Radio Constanța: Muzica, terapie pentru suflet

Radio Constanța: Muzica, terapie pentru suflet

21
0

Puterea fascinantă a muzicii nu mai are nevoie, de multă vreme, de a fi demonstrată. Începem anul 2023 cu o pledoarie pentru magia notelor pe portativ, a armoniilor muzicale pe care le putem integra în viața noastră pentru a fi mai fericiți. Invitata emisiunii ”România de nota 10” din această săptămână este Florentina Cruceanu, profesoară de vioară la Colegiul Național de Arte ”Regina Maria” din Constanța dar și consilier de dezvoltare personală prin artă.

Muzica ne însoţeşte zi de zi şi are o putere deosebită asupra dispoziţiei noastre. Beneficiile meloterapiei asupra sănătăţii sunt deja demonstrate de foarte multe cercetări în domeniu care însă la noi în țară sunt abia la început.

Florentina Cruceanu face tot posibilul să transmită elevilor săi această pasiune pentru muzică dar și să îi ajute pe micuții cu diverse deficiențe să își îmbunătățească abilitățile, să se exprime liber și să evolueze. De aceea, de câțiva ani a reușit să pună bazele unui centru complex de meloterapie, în Constanța, destinat atât copiilor dar și adulților. Ea spune că muzica este un alt gen de psihoterapie și oricine apelează la meloterapie nu are decât de câștigat din punct de vedere emoțional.

Cele mai bune rezultate sunt la copiii cu autism sau cu deficiențe de limbaj la care progresele sunt vizibile pe termen lung. De asemenea, meloterapia se dovedește a fi excelentă și pentru adulții care doresc să gestioneze stresul, de altfel o constantă a vieții urbane din zilele noastre.

Foarte interesante sunt ședințele de improvizație muzicală. Efectele acesteia sunt concentrarea, sincronizarea, dezvoltarea memoriei și a imaginației dar și, surprinzător, creșterea stimei de sine prin interpretarea unui cântec compus ad-hoc în fața celorlalti participanți la ședința de meloterapie de grup.

”Muzica este, mai presus de toate, vibrație și energie”, spune Florentina Cruceanu a cărei satisfacție zilnică, lucrând cu cei care îi trec pragul, o face să meargă mai departe pe acest drum.

Redactor – Magda Vâjaică