Radio Constanța: Vasilica Stamate – Pictura ca formă de autocunoaștere

Radio Constanța: Vasilica Stamate – Pictura ca formă de autocunoaștere

247
0
Foto: Vasilica Stamate

În ediția din această săptămână a emisiunii ”România de nota 10” o cunoaștem pe Vasilica Stamate, artist plastic din Constanța, un om care și-a descoperit această vocație nobilă, aceea de a picta, ceva mai târziu, la vârsta pensionării dar care nu încetează să ne uimească prin tot ceea ce creează.

Este membră a Careului Artelor ”Amfora” din Constanța precum și a Asociației Artiștilor Dobrogeni și este fascinată de această lume a creatorilor de frumos din care face parte. În dialogul nostru îi descoperim o parte din universul său artistic și îi aflăm motivațiile pentru care nu trece nici o zi fără a fi în fața șevaletului.

O viață întreagă a fost dascăl, a predat copiilor biologia, iar la 61 de ani a început să picteze, realizând că este vocația pe care trebuie să și-o urmeze pentru că îi umple sufletul de bucurie. A îmbinat cu iubire pasiunea sa pentru plante cu arta picturii. Grădina de trandafiri pe care o îngrijește cu migală și dragoste este ea însăși o operă de artă și o sursă permanentă de inspirație.

”Iubesc frumosul sub orice formă, iubesc natura, iubesc oamenii. Sentimentele sunt cele care ne fac umani  iar cel al iubirii ne împlinește total. Culorile si formele sunt în noi și ele se amplifică cu fiecare trăire, cunoaștere, alegere. Momentul exprimării pe pânză este cel al deschiderii către lume pentru a împărtăși bucuria cu semenii tăi”, ne mărturisește pictorița Vasilica Stamate în ochii căruia citim bucuria imensă de a-și pune emoția în ulei, pe pânză.

Cu riscul de a fi considerată feministă, Vasilica Stamate ne spune că preferatele sale sunt, dintre toate, portretele feminine. Un proiect generos este acela în care a creat și a donat șapte portrete de femei și mame Maternității Bucur din capitală, o idee pe care și-ar dori să o pună în practică și la maternitatea spitalului județean din Constanța. ”Portretele sunt cele în care îmi așez sentimentele, cu ele comunic prezentul”, este de părere Vasilica Stamate.

O altă tematică dragă este cea a regalității.Vasilica Stamate a participat la numeroase expoziții în țară dar și în Balcic, Bulgaria, cu picturi în care a reprezentat-o pe regina Maria.

La polul opus, naturile statice îi mențin legătura cu trecutul, cu o lume stabilă, puternică. Se lasă inspirată de frumusețea florilor, ca element viu prezent mereu în cadru, dar și de mici obiecte vintage cu valoare sentimentală.

În această perioadă puteți admira creațiile Vasilicăi Stamate în cadrul expoziției ”Univers Autumnal” care s-a deschis recent la Muzeul Național al Marinei Române din Constanța. Expoziția este organizată de Careul Artelor ”Amfora” și reunește lucrările a 28 de artiști impresionați de anotimpul frunzelor ruginii și al nostalgiilor de la malul mării.

Realizator: Magda Vâjaică

Fotografii din arhiva personală a Doamnei Vasilica Stamate