pentru o zi, la doar 16 ani, concertmaestru. Momente cu zâmbete au fost și la concertul de final de an al elevilor de la Liceul Vocațional de Artă, sub bagheta dirijorului Remus Grama.

Teodora ne recomandă un top al lucrărilor pentru vioară care și-au confirmat de-a lungul timpului valoarea inestimabilă și care ne oferă momente de mare încărcătură emoțională: lucrarea sa preferată „Concertul pentru vioară” de Piotr Ilici Ceaikovski, Simfonia a IX-a „Lumea nouă” de Antonin Dvorak, „Simfonia a V-a” de P.I. Ceaikovski și „Ciaccona” de Antonio Bertali.

De sute de ani vioara se află în centrul atenției, fiind un instrument de bază într-o orchestră. Fie într-o sală mare de concerte, fie acasă, bucuria de a interpreta la vioară partituri alese este la fel de mare, iar emoțiile, la fel de intense, însă nicio redare online a unui concert nu va putea egala acea electricitate din aer care se instalează într-o sală cu public.

Muzica e suficientă pentru a trăi, dar o viaţă nu e destul de lungă pentru muzică” spunea Rahmaninov și e citatul preferat al tinerei Teodora Todoran.

După terminarea studiilor liceale, Teodora Todoran va descoperi noi lumi, noi tărâmuri ale muzicii și își va perfecționa tehnica la vioară în străinătate, pentru a deveni un artist complet. Îi dorim mult succes și o susținem în realizarea tuturor visurilor!

„Ce exprimăm prin muzică, nu putem prin cuvinte. Trecem de ceea ce este omul și încercăm să ajungem la sufletul lui. Să pot să îi dau omului o stare de liniște, asta încerc întotdeauna.” – Teodora Todoran

Realizator: Veronica Ilie

Foto: Arhiva violonistei Teodora Iulia Todoran