În verva pregătirilor pentru Ziua Unirii, inspirați de poezia devenită imn al marelui eveniment, vă invit în comuna Mircești, din județul Iași, unde se află Ansamblul Curţii „Vasile Alecsandri”. Muzeul de aici a fost amenajat în casa în care a locuit poetul și care păstrează memoria unor vremuri marcate în istoria românilor.
Cunoscut pentru scrierile sale – în special poezii și piese de teatru, Vasile Alecsandri a fost, de asemenea, unul dintre cei mai remarcabili oameni politici de la jumătatea secolului al XIX-lea.
În perioada premergătoare mişcării paşoptiste, când suflul schimbării începuse deja să bată în Europa şi ajungea pe alocuri şi în Ţările Române, Vasile Alecsandri îşi arată sprijinul faţă de ţărani şi emanciparea lor. În acest sens, piesa de teatru „O nuntă ţărănească“, care aducea în centrul atenţiei pe ţărani prezentându-i într-un scenariu care invita la simpatie, înţelegere şi compasiune este considerată chiar de autorul ei un „tablou naţional într-un act“.
Scriitor şi om politic, Alecsandri şi-a dedicat o parte din creaţie şi idealurilor naţionaliste, unele versuri fiind un manifest al vremurilor tulburi în care trăia. Poezii precum „Deşteptarea României“ şi „Hora Unirii“ îndeamnă la întregirea neamului şi la crearea unei naţiuni independente.
Redăm cuvintele lui Vasile Alecsandri care a reuşit să surprindă în detalii atmosfera începutului de martie 1848, când ţara era cuprinsă de freamătul revoluţiei: „când, deodată, soarele libertăţii, ce s-a ridicat asupra Europei, a aruncat o rază şi în părţile noastre. La acea lumină mântuitoare, toate clasele societăţii s-au trezit ca dintr-un somn adânc. Oamenii care sunt în stare de a-şi scăpa patria de sub asuprire au început a-şi aduce aminte că sunt români şi mai ales tinerimea Moldovei, care vărsa lacrimi de sânge în preajma suferinţelor obşteşti, s-a simţit deodată însufleţită de o falnică nădejde. Atunci, deodată, un mare număr de persoane au alergat la Iaşi, de prin provincii, spre a se uni cu fraţii lor din Capitalie şi a căuta împreună lecuirea boalei ce muncea pe români de atâta amari de ani“.
Conacul familiei Alecsandri a fost construit, în Mircești, între anii 1861-1867 după propriile planuri ale poetului Vasile Alecsandri și sub atenta supraveghere a Paulinei Alecsandri, soția poetului. Inițial au fost construite două camere și un hol, ulterior poetul extinzând casa pentru a o face mai încăpătoare.
Casa se afla într-un parc cu stejari și nuci seculari, plantați de poet, precum și arbuști de liliac.
În această casă, a locuit poetul între anii 1866-1890, compunând o parte a operei sale literare. Aici au fost găzduiți prietenii poetului aflați în vizită la Mircești: mari personalități politice ori literare ca Ion Ghica, Costache Negri, Titu Maiorescu, A.D. Xenopol sau Eudoxiu Hurmuzachi, compozitorul maghiar Franz Liszt – care a concertat la Mircești, în drum spre Rusia sau rapsodul Barbu Lăutaru.
În 1885, Vasile Alecsandri donează Academiei Române casa împreună cu bunurile sale, inclusiv biblioteca și unele manuscrise. Casa construită de Vasile Alecsandri în 1876 este declarată monument de arhitectură. Sunt valorificate obiecte de mobilier originale, stampe, tablouri în ulei, fotografii de familie, fotocopii după manuscrise, scrisori, ediții de opere, documente privind Revoluția de la 1848, Unirea Principatelor, activitatea diplomatică a scriitorului și ca membru al Societății Junimea, aspecte privind dramatica și transpunerea ei scenică.
Ideea unirii a fost exprimată de Alecsandri, în nenumărate rânduri, cu accente energice, în poeziile sale manifest ”Către români” (devenită Deșteptarea României) și Hora Unirii care, încă de atunci, era simbolizată printr-o horă hiperbolică, ce acoperea tot spațiul geografic al României Mari, proiect vizionar al poetului.
Hora Unirii a fost descrisă de Mihai Eminescu, pe care Alecsandri l-a prețuit la adevărata lui valoare, drept „cea mai frumoasă horă a neamului românesc.”
În această ediție specială a emisiunii, dorim să marcăm Ziua Unirii Principatelor Române, pornind din Mircești, un loc amprentat cu memoria lui Vasile Alecsandri – poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, academician român, creator al teatrului românesc și a literaturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei și apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea.
Primarul comunei Mircești, Leon Bălteanu, completează dialogul amintind despre zilele de sărbătoare dedicate poetului, după care ne invită la Școala Gimnazială Vasile Alecsandri, unde copiii fac repetiții pentru ziua de 24 ianuarie.
Realizator: Camelia Teodosiu
Fotografii: Primăria Mirceşti / Școala Gimnazială Vasile Alecsandri din Mircești