La intersecția dintre realitate și virtualitate „Tu ești un alt eu –...

La intersecția dintre realitate și virtualitate „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”

70
0
Photo: Ciprian Făcăeru

Bun găsit la o nouă ediție a emisiunii noastre! Sunt Camelia Teodosiu și vă propun să explorăm, noi tehnologii și forme de limbaj media aflate la intersecția dintre realitate și virtualitate, pentru a înțelege aspectele inedite ale proiectului „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”.

„Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”/„You Are Another Me—A Cathedral of the Body”, proiectul desemnat să reprezinte România la cea de-a 59-a ediție a Bienalei de Artă de la Veneția în 2022, reprezintă noua etapă a procesului de cercetare, în mai multe limbaje și discipline artistice asupra intimității și corporalității, inițiat de Adina Pintilie în 2010 și manifestat public în domeniul cinematografic, cu lungmetrajul „Touch Me Not”, din 2018.

În timp ce proiectul se înscrie în conversațiile actuale care reevaluează normativul în materie de gen, abilități și diversitate corporală, rădăcinile cercetării artistice se găsesc în experiența personală și în contextul artistei, precum și în procesele sale de experimentare și învățare, îmbogățite de colaborarea pe termen lung cu protagoniștii.
Adina Pintilie explorează așadar rolul central pe care intimitatea îl joacă în viețile noastre, modul în care ne raportăm la noi înșine și la ceilalți, cu ajutorul unei metodologii aparte, inspirate de diverse practici corporale și investigații psihologice, de teoria atașamentului, terapia traumei, psihosomatică și Constelațiile Familiale. Proiectul propune noi posibilități de a vedea, de a gândi și de a relaționa, posibilități care destabilizează retoricile vizuale și politicile convenționale ale privirii, generând noi experiențe epistemologice și transformatoare.

Invitatul emisiunii este Ciprian Făcăeru arhitect scenograf al spațiilor virtuale și mixte, designer de experiențe digital augmentate și explorator al vastului teritoriu emergent, definit de noile tehnologii media.

De asemenea, Ciprian Făcăeru este co-fondator și director creativ al studioului Augmented Space Agency, doctorand UNATC și asistent de cercetare în cadrul Departamentului de Cercetare, Dezvoltare și Inovare CINETic UNATC.

Pentru Ciprian Făcăeru, proiectul despre care vorbim în această ediție a emisiunii – „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” este o provocare continuă prin experiența virtuală pe care o coordonează și care transpune publicul într-un mediu tridimensional simulat ce explorează granițele din ce în ce mai difuze dintre virtualitate și corporalitate.

Ciprian Făcăeru contribuie la dezvoltarea noilor tehnologii media cu aplicabilitate în cercetare academică, educație, proiecte culturale și artistice. Misiunea lui este de a descoperi și genera prin intermediul unui proces artistic noi soluții tehnologice inovativ-creative și conexiuni sustenabile între spațiul fizic și spațiul digital.
Iar proiectul despre care vorbim este elocvent, în acest sens, el pornind de la filmul Adinei Pintilie – „Touch Me Not – Nu mă atinge” –  care a câștigat trofeul Ursul de Aur al celei de-a 68-a ediții a Festivalului de Film de la Berlin.

„Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” este un proiect transmediatic ce extinde universul cinematografic către noi formate media prezentate în spațiu expozițional din Giardini della Biennale ce a găzduit o instalație video, formată din nouă canale cu o durată de 45 de minute ce definesc și o instalație sculpturală ce aduce în prim plan camera de filmat și teleprompterul, instrumente esențiale utilizate în procesul cinematografic și de documentare al proiectului.

Expoziția din Pavilion s-a extins printr-o instalație de realitate virtuală și în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția. Experiența virtuală o creație coordonată de Ciprian Făcăeru, asistent de cercetare în cadrul Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative – CINETic  și doctorand al UNATC Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică transpune publicul într-un mediu tridimensional simulat, iar instalația pune astfel sub semnul întrebării ideea de prezență fizică ca o condiție prealabilă pentru intimitate.

UNATC a jucat un rol important în programul de mediere culturală a proiectului, sub coordonarea Daniel Neugebauer & Larisa Oancea.  Acest program de mediere a reunit la Veneția, pe parcursul a opt luni, 37 de tineri cercetători și studenți din 7 țări (România, Italia, Franța, Germania, Austria, Finlanda și Turcia).
Din partea UNATC au participat: Iuliana Daniliuc, Iulia-Georgiana Mirică, Marius Miron, Andrea Isabel Stanciu, Daiana-Maria Stănușoiu, Stoica Roxana Anca Ioana

Închiderea sezonului expozițional de la Veneția a fost urmată de simpozionul „EU SUNT UN ALT TU – O CONFERINȚĂ DESPRE CORP. Medierea intimității și politicilor corpului”, un eveniment organizat de Departamentul Cercetare, Dezvoltare, Inovare din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” București sub întrumarea lui Radu Apostol, a Mihaelei Michailov și Elenei Belciu.

Anul acesta „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” s-a întors acasă pentru lansarea oficială Timișoara 2023 Capitală Culturală Europeană. Expoziția „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” poate fi vizitată până pe 30 aprilie 2023,în spațiul de artă alternativ din Timișoara – Kunsthalle Bega apoi își continuă traseul internațional și va fi prezentată în Germania, la Stuttgart Württembergischer Kunstverein (octombrie 2023 – februarie 2024).