Radio Constanța: Vacanțe și experiențe estivale pe litoral și în Delta Dunării

Radio Constanța: Vacanțe și experiențe estivale pe litoral și în Delta Dunării

28
0

În emisiunea ”România de nota 10” din această săptămână vă invităm la un tur al litoralului Mării Negre și, de asemenea, la câteva popasuri în Delta Dunării. Ne aflăm în plin sezon al concediilor, o perioadă în care turismul începe să își revină după cei doi ani de pandemie iar reporterii Radio Vacanța au descoperit foarte multe atracții care să ne facă să alegem România în această vară.

Mai întâi ne oprim la Delfinariul din Constanța, acolo, de puțin timp, au început reprezentațiile delfinii salvați din Ucraina. Aceștia evoluează într-un spectacol foarte apreciat de către public alături de delfinii noștri, Ni Ni și Chen Chen. Aflăm apoi despre parkour pe apă, un sport acvatic mai nou pătruns la noi în țară și practicat pe lacul Siutghiol din stațiunea Mamaia.

Ceva mai în sudul litoralului, la Mangalia puteți ajunge la hipodrom pentru a petrece câteva clipe de relaxare alături de copii în mijlocul naturii. Basmele puse în arenă aici sunt captivante și pentru cei mici dar și pentru cei mari iar posibilitatea interacțiunii cu protagoniștii acestui tip de eveniment artistic este un bonus pe care orice spectactor îl merită.

Tot în emisiunea din această săptămână vă invităm la două târguri de antichități ce se desfășoară, până la sfârșitul verii, în Piața Ovidiu din Constanța respectiv în stațiunea Olimp.

 

Într-un decor cu parfum de epocă, Târgul de Artă și Antichități „Art & Craft Constanța Revival” reunește în zona peninsulară a Constanței aproape 40 de expozanți din toată țara care îi așteaptă pe vizitatori să descopere și, de ce nu, să ia acasă adevărate comori: obiecte de colecție, bijuterii, ceasuri, viniluri, colecții numismatice, fotografii vechi dar și cărți poștale. În plus, atât copiii, cât și adulții au ocazia să participe gratuit la ateliere de creație.

La Olimp este deschis de asemenea, în această perioadă, Târgul de Handmade și Antichități „Festival la nisip”. Până la mijlocul lunii septembrie, expozanți din toată țară sunt prezenți obiecte vechi dar și cu creații de artizanat, excelente suveniruri de vacanță.

Și pentru că gastronomia dobrogeană ține capul de afiș al turismului în zonă, vă invităm să aflați ceva din tainele preparării unor rețete delicioase. Din Vadu până la Periprava, toţi bucătarii se laudă cu un borş de peşte nemaipomenit. Cum arată un meniu la un punct gastronomic local din inima Deltei şi cum este borşul de peşte la Vadu, la malul mării sau la marginea deltei, au aflat reporterii noștri și ne vor spune în ediția ”România de nota 10”.

Tot în această ediție vom afla de la un bucătar de etnie turcă în ce fel se prepară unul din cele mai savuroase feluri culinare din bucătăria tătărească. Este vorba de kobete, o plăcintă cu carne și orez specifică întregii comunități turco tătare din Dobrogea. Pentru familiile tătărești acest fel de mâncare este decorul principal al mesei festive și „cartea de vizită” a bucătăriei. „Kob ete” înseamnă „multă carne”.

Vacanțele pe litoral și în Delta Dunării promit și oferă, și în acest sezon estival, experiențe memorabile, stare de libertate și conexiune cu natura.

Redactor – Magda Vâjaică / Foto – Radio Constanța