Radio România Reșița: “Voluntar înseamnă să dăruiești ceva fără să aștepți nimic...

Radio România Reșița: “Voluntar înseamnă să dăruiești ceva fără să aștepți nimic în schimb” – psiholog Simona Tomici

22
0

Simona Tomici, psiholog și cadru medical, ne povestește despre voluntariat din iubire și respect pentru semeni. Din dragoste de oameni, a decis să participe, ca voluntar medical, în proiecte de ajutorare a familiilor din zone defavorizate, lipsite de mijloace materiale și de educație. Iar drumurile au dus-o nu numai în satele din România, dar și pe un alt continent, într-un proiect umanitar din Uganda, Africa.

”Înainte de a ajunge în Africa am ajutat persoanele nevoiașe din România, mai exact din sate din județul Constanța. Am acordat asistență medicală și medicamente gratuite tuturor celor care au avut nevoie. Experiența asta pe mine m-a schimbat ca om, m-a făcut un alt om. Oricât aș fi fost de bună înainte, parcă am devenit mai bună din punct de vedere profesional. Este ceva deosebit să dăruiești din experiența ta profesională unui om care știi că are mare nevoie de ajutorul tău și nu aștepți nimic în schimb.

Terminându-se experiență asta, am repetat-o și anul viitor și atunci mi-am dat seama cât de mult îmi place lucrul ăsta, cât de mult îmi place să dăruiesc și cât de mult îmi place să fac oamenii fericiți. Și mi-am dorit să aduc ideea de voluntariat la alt nivel.

Adevărul e că mi-am dorit întotdeauna să ajung în Africa și să fac ceva și pentru oamenii de acolo”, spune Simona Tomici.

Simona Tomici este asistent principal la Camera de Gardă a Spitalului Orășenesc Oțelu-Roșu și are calificare în profesia de psiholog. Dar mai presus de orice, este un om care a decis să-și dedice o parte din viață persoanelor aflate în nevoie. La mii de kilometri distanţă, Simona Tomici a descoperit o lume total diferită de a noastră, o ţară în care lucruri banale pentru noi, cum ar fi accesul la apa potabilă şi electricitate, sunt un lux.

”Am cumpărat paturi la tot satul, dar vă rog să mă credeți, cel puțin persoanele pe la care ne-am dus prima dată să le ducem paturile nu au știut ce să facă cu ele. Le-am explicat că-i un pat, a trebuit pur și simplu să ne punem noi în pat, să ne așezăm, să închidem ochii, să înțeleagă că acela este un loc unde să dormi. Ei dorm pe rogojină.

Am reușit să inițiem un proiect prin care, cu banii pe care i-am adunat, copiii să beneficieze de o masă caldă pe săptămână. Veneau kilometri întregi pe jos să mănânce ce le ofeream noi. I-am învățat cum să se spele, regulile de igienă elementară, am început construcția unei școli”, povestește cadrul medical din orașul Oțelu Roșu.

”Dacă vrei să faci ceva, dacă îți dorești să faci ceva, poți să-ți faci timp. Aș vrea să vă spun, din experiența mea, că atunci când dăruiești din dragoste pentru oameni, în mod special, ai o satisfacție personală sau profesională foarte mare. Nimic nu se compară cu bucuria pe care o ai. Știi că rămâne ceva în urma ta. Știi că un om a zâmbit datorită ție. Știi că un om are o zi mai bună pentru că tu ai contribuit cu un gest, un fapt, poate cu o vorbă. Voluntar poți să fii nu numai medical. Voluntar poți să fii pentru vecinul tău de lângă, pentru un prieten, pentru un om pe care nu îl cunoști. Voluntar înseamnă să dăruiești ceva, fără să aștepți nimic în schimb”, este îndemnul româncei de nota 10, Simona Tomici.

Realizator: Daiana Roșca

Foto: Simona Tomici