Regina Maria văzută prin ochii Sofiei

Regina Maria văzută prin ochii Sofiei

222
0
Foto: Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti

Vă ivit la o nouă ediție a emisiunii noastre, inspirată de expoziția „Regina Maria” care s-a desfășurat între 10 și 22 mai în holul cu mozaic al Palatului Mogoșoaia.

Aici am cunoscut-o pe Sofia Aramă, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din capitală, care cu emoție și pasiune prezenta fotografiile expuse la vernisajul expoziției – eveniment care a făcut parte din programul dedicat Nopții Muzeelor.

Sofia este pasionată de istorie și admiră în mod deosebit personalitatea Reginei Maria. De aceea, atunci când domnul diriginte – profesor de istorie a avut ideea acestei expoziții cu fotografii, din colecția sa personală de imagistică, a propus ca Sofia să fie gazda evenimentului.

Și a fost o gazdă ”la înălțimea pasiunii” ei – cu detalii istorice presărate cu note personale care marchează momente importante ale Reginei Maria.

În data de 14 mai, Noaptea Muzeelor la Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” a fost plină de evenimente  – muzică, poezie, artă și nu în ultimul rând vernisajul expoziției „Regina Maria” cu fotografii din colecția privată a lui Sorin Mărgărit – profesor de istorie la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București. Domnul profesor pune în valoare talentul și pasiunea elevilor săi, implicându-i în diferite proiecte culturale și sociale. De aceea, cei care admirau imaginile inedite, cu Regina Maria, expuse în holul cu mozaic al Palatului Mogoșoaia, puteau afla detalii de la lăzărista din clasa a X-a, pasionată de istorie, Sofia Aramă.

”Pentru prima dată am fost atrasă de acest domeniu la vârsta de 9 ani, când am citit o carte de mitologie greacă la îndemnul doamnei învățătoare. Țin minte și acum că în doar două zile terminasem deja cartea și începusem să mă documentez de pe internet cu privire la cultura și societatea din Grecia Antică pentru a înțelege mai bine ceea ce am citit. Norocul a făcut ca în aceiași vară să merg să vizitez și castelul Bran și să descopăr că, în ciuda așteptărilor mele, nu era un loc al vampirilor ci unul în care o mare regină a țării noastre și-a găsit liniștea. Era desigur vorba de Regina Maria, singura regină încoronată pe care a avut-o România. Un an mai târziu, când am primit prima mea bursă de merit, practic primii mei bani, am vrut ca prima achiziție pe care o fac să aibă o însemnătate simbolică pentru mine. Astfel am ales să-mi cumpăr jurnalul de război al reginei, publicat în trei volume. Ușor-ușor m-am apropiat de stilul de scris al reginei și de intimitatea sufletului său. Nu am un răspuns clar care să explice de ce m-a atras așa de tare personalitatea acesteia, însă tind să cred că îmbinarea între rafinamentul și eleganța sa, specifice acelei epoci și din ce în ce mai rare în zilele noastre, sufletul altruist de care dă dovadă și puterea cu ajutorul căreia se ridică mereu de la pământ, chiar și în cele mai grele situații, sunt elementele care o diferențiază și o scot în evidență. De atunci și până acum admirația mea și respectul pe care i-l port Reginei doar au crescut, ea ajungând să fie un adevărat model pentru mine și probabil mulți alți tineri.

Atunci când am intrat în liceu, normal că am fost determinată să mă înscriu în cât mai multe cluburi pentru a cunoaște alți colegi care împărtășesc aceleași interese ca mine. Am dat peste clubul „Istoricește” al cărui profesor coordonator este chiar domnul meu diriginte, Sorin Mărgărit, așa că am decis să mă alătur. Activitatea noastră constă în special în redactarea de articole ce abordează diverse teme istorice, alese de redactori, pe care le publicăm mai apoi pe blog-ul clubului. Pe pagina de Instagram postăm afișele corespunzătoare articolelor, lucru la care ne ajută departamentul de grafică.

Pe lângă istorie, alte lucruri care mă mai definesc sunt interesul meu pentru filosofie și mai noua pasiune pentru științele politice. Sunt norocoasă din acest punct de vedere pentru că în liceu găsesc o grămadă de oportunități să mă dezvolt pe aceste ramuri. Avem chiar și singurul club de politică destinat tinerilor din România numit „Politică și politichie”. Membri sunt elevi de liceu și studenți din întreaga țară. Ne-am împărțit rolurile în jurnaliști și politicieni, iar cei din urmă se grupează în partide pe baza ideologiilor din viața reală și simulează o campanie electorală, elaborând chiar programe guvernamentale care vizează veritabile probleme din România actualăși posibile soluționări ale acestora. În ianuarie am organizat primele alegeri din cadrul clubului, iar alegătorii au fost urmăritorii noștri de pe Instagram. Eu ocup un rol de jurnalist politic și scriu știri despre activitatea partidelor noastre și articole despre diferitele personalități care ne țin workshop-uri. La ședințe avem diverși invitați, precum oameni politici, jurnaliști sau persoane foarte implicate civic în societate.

Revenind la subiectul expoziției, aceasta ilustrează o impresionantă colecție de imagini cu Regina Maria. Marie Alexandra Victoria de SaxaCoburg și Gotha, cea care avea să devină a doua regină a României, s-a născut și și-a trăit copilăria în Anglia., fiind nepoata reginei Victoria (pe partea tatălui) și a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Primele panouri conțin fotografii din perioada în care Principesa Maria era soția prințului moștenitor Ferdinand. Ea a venit în România la doar 17 ani pentru a se căsători. Ajunsă singură într-o țară străină se adaptează foarte greu, mai ales la cultura și tradițiile românești specifice unui popor pe de-o parte latin, pe de alta balcanic, profunddiferite de cele englezești. La doar șase săptămâni de la nuntă află că este însărcinată, veste pentru care nu era deloc  pregătită. De-a lungul vieții ea va naște șase copii: Principele Carol, viitorul Carol al II-lea al României, Principesele Elisabeta și Mărioara, Principele Nicolae, Principesa Ileana și Principele Mircea. În perioada aceasta, antebelică, învață să aprecieze și să-și însușească tradițiile și obiceiurile românești.

Pe 10 octombrie 1914, odată cu moartea regelui Carol I, Maria devine Regină. Povestește în jurnalul său că vestea îi este adusă la cunoștință chiar când se afla la Palatul Mogoșoaia, care pe atunci era moșia prietenei sale Martha Bibescu. Europa se afla la acea vreme în cel mai mare conflict militar de până atunci, iar intrarea României în război era practic iminentă. Regina susține intrarea de partea Antantei, fiind sigură că tabăra în care se afla țara sa natală, Marea Britanie, va câștiga. Ajunge chiar să-l convingă pe soțul său să declare război Germaniei, rupând atunci legătura cu familia sa.

Pe 28 august 1916 are loc intrarea oficială a României în război, marcată de intrarea trupelor române în arcul carpatic. Toamna care urmează este probabil cea mai grea din viața Reginei, mai ales din pricina morții mezinului său, Mircea, al cărui corp a cedat după o grea luptă cu febra tifoidă. Pe 6 decembrie, Bucureștiul este ocupat de trupele nemțești, iar familia regală e nevoită să se refugieze la Iași. Regina Maria trece peste toate aceste traume cu ajutorul unui program foarte încărcat, prin care încerca să ajute cât mai multă lume cu putință. Se implică în Crucea Roșie Română și dezvoltă mult sistemul spitalelor din Moldova, organizând inclusiv un sistem de ambulanțe. Se folosește de diversele relații pe care le are pentru a aduce ajutoare străine în țară. Nu îi este frică să călătorească pe front pentru a-i îmbărbăta pe soldați sau să viziteze spitale în care sunt internați bolnavi de tifos.

După terminarea războiului, este trimisă în anul 1919 într-o vizită neoficială în Franța și Anglia pentru a susține cauza României Mari în cadrul „Congresului de la Paris”. Se folosește de carisma sa și de farmecul ei caracteristic pentru a-i vrăji pe occidentali, ajungând să-i convingă pe „cei patru mari” ai congresului (reprezentanții din Statele Unite Ale Americii, Marea Britanie, Franța și Italia) de importanța pe care noua Românie Unită o va juca în echilibrul european de după război.

Trei ani mai târziu, pe 15 octombrie 1922, Ferdinand și Maria sunt încoronați la Alba Iulia ca Regi ai Tuturor Românilor. Coroana Reginei este una cu adevărat neobișnuită pentru secolul al XX-lea, întrucât se spune că ea și-a dorit un model medieval în detrimentul modei din acea perioadă. Se folosește de coroana domniței Milița Despina, soție a domnitorului Neagoe Basarab, ca inspirație. Coroana a fost confecționată din aproape două kilograme de aur din Transilvania și avea atașate o mulțime de pietre prețioase.

În anul 1926, Regina Maria efectuează o vizită în Statele Unite ale Americii, unde este primită cu multă căldură de oficiali și de popor, îmbunătățind imaginea monarhiei ca instituție în ochii americanilor. Anul următor, după moartea regelui Ferdinand, ea începe să se implice în creșterea nepotului său, regele-copil Mihai I. Între aceștia se încheagă o relație aparte, regele amintindu-și cu drag chiar și la vârsta bătrâneții de momentele petrecute alături de bunica sa.

Ultimii ani din viața reginei sunt marcați de marginalizarea acesteia realizată de fiul său, regele Carol al II-lea. Maria își găsește refugiul la Bran și la Balcic, unde petrece mult timp în natură, fiind pasionată de flori și de animale. Încă din copilărie îndrăgește caii și echitația, lucru normal pentru nobilii englezi chiar și în zilele noastre. Din partea rusească a familiei, moștenește dragostea pentru cățeii din rasa barzoi (ogar rusesc), rasa de vânătoare preferată a celor din familia Romanov. În cadrul expoziție avem un panou special organizat cu imagini care o ilustrează pe regină alături de animalele sale.

Regina moare pe 18 iulie 1938 la Sinaia, din cauze suspecte, mulți acuzându-l pe regele Carol al II-lea că nu i-a acordat ajutoarele medicale necesare la timpul potrivit.

În final, Regina Maria a rămas până în ziua de astăzi unul dintre cei mai iubiți monarhi ai României, fiind cunoscută în popor cu nume ca „Regina-Soldat” și „Mama răniților”. Toți îi datorăm respect și mulțumiri pentru sacrificiile făcute în scopul unirii teritoriilor române și pentru faptul că a fost o ambasadoare mândră a României în toate vizitele sale internaționale.” – Sofia Aramă, elevă în clasa a X-a,  Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București

Realizator: Camelia Teodosiu