Radio Iași: ”Creația vine atunci când ești plin de iubire”– Emma Paveliuc

Radio Iași: ”Creația vine atunci când ești plin de iubire”– Emma Paveliuc

195
0

Ieșeanca Emma Paveliuc  este câștigătoarea competiției internaționale „Afiș pentru pace”

„Orice mă inspiră, depinde de moment, de stare, deoarece creația vine atunci când ești plin de iubire…”, spune Emma Paveliuc, artista grafician care, la doar 14 ani abia împliniți, a adunat un palmares impresionant. Îndrumată de profesoara sa de desen de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași, Miea Grivincă, a participat la unele dintre cele mai importante concursuri de profil, aducând, în locul natal, o mulțime de premii.

Cel mai recent o așază în fruntea celor 650.000 de copii talentați din întreaga lume care au dorit să exprime în culori pacea, așa cum o percep ei. Lucrarea Emmei a fost ideală, în opinia juraților, fiind declarată câștigătoarea de anul acesta a competiției „Afiș pentru pace”.

Emma ne-a povestit cum a fost procesul creației, munca de peste 45 de ore depusă în acest proiect, inclusiv documentarea, o etapă esențială pe care niciodată nu o neglijează.

În urmă cu câteva zile, Emma, împreună cu familia sa, a mers la Geneva, la conferința „Lions Day with the United Nations”, pentru a-i fi înmânată această valoroasă distincție, iar un alt moment mult așteptat va fi la vară, când se va deplasa la Boston, în Statele Unite, pentru a ține și acolo un discurs și a se întâlni cu organizatorii concursului. Reușite remarcabile care, cu siguranță, îi vor oferi un viitor strălucit în domeniul graficii.

Dar cum a început povestea micuței artiste Emma?

Cu muzica, spune ea, spre care a îndrumat-o tatăl său, Petran Paveliuc, profesor de chitară și fondatorul unei școli de muzică la Iași. Însă această pasiune nu a durat prea mult, Emma preferând să-i predea ștafeta fratelui său mai mic și să se orienteze către desen. Mama, profesoară de desen, i-a fost mereu inspirație, inclusiv în conceperea afișului pentru pace.

„Noi trebuie să ne îndeplinim o misiune pe acest pământ; trebuie să fim plini de iubire și să găsim optimismul și în cele mai negre experiențe” – aceasta este lecția cea mai de preț pe care a deprins-o Emma de la părinții săi, care îi stau alături necondiționat, cu toată inima. Învățătura de mai sus a ilustrat-o și în lucrare, lângă multe alte simboluri și principii după care ar trebui să ne ghidăm, dar a conturat și elemente care înfățișează problemele majore în care se regăsește lumea de astăzi.

Talentul și munca Emmei sunt pietre de hotar, către care părinții săi privesc cu admirație. „Munca și perseverența, determinarea rezolvă multe dintre întrebările existențiale ale omului. Succesul nu are nicio șansă fără ele; asta am învățat eu de la fiica mea”, spune, emoționat, Petran Paveliuc. El insistă că activitățile recreative sunt extrem de benefice  pentru copii și îi încurajează pe părinți să încerce să le ofere cât mai multe experiențe de acest fel, care să-i maturizeze, să-i responsabilizeze, să-i bucure: „Nu avem o școală în această direcție, a dezvoltării personale, însă important este să le creăm noi condiții pentru ca ei să adune cât mai multe experiențe, să nu-i limităm”.

Atenția cu care își gândește desenele Emma denotă măiestrie, sensibilitate. Lucrările ei te poartă lin într-un univers nu ideal, pentru că este departe de perfecțiune ceea ce trăim, însă clar, contemplativ – uneori, înălțător – alteori.

De numele invitatei noastre vom auzi în curând, pentru că următorul pas pe care vrea să-l facă este inaugurarea primei sale expoziții, în care să-și expună inclusiv afișul pentru pace, precum și lucrarea „Devotament regal”, cu care a obținut, anul trecut, premiul I la Concursul Național de Artă Grafică „Cotroceni Creativ Junior III”.

Vă invit să o ascultați pe Emma, pasionată, sensibilă, curajoasă, care ne demonstrează, prin meticulozitate și rafinament, că Arta sădește iubire, mângâie oamenii, deschide ferestre către lumi (ne)cunoscute.

Realizator: Letiția GHEORGHIU

Sursă foto: arhiva personală a invitatei – Emma Paveliuc, Radio Iași