Radio Iași: Târgul Ieșilor prin ochii unui pasionat geograf

Radio Iași: Târgul Ieșilor prin ochii unui pasionat geograf

101
0

Când spunem Iași ne gândim, în primul rând, la obiectivele turistice care înconjoară orașul de pe cele șapte coline. Avem în față Palatul Culturii, Bojdeuca „Ion Creangă”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”- cea mai veche din țară, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Biserica „Trei Ierarhi”, Parcul Copou- cu Teiul lui Eminescu), Grădina Botanică, Hotelul Traian – bijuteria proiectată de faimosul Gustave Eiffel, și câte și mai câte…

Dar ce-ar mai fi Iașul fără aceste monumente, fără cultura, arta care împânzește străzile capitalei Moldovei?

L-am invitat pe profesorul universitar și geograful Mihai Bulai să răspundă la această întrebare și la altele care vizează prezentul și viitorul turistic al Iașului.

Președinte al Destination Iași, asociație care înglobează importante instituții de cultură din zona Moldovei pentru promovarea la scară largă a orașului, și dedicat ghid de turism în cadrul Iași Travel, Mihai Bulai consideră că cei mai buni vectori de promovare rămân tinerii.

Cu ideile lor îndrăznețe, cu vioiciunea și curajul de a se autodepăși, cu „rețelele lor foarte bine conectate la realitățile zilelor noastre”, tineri care se ambiționează să creeze organizații și să facă proiecte sănătoase, durabile, menite să repoziționeze Iașul cât mai sus în ierarhia orașelor „must see”.

Desigur, și alți factori importanți au contribuit, în ultimii ani, la ascensiunea orașului Iași din punct de vedere turistic. Care sunt aceștia, veți descoperi ascultând dialogul de mai jos.

Discuția noastră a pornit de la cea mai recentă veste legată de orașul Iași – aceea că a devenit destinația anului pentru City break, iar odată cu acest fapt a apărut întrebarea: Chiar schimbă această distincție numărul celor care aleg să viziteze Iașul în următoarea perioadă?

Mereu pasionat nu doar locuri, de călătorii, ci și de oamenii pe care-i întâlnește, de comportamentele lor civice, fin cunoscător al mecanismelor care fac să fie vizibil un oraș, profesorul Bulai întâlnește, anual, mii de turiști din țară sau din afara ei care vin să cunoască Iașul. Ce îi fascinează, care este prima lor reacție când ajung aici?

Din interviul acordat de invitatul emisiunii, vom descoperi și infrastructura de turism a orașului Iași, dar și unele chestiuni extrem de importante în relația cu clienții și care deseori sunt ignorate – empatia este una dintre ele, crede profesorul Mihai Bulai.

În final, acesta ne va oferi și câteva exemple de locuri de văzut musai la Iași, nou construite sau cele de demult, emblematice, pline de iz istoric.

Realizator: Letiția Gheorghiu

Surse foto: arhiva personală Letiția Gheorghiu, arhiva personală Mihai Bulai, destinationiasi.ro, uaic.ro