Bucuria Vindecării

Bucuria Vindecării

431
0
Bucuria Vindecării

Bun găsit, vă spune Camelia Teodosiu la o nouă ediție a emisiunii noastre, realizată într-un loc binecuvântat, cu oameni care trăiesc Bucuria Vindecării. Acesta este și numele proiectului care își propune ” să învețe pacientul oncologic caracterul restaurator al cancerului, primit ca o oportunitate spre desăvârșire.”

Poposim, așadar, în sala „Consilium” a Paraclisului Catedralei Naționale, unde au loc, periodic, activități integrate de consiliere-psihoterapie, suport duhovnicesc, consiliere medicală, kinetoterapie, dans-terapie și art-terapie. Echipa de suport pentru pacienții oncologici e formată din specialiști care participă ca voluntari în acest proiect derulat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Trebuie să vă mărturisesc că nu a fost simplu să realizez această emisiune, cu un subiect dificil de abordat, cu oameni care trec prin stări și emoții pe care învață să le înțeleagă și să le gestioneze…, astfel încât am fost recunoscătoare când doamna Cătălina Lițu – coordonatoarea proiectului a acceptat, mai ales din experiența de fost pacient oncologic, să se implice pentru a ne explica despre ce este vorba în Bucuria Vindecării.

Speranța mea a fost ca măcar o parte din participanții la activitățile săptămânale ale grupului să-și deschidă sufletul pentru a putea înregistra câteva mărturii. Și nu mică mi-a fost bucuria să primesc scurte declarații, pline de emoție și recunoștință, din partea tuturor celor prezente.

Iată și câteva informații extrase din pliantul de prezentare a proiectului Bucuria Vindecării:

O afecțiune cronică în prezent, o pecete greu de dus în trecut, cancerul este o maladie cu frecvență în creștere la nivel mondial și, implicit, la nivelul țării noastre. Datele epidemiologice îngrijorătoare de anul trecut de la nivelul României, respectiv 98886 cazuri noi, aduc cu sine o necesitate de reconfigurare a susținerii pacientului oncologic.

Importanța abordării holistice a terapiei cancerului este cunoscută din cele mai vechi timpuri. Abordarea holistică nu înseamnă numai multidisciplinaritate medicală ci și abordare psihoterapeutică și duhovnicească.

Modificările aspectului fizic și ale imaginii de sine, îngrijorarea, dificultățile de concentrare și imposibilitatea rezolvării problemelor, iritabilitatea și furia pot apărea odată cu acest diagnostic și pot duce la o disfuncție în managementul optim al acestei afecțiuni.

Cancerul și terapia acestuia pot determina perioade cu urcușuri și coborâșuri pentru persoana diagnosticată și familia acesteia. De obicei, oamenii simt frică, îngrijorare cu privire la viitor și nu pot să urmărească întotdeauna explicațiile personalului sanitar. În fața acestor schimbări și probleme prin care pot trece pacienții, le stă alături echipa de suport. Prin dezvoltarea unei relații apropiate, empatice și bazate pe încredere cu medicul oncolog, pacienții au posibilitatea de a beneficia de cunoștințele și perspectivele profesionale ale medicului.

Pacienții cu afecțiuni maligne au nevoie de îngrijire specială care să le asigure o supraviețuire îndelungată în condiții de calitate a vieții, de control al simptomelor provocate de tratament și de afecțiunea în sine, control determinat de terapia optimă a bolii oncologice; au nevoie de obținerea unui echilibru psihologic și spiritual.

Lipsa centrelor specializate pentru susținerea pacienților oncologici, altele decât cele medicale, și acestea insuficiente ca număr de specialiști implicați în terapia oncologică, precum și  necesitatea unei altfel de abordări a cancerului au dus la nașterea ideii de echipă care să ofere suport complex: duhovnicesc, medical și psihoterapeutic .

În „Bucuria Vindecării”, interacțiunea pacientului cu oncologul este un instrument puternic. Medicii echipei îl pot îndruma, în funcție de necesități, în luarea deciziilor despre secvențele terapeutice, despre diversele tratamente, despre modul de viață corect, inclusiv despre nutriția oncologică, îi pot explica modalitatea de rezolvare a unor probleme birocratice, pot fi o sursă sigură și avizată de cunoștințe, de susținere personală și de îndrumare personalizată și îi pot asigura accesul la îngrijire și diverse servicii medicale.

Întrebări precum: „ce fel de tumoră este”, „care este tratamentul”, „care este stadiul”, „ce pot face pentru a tolera mai bine tratamentul”, „cum optimizez rezultatele”, „ce regim alimentar trebuie urmat” își găsesc răspunsul oferit cu răbdare și timp generos de către medicii „Bucuriei Vindecării“, specialiști în oncologie, radioterapie, chirurgie oncologică, nutriție oncologică.

Întrucât diagnosticul de cancer este privit de cele mai multe ori ca fiind o sentință, pacientul oncologic poate deveni descurajat, descumpănit, demoralizat și lipsit de speranță, neputincios în luarea celor mai simple decizii. Psihoterapia oncologică alături de suportul duhovnicesc oferit de proiectul ”Bucuria Vindecării” au rolul de a schimba modul în care este privită boala. Pacientul va înțelege că numai prin schimbarea atitudinii în fața cancerului, prin credință nestrămutată în puterea tămăduitoare a lui Dumnezeu, alături de tratamentele medicale specifice acestei boli, va parcurge drumul către vindecare. Pacientul conștientizează că dezechilibrul emoțional stă la originea bolii.

Pacienții ocrotiți din punct de vedere emoțional, cu credință și cu echilibru, pot urma cu ușurință etapele necesare terapiei medicale, rezultatele acesteia fiind superioare: mai puține reacții adverse, mai multă încredere, bucurie, deci supraviețuire mai lungă și de mai bună calitate.

Proiectul „Bucuria Vindecării” își propune, atât prin exercițiile psihoterapeutice, cât și prin perspectiva duhovnicească deschisă, să echilibreze starea emoțională a pacienților, să-i îndrume către valorile creștine, să-i reînvețe să trăiască prin credință, iubire, recunoștință, iertare, bucurie, ascultare și nădejde în Dumnezeu. Ei vor înțelege că această boală nu este o condamnare, o pedeapsă, ci că ea vine din pedagogia tainică a lui Dumnezeu care conduce obligatoriu spre schimbare mântuitoare.

Experiența împărtășită de pacienții vindecați de cancer din cadrul acestui proiect vine să întărească încrederea pacienților noi, care sunt de cele mai multe ori dezorientați și îngrijorați. Astfel, proiectul „Bucuria Vindecării” are rolul de a transforma pacientul trist, deznădăjduit și speriat de cancer, în omul plin de lumină, credință, bucurie, care îi spune Lui Dumnezeu: „Te voi lăuda că sunt o făptura așa de minunată” (Ps. 138), „Îți mulțumesc Doamne!”

Prin exercițiile de psihoterapie de grup și suportul duhovnicesc  oferit, pacientul devine un om nou în căutarea asemănării cu Dumnezeu, învață cum să convertească suferința provocată de boală în binecuvântare și înțelege că adevărata vindecare e obținută printr-o schimbare totală de mod de viață, de atitudine, prin credință.

Activitățile proiectului „Bucuria Vindecării”:

Zilnic

Rugăciune colectivă și informare/comunicare cu echipa de suport pe grupul de WhatsApp al proiectului (nevoi speciale medicale – tratament, intervenții, nutriție medicală, feedback sesiuni, anunțuri/informații utile pacienților oncologici, etc).

Săptămânal

Câte 2 sesiuni on-line și 1 sesiune live desfășurată in sala „Consilium” a Paraclisului Catedralei Naționale, cu activități integrate de consiliere-psihoterapie, suport duhovnicesc, consiliere medicală, kinetoterapie, dans-terapie și art-terapie.

Periodic

Evaluare de etapa (3 luni) a echipei de suport cu privire la rezultate, identificarea nevoilor speciale ale pacienților, direcțiile de acțiune/ prioritățile in susținerea acestora.

Slujba Sf. Maslu pentru pacienții proiectului, cu Părinții slujitori la Paraclisul Catedralei Naționale.

Tabără gratuită oferită pacienților oncologici ai proiectului, în condiții conforme cu recomandările medicale, cu program structurat pe activitățile de suport.

Inițierea/ participarea la  susținerea unor acțiuni social – filantropice (ex: renovarea și reabilitarea secției Oncologie Medicală 2 a Institutului Oncologic București prin promovarea acțiunii, contribuție financiară, serbare cu daruri și colinde  Crăciun oferite  pacienților din spitale).

Team-building.

Anual

Conferința cu participarea tuturor pacienților oncologici deplasabili din proiect dar și a altor pacienți oncologici interesați, cu invitați din Universitatea de Medicina și Farmacie, Facultatea de Teologie, reprezentanți ai Patriarhiei Române, medici reputați cu experiență în patologia oncologică pentru împărtășirea și prezentarea rezultatelor proiectului, stabilirea priorităților viitoare și direcțiilor de acțiune în susținerea bolnavilor de cancer, cu suportul si binecuvântarea Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel.

Conferințe pe diferite teme de interes pentru pacienții oncologici: „Dumnezeu ne vindecă”, „Știință și Credință”.

Echipa de implementare și support în calitate de voluntari ai Paraclisului Catedralei Naționale:

  • Cătălina Lițu – fost pacient oncologic, coordonator al proiectului
  • Daniela Zob – medic primar oncologie medicală, șef secție Institutul Oncologic București
  • Diana Chetroiu – medic specialist oncologie medicală și gastroenterologie la Spitalul Universitar București
  • Ruxandra Avramescu – medic primar boli nutriție și diabet, competența in nutriție oncologică, Clinica Regina Maria
  • Vlad Ștefan – medic primar Radioterapie si îngrijiri paliative,  Spitalul Universitar Militar Central
  • Victor Titirez – medic specialist chirurgie oncologică, Spitalul Euroclinic – Regina Maria, primul Centru de Excelență în Patologia Sânului
  • Mirela Zivari – psihoterapeut, șef departament psihologie, Spitalul Universitar București. cu echipa de psihoterapeuți pe care o coordonează în proiect
  • Cristina Gorgonețu – Prof. princ. kinetoterapeut – Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila“
  • Prof. dr. Adrian Lemeni – Facultatea de Teologie Ortodoxă directorul Centrului de Dialog și Cercetare în Teologie, Filosofie și Știință, Universitatea București.
Bucuria Vindecării – Părintele Ciprian

„Doamne, Dumnezeul meu, strigat-am către tine și m-ai vindecat” (Ps. 29)
„Ca o minune m-am făcut multora, iar Tu ești ajutorul meu cel tare” (Ps. 70)

Fotografii puse la dispoziție de Cătălina Lițu – coordonator al proiectului