Se întâmplă ca pe drumul vieții, pașii să ne ducă pe unde nici nu gândim, dar în mod cert avem ceva de învățat.
Astfel, dacă ajungeți într-un loc în care veți fi plăcut impresionați de prezența copiilor, de felul în care își manifestă personalitatea, cu încredere și bucurie, modul în care își fac auzită vocea știind să-și apere drepturile, înseamnă că vă aflați într-o localitate Prietenă a Copiilor.
Inițiativa UNICEF – Localități Prietene ale Copiilor este un subiect de interes pentru fiecare dintre noi – din perspectiva cetățenului de rând, a familiei preocupată de viitorul copiilor, a autorităților locale, a tuturor celor care înțeleg că viitorul este dat de ceea ce facem în prezent pentru copii.
Invitată în emisiune, Viorica Ștefănescu – specialist UNICEF Monitorizarea Drepturilor Copilului și Coordonator Inițiativa Localități Prietene ale Copiilor ne va spune cum a apărut acest proiect, ce reprezintă o localitate prietenă a copiilor și care sunt pașii pentru obținerea acestui statut.
Prezentarea Inițiativei Localități Prietene ale Copiilor
„Localitate Prietenă a Copiilor” este un municipiu, un oraş, o comunitate sau un sistem de guvernare locală care se angajează să respecte drepturile copilului, aşa cum sunt definite în Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului.
În practică, este un municipiu, un oraş sau o comună în care vocile, nevoile, priorităţile și drepturile copiilor sunt integrate în politicile, programele şi deciziile publice. Viziunea este ca fiecare copil şi tânăr să se bucure de copilărie şi să îşi atingă potenţialul maxim în municipiul/orașul/comuna în care trăiește. Principiile care ghidează inițiativa sunt: interesul superior al copilului, demnitate, participare şi apartenenţă, viaţă şi supravieţuire, nediscriminare şi echitate, transparenţă şi responsabilitate, interdependenţă şi indivizibilitate.
Cadrul de acţiune al acţiune al acestei Inițiativei Localități Prietene ale Copiilor:
- Fiecare copil şi tânăr este apreciat, respectat şi tratat corect.
- Vocea, nevoile şi priorităţile fiecărui copil şi tânăr sunt ascultate şi luate în considerare în politicile publice.
- Fiecare copil şi tânăr are acces la servicii sociale esenţiale de calitate.
- Fiecare copil şi tânăr trăieşte într-un mediu sigur şi curat.
- Fiecare copil şi tânăr are posibilitatea să se bucure de viaţa de familie, de joacă şi de timp liber.
Criterii minime pentru obţinerea titlului de Localitate Prietenă a Copiilor:
- Rezultate demonstrabile pentru copii printr-o abordare din perspectiva drepturilor copilului (care urmează să fie selectate pe baza constatărilor din analiza de situație și a priorităților locale)
- Fiecare copil şi tânăr trăieşte într-un mediu sigur şi curat.
- Fiecare copil şi tânăr are acces la servicii sociale esenţiale de calitate (asistenţă medicală, educaţie, servicii sociale, dezvoltarea şi educaţia timpurie a copilului etc.).
- Fiecare copil şi tânăr are posibilitatea să se bucure de viaţa de familie, de joacă şi de timp liber.
- Inegalitățile dintre copii sunt reduse prin abordarea cu prioritate a problemelor copiilor vulnerabili (de exemplu, copii de etnie romă, copii cu dizabilități, copii care trăiesc în sărăcie etc.).
- Participarea copiilor prin mecanismele create (consilii ale copiilor şi tinerilor), în toate fazele ciclului ILPC
- Vocea, nevoile şi priorităţile fiecărui copil şi tânăr sunt parte integrantă a politicilor publice, a programelor și deciziilor care le influențează viața și viitorul.
- Copiii sunt apreciați, respectați şi tratați corect.
- Implicare demonstrabilă privind eliminarea discriminării fiecărui copil și a tuturor copiilor la nivelul politicilor şi al acțiunilor autorităților locale, inclusiv în cadrul ILPC.
- Copiii să aibă o șansă echitabilă în viață indiferent de originea lor etnică, religie, venituri, sex sau abilități.
Sprijinul oferit de UNICEF în planificarea și implementarea Inițiativei Localități Prietene ale Copiilor constă în:
- orientare generală și îndrumare metodologică pentru localitățile participante (de exemplu, consiliere, instrumente, modele de documente, termeni de referință, fișe de post etc.)
- consiliere strategică şi sprijin tehnic adaptat contextului
- formarea și consolidarea capacității, inclusiv elaborarea de pachete de formare personalizate
- coordonare și îndrumare pentru analiza situației drepturilor copilului, elaborarea planului de acțiune și evaluarea independentă a punerii în aplicare a planului de acțiune.
- aplicație online dedicată care poate fi utilizată pentru consultarea copiilor în timp real
- coordonare a rețelei naționale ILPC și a rețelelor de învățare (de exemplu, coordonarea și schimbul de cunoștințe între LPC, organizarea de inițiative de înfrățire, vizite de studiu etc.)
- materiale de comunicare și prezentări la evenimente și ateliere de lucru
- schimbul de informații și cunoștințe la nivel global (site-ul global al ILPC, rețeaua ILPC și comunitatea de practică online)
Realizator: Camelia Teodosiu
Fotografii puse la dispoziție de UNICEF