Chemarea drumului
Toți cei care aleg sa străbată Camino de Santiago, pornesc din dorința de a evada din “ceva ce nu mai merge”. Au experimentat un blocaj major și simt nevoia să-și ștearga lentilele prin care privesc viața. Acesta e primul impuls, fuga din cursa șobolanului….Sunt in căutarea entuziasmului de odinioară.
“El Camino de Santiago e una dintre cele mai cunoscute rute de pelerinaj din întreaga lume. Cei care l-au străbătut s-ar reîntoarce, negreşit. Cu toţii mărturisesc că undeva, pe traseu, tot ce ai gândit până în acel moment se defragmentează ca hardul unui computer şi ajungi să fii un alt TU, o versiune îmbunătăţită.”
Toți cei care l-au parcurs, și aici, faci o alegere, în funcție de ritmuri si anduranța proprie, cu dovada că ai mers per pedes 100 sau 1000 km, spun că drumul îi cheamă. Așa a ajuns avocatul spaniol Manolo Hernandez, care se declară ateu, să parcurgă de 99 de ori 100 km, iar Ramona Venturini, metafizician la Geea Life Timișoara, de 12 ori, aproximativ,1000 km.
“Îmi e atât de dor de mine, să pot sta eu cu mine, cu gândurile mele, în natură, în liniște. Fără presiunea timpului, fără să trebuiască să „fac” ceva, indiferent ce este acel ceva. Fără să mă uit în calendar la to do list-ul zilnic. Să fiu doar. Simt că am atâtea de făcut, că parcă nu mai sunt pe nicăieri. Azi e luni, mâine e duminică. Mâine, poimâine, e Crăciunul din nou, deși parcă de-abia a fost.”
Povestea drumului
Camino de Santiago, El Camino – sau Drumul lui Iacob – este un al treilea mare pelerinaj creștin, după cele spre Ierusalim și Roma. Traseul este străbătut anual de peste 150.000 pelerini și aproape 3 milioane de turiști de pe toate continentele. Camino traversează mai multe țări: Spania, Portugalia, Franța și leagă regiunea Pirineilor de mormântul apostolului Iacob, aflat în orașul Santiago de Compostella, Spania.
Drumul a luat naștere în prima jumătate a secolului al XI-lea, când, sub impulsul călugărilor, credincioșii din toate colțurile Europei au început să vină în grupuri din ce în ce mai numeroase la mormântul Sfântului Iacob, locul care, în acele timpuri, era considerat „finis terrae”, căpătul lumii cunoscute. Deși la origini este un pelerinaj creștin, astăzi are pe lângă scopul religios şi o motivaţie culturală şi reprezintă o incursiune în propria experienţă de viaţă.
Deși sunt mai multe variante de Camino, cel mai cunoscut este El Camino Frances, care începe la poalele Pirineilor, în Franţa, la Saint-Jean Pied de Port, continuă prin nordul Spaniei şi se încheie la Santiago de Compostela, la moaştele Sfântului Iacob, după aproximativ 800 km.
El Camino Frances are o lungime totală de 775 km. Unii pelerini aleg să îl pacurgă pe tot o dată, alții doar o parte. Pelerinilor care au parcurs pe jos ultimii 100 kilometri, precum şi cicliştilor care au parcurs cel puţin ultimii 200 km pe bicicletă, li se acordă așa numitul Compostela, un certificat de recunoaştere a traseului. Călătorii trebuie să dovedească însă faptul că sunt pelerini, cu documente ştampilate la adăposturile sau parohiile vizitate de-a lungul traseului.
“Una este când urmăreşti documentarele de pe National Geographic, alta este când calci fiecare pietricică, respiri aerul curat, iar colbul ţi se ridică în jur ca o mantie mişcată de vânt. Soarele străluceşte tot mai puternic, respiraţia devine din ce în ce mai pronunţată. Povara din minte şi din suflet coboară în picioare, ce devin grele ca de plumb. Oboseşti, dar continui.”
Camino de Santiago nu-i doar efort zilnic, ci e şi baie în râuri, odihnă la umbră, degustare de bucate şi băuturi, vizitat de muzee, concerte în aer liber, suveniruri pentru prietenii de acasă. Vechii celţi care au populat peninsula iberică spuneau că poteca merge pe sub Calea Lactee, astfel încât pelerinii să fie mereu călăuziţi de lumina aştrilor.
Fiecare pelerin are o poveste
Fiecare ascunde o poveste emoţionantă care l-a împins pe drumul regăsirii. Un pelerin îşi pierduse partenerul de viaţă, împreună cu care plănuise să vină cândva în călătoria spirituală. Promisiunea a fost ţinută de unul singur, în amintirea poveştii lor care-i legase o viaţă.
Altul avea, în ciuda unei frumuseţi fizice remarcabile, un secret chinuitor. Se născuse cu o deformaţie a tălpilor care făcea din Camino o Golgotă. Fiecare pas era o pedeapsă şi totuşi el mergea, vorbea, râdea, ca şi cum ar fi fost simplu să parcurgă acel drum. Faptul că nu dădea niciun semn de slăbiciune era tocmai victoria lui, pe care o savura la fiecare pas. Iar când treci pe lângă pelerini în cărucior, uiţi instantaneu ce te doare, ce nu-ţi convine, ce-ţi lipseşte.
“Camino de Santiago este o experienţă în care eşti tu față-n față cu neprevăzutul, cu natura, cu vremea, cu oameni din toată lumea, cu tine.”
Împreuna cu Ramona Venturini refacem drumul. Vă invităm să-l parcurgem, virtual, împreună. Poate că într-o zi, vă veți afla pe el, per pedes…
Realizator: Simona Pele
Foto: Ramona Venturini