Radio România Brașov FM: AFAFCI Brașov, un sfert de secol de antreprenoriat...

Radio România Brașov FM: AFAFCI Brașov, un sfert de secol de antreprenoriat feminin

18
0

„Oricine poate încerca să deschidă o afacere, dacă simte că poate schimba ceva în viaţa celorlalți și dacă îşi urmează pasiunea”, spune Richard Branson.

Bine v-am regăsit, dragi prieteni, la România de Nota 10! De această dată, vă invit să pătrundem în lumea afacerilor. Antreprenoriatul feminin ar putea părea o provocare, însă pentru membrele primei asociații a femeilor de afaceri din Brașov, acesta este o obișnuință. Vorbim despre 25 de ani de antreprenoriat feminin sub egida Asociației Femeilor de Afaceri și Conducătoare de Întreprinderi Brașov, pe scurt AFAFCI.

Istoria antreprenoriatului feminin de la poalele Tâmpei își are rădăcinile în dorința femeilor de a se organiza încă de acum mai bine de 170 de ani, mai exact, în anul 1850 când a luat ființă “Reuniunea Femeilor Române”, prima organizație de femei din țara noastră menită a ocroti fetițele orfane și a contribui la emanciparea culturală a femeilor române.

Membrele Asociației Femeilor de Afaceri și a Femeilor Conducătoare de Întreprinderi Brașov și-au declarat încă de la înființarea sa, în ianuarie 2004, dorința de a fi continuatoare ale spiritului feminin al acestei prime organizații de femei. În același timp, AFAFCI este continuatoare a Asociației Femeilor Manager Brașov, ONG creat în anul 1997, dar și membru fondator al Coaliției Asociaţiilor Femeilor de Afaceri din România.

Asociația de antreprenoriat feminin brașovean unește, sprijină și promoveazã femeile de afaceri și femeile manager, facilitându-le parteneriatul, schimbul de resurse și de bune practici.

Mai multe detalii despre evoluția timp de 25 de ani a asociației ne oferă Carmen Mezei, președinta AFAFCI:

”Au fost puține femeile care s-au încumetat la începutul anilor ’90 să-și facă o firmă, dar iată că ele există și acum. Ele au simțit nevoia să se unească pentru a deveni mai puternice și așa s-a înființat Asociația Femeilor de Afaceri și Conducătoare de Întreprinderi, pentru a se sprijini reciproc, pentru a se ajuta în dezvoltarea reciprocă, pentru a colabora cu persoane de încredere. Vreau să pomenesc despre un proiect al nostru care se numește Femina VIP. Sunt 15 ani de când președinta de atunci, Luana Popa, l-a implementat. În cazul nostru, VIP înseamnă <<Visează!>>, <<Întreprinde!>>, <<Fii prezentă!>>. Despre asta este vorba în AFAFCI, în lumea de business, dar mai ales în lumea femeilor. Bărbații s-ar putea să pornească de la niște cifre seci, noi pornim de la vise”.

Prima societatea comercială din România care a primit aviz de la Ministerul Sănătăţii, prima femeie de afaceri din România în Topul Forbes al miliardarilor, cele mai râvnite premii din domeniul antreprenoriatului feminin braşovean, Femina VIP, iar lista realizărilor ar putea continua în ceea ce priveşte activitatea AFAFCI Brașov.

În prezent, din asociație încă mai fac parte membre fondatoare sau deținătoare de firme cu peste 30 de ani de activitate. Una dintre acestea este Sidonia Barbu, prezentă în asociație încă de pe la începuturile sale. Cât de curajoasă a fost decizia de a înființa o societate comercială în anii ”90, o perioadă în care domeniul de business aparținea în special bărbaților, ne-a povestit chiar ea:

”Prima dată nu m-am gândit la afacere absolut deloc. Această afacere a pornit dintr-o necesitate stringentă. Pe atunci nu se găsea o fașă de înfășat piciorul cu ulcere varicoase și nici un medicament cu care să o îngrijesc pe mama mea. În momentul acela am simțit că trebuie să mai învăț ceva și trebuie să întreprind ceva. Știam că este foarte multă lume care suferea și care avea nevoie și mi-am zis că eu trebuie să ajut. Astfel s-a născut o afacere de familie, în sprijinul comunității și al oamenilor”.

Încă de la înființare, AFAFCI a creat proiecte pentru comunitate, pentru a cultiva relații și parteneriate la nivel local, național și internațional, iar din 2012, pentru a crea din generația de mâine un formator de opinie.

Proiectul „Liderii de mâine” este unul important în viaţa comunităţii braşovene, un model de parteneriat  între membrii societăţii civile şi instituţiile administrative. Obiectivul acestuia este ca participanţii să influenţeze comunitatea din care provin. Beneficiarii sunt elevii de clasa a XI-a de la unitățile școlare din județ. De asemenea, în cadrul proiectului au fost atrase mai multe instituții sau organizații, atât publice, cât și private.

Concret, elevii participă la sesiuni de pregătire cu tematici din leadership, administrație locală, turism, sănătate, educație sau economie. Ba mai mult, ei intră în contact direct cu factorii de decizie la nivel local din domeniile vizate și desfășoară vizite în mediul acestora de lucru.

AFAFCI Brașov devine punte de legătură și între noua și vechea generație de antreprenoare. Astfel, de la un an la altul, numărul membrelor crește odată cu înscrierea tinerelor antreprenoare. Una dintre acestea este Miruna Fulea, cea care dovedește atât faptul că o afacere de familie deschisă cu peste 3 decenii în urmă este continuată cu brio de generația tânără, cât și faptul că o femeie poate să conducă la fel de bine ca un reprezentant masculin o afacere dedicată bărbaților.

”Eu sunt manager și antreprenor al unei firme care produce tâmplărie termoizolantă din lemn. Firma nu am deschis-o eu, anul acesta împlinește 30 de ani de activitate. Eu am preluat-o de la tata acum 10 ani. Este o afacere de familie. Practic am intrat într-o lume care aparținea exclusiv bărbaților. Simțeam că nu sunt luată în seamă. Am reușit să mă impun și să îmi câștig respectul în domeniu prin produse de calitate, prin foarte multă muncă, prin respectarea termenilor și a termenelor de plată către furnizori. În domeniul meu, chiar și acum, încă este un pic mai greu ca femeie. Cred că este foarte important când ești obișnuit din familie cu educația antreprenorială. De la tatăl meu am învățat foarte multe, avea viziune”, ne povestit Miruna Fulea, una dintre cele mai noi membre AFAFCI.

Și cum o vorba spune că ”Time is money”, ”Timpul înseamnă bani”, AFAFCI Brașov nu pierde vremea și pregătește o serie de eveniment care vor culmina cu cel prin care vor fi marcaţi cei 25 de ani de activitate.

În 15 septembrie, AFAFCI organizează <<Balul aniversar de 25 de ani>>. Va fi un eveniment la nivel de Brașov. Îi invităm pe toți să participe”, a menționat Carmen Mezei, președinte AFAFCI Brașov.

Redactor: Bianca Bucă

Sursa foto: Arhivă AFAFCI Brașov