Radio Timișoara: Invenții și mai multe magii pe scena capitalei europene Timișoara...

Radio Timișoara: Invenții și mai multe magii pe scena capitalei europene Timișoara 2023

22
0

Victor Brauner: Invenții și Magie

Muzeul Național de Artă Timișoara găzduiește cea mai importantă și cuprinzătoare expoziție din Europa de Est, dedicată artistului de origine română Victor Brauner – cea dintâi retrospectivă în țara sa de origine, organizată de către Centrul Pompidou, Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din Romania. Expoziția  va putea fi vizitată până in luna mai.

E o premieră pentru România, un omagiu adus pictorului suprarealist născut la Piatra Neamț, însumând o bună parte dintre lucrările sale din perioada 1920–1960. Camille Morando, curatoarea expoziției, a selectat în jur de100 de picturi, desene, sculpturi, ilustrații de carte și documente menite să ofere o imagine cât mai fidela asupra creației și vieții lui Victor Brauner, asupra universului său erudit, plin de umor și de inventivitate, cu tușe ludice sau de inspirație ezoterică. Lucrările sunt împrumutate de la Centrul Pompidou (aprox. 40), de la muzeele din Marsilia și Saint-Etienne, precum și din alte muzee și colecții private din România.

Expoziția Victor Brauner: Invenții și Magie este însoțită de un catalog bilingv (română/engleză) conceput de Camille Morando și publicat datorită remarcabilei implicări a lui Christian Derveloy și a imprimeriei Arta Grafică.

Doi creatori de teatru: Andrei Șerban și Alexander Hausvater

Piesa Doctorul de Robert Icke este o rescriere modernă, din perspectiva contemporaneitații, a Profesorului Bernhardi, creația lui Arthur Schnitzler.

Ravagiile corectitudinii politice și ale culturii woke sunt puse sub lupă de regizorul Andrei Șerban, care le califica  într-un interviu, drept” un fel de icter galben de care suferă America de azi și nu numai”. Este motivul pentru care a demisionat din calitatea de profesor emerit al Columbia University, dupa 27 de ani. Odată consumat actul revoltei, regizorul a simțit nevoia clarificărilor cu sine însuși. A ales să monteze la Teatrul Maghiar din Timișoara.

Dumnezeul Kurt, pe textul lui Alberto Moravia, în regia lui Alexander Hausvater, se joacă la Teatrul German.

Acțiunea se petrece cu câteva luni înaintea sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial într-un lagăr de concentrare german în Polonia ocupată. Comandantul lagărului vrea să exemplifice ideile sale legate de o societate fără concepte etice, în care sentimentul vinovăției devine o piedică depășită de istorie. Din ordinul lui, «Oedip rege» tragedia scrisă de Sofocle nu va fi doar jucată, ci chiar «trăită» de deținuții lagărului.

Alexander Hausvater s-a născut la București, de unde a emigrat în 1959 împreună cu părinţii în Israel. A studiat la Tel Aviv şi la Dublin şi a montat spectacole de mare succes pe numeroase scene din ţară şi din străinătate. O parte a vieţii şi-a petrecut-o în Canada, unde a înființat Montréal Theatre Lab, o companie de teatru experimental. La Teatrul German de Stat Timișoara se află la a patra montare după Regele Cymbelin (2004), Don Carlos (2011) și Judecata (2012).

Alexander Hausvater a predat și la facultăţi de actorie din Montreal, Michigan, Tel Aviv, Moscova şi Ottawa.

În echipa de creație, lui Alexander Hausvater i se alătură Zsolt Fehervari (decor), Ioana Smara Popescu (costume), Dan Simion (muzică) și Sebastian Hamburger (video).

Realizator: Simona Pele

Photo: Arhiva Teatrul Maghiar Timișoara, Arhiva Teatrul German Timișoara, Arhiva Teatrul Basca, Arhiva Centrul de proiecte Timișoara, Arhiva Muzeul de Artă Timișoara