Centrul de Voluntariat Reşiţa, reper în România în materie de educație nonformală pentru tineri
Centrul de Tineret și Voluntariat Reşiţa are ca scop , de ani buni de zile, dezvoltarea durabilă a comunităților prin voluntariat și educație non-formală. În timp a devenit punct de reper în România în materie de educație nonformală pentru tineri, derulează programe și proiecte diverse, pentru toate tipurile de preocupări și interese. Este o alternativă gratuită de petrecere a timpului liber împreună cu prietenii.
Centrul de tineret este locul din care au pornit multe dintre inițiativele locale care au pus Reșița pe hartă, tinerii care au prieteni ce vin în vizită din alte locuri, din țară și din străinătate, le arată Funicularul, Muzeul de locomotive, Fântâna arteziană din centrul orașului.
Multe generații de tineri, din Banatul Montan, au îndeplinit acest rol important de intermediar între nevoia de voluntariat a organizaţiilor reşiţene şi disponibilitatea pentru voluntariat a tinerilor din comunitate. Totodată, centrul sprijină recunoaşterea în comunitate a valorii activităţii de voluntariat, obiectivele fiind promovarea educaţiei nonformale a tinerilor prin voluntariat, sprijinirea dezvoltării capacităţii organizaţiilor neguvernamentale de a oferi servicii în comunitate.
De-a lungul celor 30 de ani, generații întregi de tineri au fost crescute, șlefuite și învățate cum să se bucure de această misiune nobilă de voluntar, de către Daniela Lupșan, pentru care nimic nu e mai frumos decât să “împarți bucuria cu cei care au nevoie de ajutor”.
”Am crescut împreună, ne-am dezvoltat, am prins vremuri faine cu fiecare din generațiile care au trecut pe aici, iar eu sunt recunoscătoare pentru asta. Mă emoționez tot timpul când am dovezi de la ei, că mă poartă sufletul lor sau își aduc aminte cu plăcere de ce am făcut împreună, și că ce i-am învățat le folosește acolo unde sunt. Cu sute de tineri am lucrat de-a lungul celor 30 de ani și îi aștept în continuare alături de noi. Părinților acestora le-aș spune să aibă încredere în copiii lor, să îi asculte, să le asculte cuvintele și să înțeleagă sensul lor, să aibă încredere, curaj să se manifeste, să-și arate zâmbetul, să-și arate emoțiile și trăirile. Lor, tinerilor, le spun să fie mult mai bucuroși, să vadă mai mult partea plină a paharului decât neajunsurile”, spune inspectorul de tineret Daniela Lupșan.
Centrul de Voluntariat Reşiţa activează în comunitatea reșițeană din 2005 și îndeplinește cu succes această misiune de dezvoltare durabilă a comunităților, din Banatul Montan, prin voluntariat și educație non-formală.
Realizator: Cristina Corocan
Foto: Centrul de Voluntariat Reşiţa și Radio Reșița