În spațiul dialogurilor concepute ca semn de recunoștință pentru darul numit viață ne oprim în dreptul unui personaj născut din misterul Genezei, al contradicțiilor mitologice și din simbolistica atribuită în diferite culturi – CORBUL.
Vă invit să ascultați povestea Corbului, transpusă într-un proiect care fascinează prin abordarea sale multidimensională. Dincolo de implicarea duală – bine-rău, lumină-întuneric, sunet-tăcere, văzute-nevăzute…, proiectul artistic CORBU își propune să genereze stări, sentimente și idei conceptuale care vin ca răspunsuri la profunzimea spiritului.
”Dezlegania” este o etapă a acestui proiect în care muzica se împletește cu imagini și proiecții de lumină. Un spectacol multimedia în care simțim cu adevărat că ”la Început a fost Cuvântul”.
Această poveste este spusă și transpusă de autorii ei Luiza Matilda Mitu și Sergiu Corbu Boldor – două persoane carismatice identificate ca personaje principale ale acestui concept care până acum are multe capitole angrenante.
Cartea de vizită a Luizei este impresionantă – doctor în studii transdisciplinare, cu o teză despre teatrul lui Eugène Ionesco şi logica dinamică a contradictoriului, burse internaționale, manager al unor proiecte culturale de renume, dar ceea ce a atras atenția cunoscătorilor a fost creativitatea conceptelor artistice elaborate.
Luiza Mitu ne povestește cum a pornit pe acest drum și a ajuns în rolul asumat de ”înger păzitor” al Proiectului Muzical CORBU.
Firul narativ al poveștii, începute de Luiza Mitu este completat de jumătatea ei – Sergiu CORBU Boldor – un muzician care percepe sunetul cu un altfel de simț și care are experiența educației transdiscilinare. De aceea amprenta spectacolelor sale este cea a unui artist complex.
A absolvit Universitatea de Muzică din Oradea cu specializările Pedagogie muzicală și Interpretare vioară, dar pe lângă vioară Sergiu CORBU Boldor a studiat chitara – clasică, electrică, bass și alte instrumente – percuții, mandolină, fluier, caval, drâmbă.
Experiența lui Sergiu, de peste 12 ani pe scenele mari ale industriei muzicale, a pornit de la dragostea lui pentru muzica trupei Phoenix cu care a ajuns să colaboreze, performând la vioară, împreună și alături de ei, dar și de alți muzicieni și trupe mari: Celelalte Cuvinte, Partizan, Dirty Shirt, Semnal M, Taxi, Hara, Farfarello, Haggard…
Din 2017, Sergiu este inițiatorul și coordonatorul Proiectului Muzical CORBU, dar tot ceea ce face este prin prisma puterii cuplului care este pentru el ”marele proiect”, așa cum ne-a mărturisit.
Prezentare narativă a activității Proiectului CORBU
Pentru a înțelege povestea și abordarea pesonajului numit CORBU, dincolo de contradicțiile aparente, m-am gândit să subliniez simbolistica acestei păsări întâlnită în cultura multor popoare.
În Japonia, corbul este considerat mesager al zeilor, prevestitor al victoriilor ce vor urma. În vechea Indie, Mahabharata îl consideră mesagerul morţii.
În cartea Genezei, corbul este simbolul clarviziunii. Noe îl trimite să vadă dacă pământul s-a arătat deasupra apelor Potopului.
În Grecia antică, era pasărea sacră a lui Apolo.
Pentru celţi și gali este o pasăre sacră, cu rol profetic.
Pentru indienii nord-americani corbul e personificarea fulgerului şi a vântului, la fel ca şi la mayaşi.
Inspirați de toate aceste semnificații, Luiza și Sergiu au generat idei transpuse în concepte artistice pentru cei pasionați de cunoaștere. Dacă sunt izvorul acestor mesaje sau doar un canal de comunicare? Luiza Matilda Mitu ne oferă un răspuns venit din firescul acelui interior al ei, care surprinde și prinde emoția Corbului Sergiu inspirat să finalizeze răspunsul ei prin definirea sunetului – Cuvânt al Începutului și al Sfârșitului.
Realizator : Camelia Teodosiu
Fotografii puse la dispoziție de Luiza Mitu
Credit foto: Vlad Braga, Răzvan Avram, Alexandru Grigoriță, Sergiu Corbu Boldor