În luna lui mărțișor, așezăm pe lista de lectură un altfel de roman de aventură. Este vorba de cea mai recentă carte semnată Radu Paraschivescu, apărută la editura Humanitas și lansată recent în rândul studenților și publicului constănțean. Se numește ”Podul diavolului” și readuce, dincolo de toate efectele și trucurile pe care un scriitor înzestrat le pune în joc, gustul aventurii.
Lansarea de săptămâna trecută, de la Universitatea Ovidius din Constanța s-a bucurat de un mare succes și a prilejuit o masă rotundă găzduită de directorul Bibliotecii Județene din Constanța, criticul literar și prof. univ. dr. Angelo Mitchievici.
În ediția ”România de nota 10” din această săptămână dialogăm cu autorul acestui volum, Radu Paraschivescu dar și cu cel care a organizat întâlnirea și cea de-a treia lansare de carte a sa, Angelo Mitchievici, în cadrul campaniei publice ”Citește o carte”.
Radu Paraschivescu ne-a destăinuit că a scris această carte după o călătorie efectuată în urmă cu șase ani în sudul Franței, acolo unde a admirat sate pitorești și a aflat povești care l-au inspirat. ”Podul diavolului” este un roman de aventură, de acțiune, cu accente polițiste.
Radu Paraschivescu este una dintre prezențele intelectuale cele mai strălucitoare și colocviale, mai atașate de povestea vorbei în care ideea se inserează firesc, cu o remarcabilă inteligență a dialogului, un comentator neobosit al actualității noastre de o eterogenitate adesea derutantă, al vieții publice, în general, dar și în particular, așa cum o demonstrează savuroasele sale volume de eseuri.
Comentatorului sportiv, al celui de grele moravuri românești, ridicate prin reflecție la demnitatea unui profil identitar, i se adaugă prozatorul, romancierul care știe să înnoade firul poveștii, să facă să palpite textul, să-și miște cu vioiciune personajele, să te țină cu sufletul la gură.
Volume precum „Balul fantomelor” (2000), reeditat la editura Humanitas în 2009, „Acul de aur și ochii Glorianei” (Humanitas, 2021), „Omul care mută norii” (Humanitas, 2019) (proză scurtă) certifică, prin plăcerea lecturii, capacitatea scriitorului de a fi strălucitor și inteligent și, totodată, popular și ironic.
„Podul diavolului” arată, încă o dată, că Radu Paraschivescu este un scriitor aflat în reconsiderarea romanului de aventură, trecut prin numeroase tradiții și reformulări, într-o formulă care i se potrivește, nouă și veche totodată, cu o erudiție sclipitoare, cu o ironie subtilă, cu un geniu al povestitorului.
Redactor – Magda Vâjaică
Foto: Facebook Biblioteca Județeană Constanța