Radio Oltenia-Craiova: “Mi-am dorit mereu să mi se cânte imnul” – Alexandra...

Radio Oltenia-Craiova: “Mi-am dorit mereu să mi se cânte imnul” – Alexandra Nicoleta Anghel

56
0

După ani de muncă, sacrificii și dezamăgiri, aur european pentru luptătoarea craioveană Alexandra Nicoleta Anghel

Invitata noastră de astăzi este Alexandra Nicoleta Anghel, o tânără sportivă medaliată cu aur la Campionatele Europene de Lupte de la Zagreb (Croația), competiție desfășurată în luna aprilie a acestui an. După bronzul european obținut în 2018 la Kaspiysk (Rusia) şi bronzul mondial de anul trecut, cucerit la Belgrad (Serbia), aceasta este până acum cea mai mare performanță a unei sportive de excepție care s-a dovedit o adevărată luptătoare nu doar în sala de sport, ci și în afara ei.

Istoria suferinței și a renașterii Alexandrei Anghel a început în 2019, când luptătoarea craioveană s-a accidentat grav, confruntându-se cu o problemă medicală sinonimă cu abandonul sportului de performanță. Nu însă și pentru ea, căci în ciuda durerilor, uneori insuportabile, Alexandra Nicoleta Anghel a strâns din dinți și a continuat să lupte, dând dovadă de o forță mentală și de o voință rar întâlnite. 2019 a fost și anul în care, spune Alexandra, “am pierdut patru medalii, de fiecare dată mă opream lângă podium, deși știam că le pot învinge pe adversarele mele, dar durerile cervicale aveau un rol hotărâtor și mă împiedicau să obțin rezultatele dorite”.

Anul următor, în 2020, nu a putut participa la competiții, așa că a început recuperarea medical, dar, când a revenit pe saltea, durerile au reapărut. A urmat încă un an de așteptare în care lumea sportului se întreba ce s-a întâmplat cu marea speranță a luptelor, mulți crezând că sportiva din Craiova a abandonat prematur activitatea competițională. Alexandra Anghel avea însă de ales între renunțarea la sportul de performanță, putând să ducă o viață fără dureri și fără probleme medicale, sau continuarea promițătoarei ei cariere sportive, dar cu prețul unei complicate intervenții chirurgicale la vertebrele cervicale. Cu tenacitatea-i caracteristică, Alexandra a optat pentru calea cea mai anevoiasă, asta și pentru că îi promisese tatălui ei, care acum o veghează din ceruri, că va ajunge o mare campioană. Ceea ce s-a și întâmplat.

“Mi-am dorit mereu să mi se cânte imnul, iar acest lucru m-a ambiţionat să revin şi să nu renunţ la viaţa sportivă” – Alexandra Nicoleta Anghel

După bronzul european obţinut în 2018 la Kaspiysk (Rusia), în septembrie 2022, Alexandra Nicoleta Anghel a cucerit medalia de bronz la Campionatele Mondiale de Lupte de la Belgrad (Serbia), la categoria 72 de kilograme. Învingătoare cu nemțoaica Lilly Schneider și canadianca Shauna Ailein Kuebeck în primele runde, Alexandra a fost eliminată în semifinale de kazaha Zhamila Bakbergenova. Drept urmare, Alexandra Anghel a luptat pentru medalia de bronz cu Svetlana Oknazarova, din Uzbekistan, pe care a învins-o prin superioritate tehnică, scor 10-0.

Pe 21 aprilie 2023, Alexandra Nicoleta Anghel a cucerit medalia de aur la Campionatele Europene de Lupte de la Zagreb (Croația), în limitele categoriei 72 de kilograme, după ce a învins-o în finală pe turcoaica Buşe Cavusoglu Tosun. Sportiva română a dispus în sferturi de franţuzoaica Pauline Denise Lecarpentier, iar în semifinale a trecut de ucraineanca Liudmila Pavloveţ Ticina.

Realizator: Gabriel Liviu Balica

Credit foto: Federația Română de Lupte, Alexandra Nicoleta Anghel, Radio România Oltenia-Craiova