La temelia unei bucurii spirituale – Biserica din Hlipiceni

La temelia unei bucurii spirituale – Biserica din Hlipiceni

64
0
Foto: Com. Hlipiceni, jud. Botoșani

Bun găsit, vă spune Camelia Teodosiu, la o ediție  specială a emisiunii noastre realizată în comuna Hlipiceni din județul Botoșani. Aici am avut marea bucurie de a participa la resfințirea Bisericii Sf. Ierarh Nicolae. Mare sărbătoare, încărcată de Lumină și Duh Sfânt, care a atras sute de credincioși veniți din toate colțurile țării.

Alături de Dumnezeiasca Liturghie, această sfântă oficiere este plină de semnificaţii, cu emoții și trăiri aparte în conștientizarea actului consacrat ca „o lucrare sfântă și sfințitoare”.

Biserica a fost rectitorită prin implicarea directă a Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru, eclesiarh al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, fiu al comunei Hlipiceni. Nu a dorit nicidecum să iasă în față și, cu smerenie, m-a îndrumat către Părintele paroh al Bisericii Sf. Ierarh Nicolae – Cristian Ferariu de la care aflăm, pentru început, istoricul acestui lăcaș.

Biserica parohială este situată în mijlocul satului și este construită din piatră și cărămidă, între anii 1912-1920, pe temelia unei vechi biserici. După inscripția de pe peretele vestic al naosului, facută de fostul paroh preotul Lazăr Vasiliu, în 1920, din informațiile culese de la bătrâni, biserica ar fi fost zidită prin anul 1800 de către Vornicul Alexandru Săndulache Sturza și soția sa Ecaterina cu fiul lor Constantin. Inscripții sau documente care să ateste acest lucru nu există, dar pe diferite cărți sau găsit însemnări care arată ca acestea au fost dăruite bisericii din Hlipiceni de Sandu Sturza la 12 martie 1816. De asemenea, pe un clopot este gravat anul 1817, lucru ce dovedește că biserica exista la această dată.

De-a lungul timpului, Biserica din Hlipiceni a cunoscut mai multe transformări, fiind consemnate următoarele lucrări: în anul 1850, pardoseala de lut a fost înlocuită cu una din piatră; în anul 1891, au fost efectuate reparații şi a fost înlocuită catapeteasma; între anii 1913-1921, au fost realizate lucrări de extindere a bisericii, turla clopotniței fiind integrată în lăcașul de cult; în anul 1950, au fost efectuate lucrări de reparație a clopotniței, iar în anul 1960 a fost restaurat exteriorul bisericii. După Revoluția din 1989, biserica a fost reparată parţial, fiind resfinţită în timpul păstoririi Părintelui Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, de către Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor de atunci, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoșăneanul, actualul Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.

În ultimii ani, începând din 2018 și până în prezent, s-a reușit schimbarea în totalitate a acoperișului, pavoazarea cu marmură și montarea unei centrale termice performante. Prin contribuția Părintelui Ciprian Grădinaru, obiectele de cult care împodobesc Biserica au fost înnoite la Atelierele Patriarhiei Române.

O lucrare remarcabilă este pictura în ulei a Bisericii Sf. Ierarh Nicolae din Hlipiceni, realizată de o echipă de pictori condusă de Nazarie Melniciuk, din Cernăuți – Ucraina. ”Oameni cu o trăire aparte”, cum ne spune părintele paroh Cristian Ferariu.

Pregătirile unui eveniment de asemenea amploare necesită multă organizare și muncă, dar toate au fost făcute în credință, cu mult voluntariat și dăruire, din iubire creștină și recunoștință a oamenilor pentru Părintele lor drag – Ciprian Grădinaru.

Cu o zi înainte de evenimentul ierurgic, la Hlipiceni, te minunai de lucrul făcut în tihnă și bucurie, cu multă rânduială, pentru  ca locul să fie aidoma ”Miresei Domnului”.

 

Pentru slujba de resfințire a Bisericii, au fost aduse Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, aflate în patrimoniul Bisericii ”Sfântul Gheorghe cel Nou” din București, iar credincioșii prezenți s-au putut închina la racla cu mâna Sfântului, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Mare făcător de minuni şi grabnic ajutător.

Cum ar trebui să înțelegem și mai ales să simțim această resfințire făcută după reînnoirea bisericii?

”Sfințirea unei biserici ne arată că Hristos își continuă lucra­rea Sa mântuitoare în Biserică prin Duhul Său cel Sfânt. Astfel, încă de la punerea temeliei bisericii, episcopul sau arhiereul rostește o rugăciune la locul unde va fi Sfânta Masă și așează pietrele de temelie în chipul crucii arătând că temelia locașului este însuși Hristos cel răstignit, piatra cea din capul unghiului.

În timpul sfințirii, mirenii se scot afară deoarece sfințirea bi­sericii, a locașului în care se sfințesc oamenii, nu vine de la ei, ci de la Hristos, închipuit de arhiereu, înconjurat de preoți și de îngerii Lui nevăzuți. Mirenii trebuie să intre în biserica gata sfințită.

Tot ceea ce săvârșește arhiereul la sfințirea bisericii exprimă, într-o mare varietate de forme, același adevăr al sălășluirii și pre­zenței lui Hristos în Biserică prin Duhul Său cel Sfânt. Astfel, spălarea Sfintei Mese cu apă închipuie tainic Botezul lui Hristos înainte de a începe activitatea Sa mântuitoare. Când se pun cele patru bu­căți pe cele patru colțuri ale Sfintei Mese, cu icoanele Sfinților Evangheliști, se arată că pe Hristos cel Jertfit și înviat L-au propovăduit Apostolii și L-au făcut cunoscut prin Evanghelie la toată lumea. Când pe Sfânta Masă se așează Sfântul Antimis, în care sunt cusute sfintele moaște, se arată că Biserica se întemeiază pe Jertfa Mântuitorului dar se susține și prin jertfele martirilor sau muceni­cilor. Peste Sfântul Antimis se așează Sfânta Evanghelie, pentru că prin ea se vestesc toate cele ce s-au săvârșit și se săvârșesc de Hristos cu valabilitate veșnică.

După sfințirea bisericii se oficiază Sfânta Liturghie, în care se aduce Euharistia ca Taină și Jertfă a comunității, ceea ce arată că Hristos-Domnul își începe lucrarea Sa pentru sfințirea și mântuirea celor ce cred în El.”  – sursa: https://www.crestinortodox.ro

Slujba de târnosire şi Sfânta Liturghie au fost săvârşite de un sobor de opt ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române: IPS Părintele Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu PS Antonie, Episcop de Bălți, PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Ieronim, Episcopul Daciei Felix, PS Macarie, Episcopul Ortodox al Europei de Nord, PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal și PS Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, alături de care s-a aflat Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru, cunoscut în comunitatea ortodoxă drept ”Chirurgul sufletelor”,.

La eveniment au fost, de asemenea, reprezentanți ai autoritătilor locale, personalităti din lumea culturală, dar și o parte dintre preoții parohi, alături de stareţii şi stareţele de la mănăstirile din zonă.

Alături de cei prezenți, sute de creștini îmbrăcați în costume populare sau straie de mare și tainică sărbătoare, Marian Luchian, Primarul comunei Hlipiceni, din județul Botoșani, este și el copleșit de importanța și amploarea evenimentului:

”Am emoții. Sunt momente deosebite. Dacă ar fi să remarc un punct forte al Bisericii noastre este pictura absolut deosebită. Biserica a fost consolidată prin fonduri de  la Compania Națională de Investiții, dar, pe lângă acestea, aufost multe, multe alte lucrări (împrejmuirea bisericii, catapeteasma, pictura…) care au fost sprijinite într-o foarte mare proporție de către părintele nostru Ciprian Grădinaru care s-a născut aici,  cetățean de onoare al comunei noastre și care, fără niciun fel de îndoială, este părintele cu care ne mîndrim și care ne reprezintă cu mândrie în țară.”

A urmat Liturghia, iar la finalul slujbei au fost acordate distincții celor care s-au implicat în restaurarea lăcașului de cult.

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a transmis mesajul Patriarhului Daniel care a subliniat, pe lângă istoricul sfântului locaș, faptul că biserica este „un semn de binecuvântare asupra comunităţii credincioșilor”.

Pentru implicarea și activitatea desfășurată în ultimii ani, Părintele paroh Cristian Ferariu a fost hirotesit întru iconom stavrofor, primind crucea, bederniţa şi brâul roşu. La rândul său, acesta a transmis mulţumiri IPS Părinte Teofan pentru grija părintească din toți acești ani, ierarhilor, cât şi credincioşilor care au ţinut să ia parte la acest eveniment, precum și Părintelui Ciprian Grădinaru pentru toată dragostea pe care a revărsat-o prin darurile pe care le-a făcut de-a lungul timpului, devenind unul dintre principalii ctitori ai lăcașului de cult.

IPS Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei i-a acordat Părintelui Ciprian Grădinaru, în semn de recunoaștere și apreciere pentru activitatea desfășurată până în prezent, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române – Crucea Patriarhală pentru clerici.

Alături de Dumnezeiasca Liturghie, această sfântă oficiere de Sfințire a unei Biserici este plină de semnificaţii, cu emoții și trăiri aparte în conștientizarea actului consacrat ca „o lucrare sfântă și sfințitoare” și, așa cum aflăm despre semnificația acestui eveniment ierurgic, ”odată cu sfinţirea construcţiei văzute, are loc şi sfinţirea sufletelor noastre”.

Realizator/credit foto: Camelia Teodosiu