Radio Timișoara: Literatura la vreme de război

Radio Timișoara: Literatura la vreme de război

14
0

„Cărți și Hărți. Vecinătăți literare” este tema acestei ediții a FILTM, o temă extrem de actuală, într-o lume în care frontierele geografice se clatină. În fața literaturii, însă, orice frontieră devine fluidă.

Ucraina vrea să treacă de la chirilice la grafie latină. Occidentalizarea la care aspiră a pus vreascuri pe focul, care, oricum mocnea. “Nu văd posibilitatea europenizării Rusiei. Problema nu e Putin, problema nu e Stalin.  E poporul rus. Psihologia lui e suspectă de resemnări mioritice: rușii sunt sclavi într-un imperiu, dar li se spune că sunt superiori celorlalte popoare.” Cristian Tudor Popescu

Oleg Serebrian, scriitor, vice-premier al Republicii Moldova se declară un optimist rezervat: “Calea euro-asiatică, cea imperială și calea europeană sunt cele 3 căi pe care poate evolua Rusia. Ce fel de Rusie va fi după război? Dacă facem puțină istorie, vedem că Rusia nu a fost înfrântă, militar, decât de puține ori. Dar, de câte ori a fost înfrântă, s-a produs ceva.”

Scriitorii Cristian Tudor Popescu și Oleg Seberian, viceprim-ministru al Republicii Moldova, au deschis cea de-a XI-a ediție a FILTM!

Paisprezece (14) nume importante ale literaturii europene de astăzi s-au intalnit cu cititorii la Timișoara și în alte patru  localități din Banat. Scriitori din Ucraina, Bosnia și Herțegovina, Republica Cehă, Lituania, Serbia și Republica Moldova s-au alăturat în lecturi publice și dezbateri unor nume importante ale literaturii române de astăzi.

“Una dintre puterile literaturii este că ne poate disloca și transporta unde nici nu ne-am imaginat. O alta e că ne face să uităm (de) timpul pe care ceasul îl arată și că ne dă șansa să evadăm din contingentul ce, câteodată, devine insuportabil. Cred că nu puțini dintre cei pentru care literatura face parte din viață (dacă nu chiar se confundă cu viața) i-am simțit, anul acesta, și mai tare forța. Fiindcă într-un război e nevoie de aliați puternici, nu doar pe frontul propriu-zis, ci și pe cel dinăuntrul fiecăruia dintre noi, cei care trăim în Europa, în primul rând. Iar literatura a fost și este un astfel de aliat.” Robert Șerban, Președinte FILTM

Oleg Serebrian (n. 1969) este scriitor, istoric, politolog şi diplomat. Este licențiat în istorie și drept al Universității Pedagogice de Stat din Chișinău (1992) și magistru în relații internaționale al Institutului European din Nisa (1993).

În perioada 1998-1999, a fost purtător de cuvânt al MAE al Republicii Moldova, iar între 1999 şi 2005 a fost prorector al Universității Libere din Moldova, fiind ulterior profesor invitat la diverse centre universitare din Europa de Vest și din SUA. Între 2010-2015 a fost Ambasador al Republicii Moldova în Franța și pe lângă UNESCO, iar din 2015 este Ambasadorul Republicii Moldova în Germania.

Din 2013 este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Pentru activitatea academică și publicistică a fost decorat de președintele român Emil Constantinescu cu Ordinul Național „Steaua României” (2000) și de președintele francez François Hollande cu Ordinul Național de Merit (2015).

În anul 2012, pentru romanul Cântecul mării (Ed. Cartier, 2011), a fost distins cu premiul special al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, iar în 2019 a primit premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pentru romanul Woldemar (Ed. Cartier, 2018).

Cristian Tudor Popescu (n.1956) a absolvit, în anul 1981, Facultatea de Automatizări şi Calculatoare din Bucureşti, obţinând diploma de inginer.

Din anul 1991 este angajat al cotidianului Adevărul, ca redactor şef adjunct (1991-1996) şi apoi ca redactor şef (1996-2005). De asemenea, a fost redactor-şef al săptămânalului Adevărul literar şi artistic (1996-2000). În anul 2005, demisionează de la cotidianul Adevărul alături de alţi 81 de jurnalişti şi împreună cu Mircea Dinescu fondează ziarul Gândul.

A avut numeroase apariţii în mass-media, îndeosebi în cadrul unor incitante talk-show-uri, fiind invitat permanent la emisiunile televizate Cap şi Pajură (social-politic), împreună cu Emil Hurezeanu şi CineTePrinde (în calitate de cinefil).

„Gazetarul acesta este mai înainte de toate, un scriitor. Un condei absolut extraordinar, unul dintre cele mai puternice condeie literare din ultimul deceniu.” Nicolae Manolescu

Realizator: Simona Pele

Photo: Ariana Vulpe