Radio IAȘI: Arta murală, ecou al comunității locale

Radio IAȘI: Arta murală, ecou al comunității locale

74
0
Harcea Pacea

Colorează orașul și nu oricum, ci cu mesaje care îndeamnă la speranță, la bunătate, cu mesaje puternice care reflectă actualitatea și care sensibilizează.

În ultima vreme îi vedem tot mai des semnătura pe zidurile din Iași, în colțul desenelor care te fac să reflectezi puțin la ce se întâmplă în jur.

Picturile lui impresionează de fiecare dată, fie că înfățișează aspecte din politică, mediu, sistemul de sănătate sau, poate, metehne ale românilor, toate trag un semnal de alarmă asupra unor lucruri importante din realitatea înconjurătoare sau, pur și simplu, expun fragmente din viața socială. Unele mesaje sunt mai umoristice, satirizează, pentru că și asta transmite pictura murală. Îndemnul preferat al invitatului nostru rămâne „Pacea” cuvânt care, de altfel, se regăsește și în pseudonimul său artistic.

Harcea Pacea, omul care aduce culoare, care face ca Iașul să ia atitudine prin reprezentările sale artistice inconfundabile ne vorbește despre meseria și pasiunea sa deopotrivă – pictura murală. Se identifică cu conceptul de regenerare urbană, el fiind, de câțiva ani, și co-fondator al Asociației Artipic, organizație non-guvernamentală care „face artă cu implicare socială”.

Este activist, regenerează cultural zone inactive ale orașului, însă merge și în comunități defavorizate și aduce și acolo culoare, zâmbete. Crede în perenitatea acestui tip de artă pentru care a lăsat arhitectura, specializarea sa, mai în spate.

Spune că „această formă de artă devine din ce în ce mai acceptată, mai apreciată de cetățeni și autorități deopotrivă.” Povestește că a întâmpinat și situații când proiecte pentru care era nevoie de autorizație au fost întârziate sau refuzate, de aceea colaborarea cu instituțiile este, în anumite cazuri, mai complicată. Activează mai ales în Iași, dar participă și la festivaluri de artă din afara orașului, unde are o contribuție consistentă.

În interviul de mai jos aflăm și ce îl inspiră, cum îl recunoaștem, în pofida anonimatului la care nu renunță așa ușor, dar și care este proiectul amplu la care lucrează în prezent și ce și-ar dori mult să facă în viitor.

Vă invit să-i urmăriți picturile murale live, la o plimbare prin Iași, însă ele pot fi admirate și pe pagina de Facebook Harcea Pacea și pe Inziderabilii, un alt proiect de tip „street art”.

Realizator: Letiția GHEORGHIU

Sursă foto: arhiva personală a artistului Harcea Pacea / Facebook Harcea Pacea.