Radio România Oltenia-Craiova: Importanţa proiectului ROSE în combaterea abandonului şcolar

Radio România Oltenia-Craiova: Importanţa proiectului ROSE în combaterea abandonului şcolar

59
0

România de nota 10 va rămâne la nesfârşit o utopie în lipsa unei educații intense, consecvente și continue la nivel național. Iar fenomenul abandonului școlar nu face decât să contribuie la erodarea fundamentului societății, cu niște consecințe teribile pentru sănătatea culturală, intelectuală, identitară chiar a unei națiuni care nu își mai permite pași greșiți în elaborarea și implementarea unui sistem educațional eficient.

Pentru combaterea acestui risc de țară, trebuie să subliniem faptul că programul Romania Secondary Education Project (ROSE) contribuie de șapte ani la combaterea eficientă, cu rezultate cuantificabile, a acestui fenomen toxic ce lasă în urma sa mult prea mulți tineri văduviți de o educație solidă.

Profesionist cu o vastă experienţă în domeniul educaţiei, cu studii avansate în matematică, Liliana Preoteasa a fost pentru o bună bucată de timp director general pentru învățământul preuniversitar, cu responsabilități în elaborarea politicilor, organizarea examenelor naționale, elaborarea și implementarea curriculumului şi lista poate continua. În actuala sa calitate de director al Unității de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă din Ministerul Educației și responsabil cu implementarea proiectului ROSE, invitata lui Davian Vlad, de la Radio România Oltenia-Craiova, știe totul despre cum s-a derulat și se derulează acest program care își propune, printre altele, să prevină abandonul școlar și universitar, un fenomen nociv care s-a făcut simțit în ultimele decenii și care poate produce efecte nefaste pe termen lung în societatea românească.

România de nota 10

ROSE este un proiect finanțat printr-un împrumut de 200 milioane de euro obținut de la Banca Internaţională de Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), care contribuie la reducerea abandonului în învățământul secundar și terțiar și la creșterea ratei de promovare a examenului de bacalaureat.

Realizator: Davian Vlad

Foto: ucv.ro, rose-edu.ro