Radio Iași: Învățătoarea care alfabetizează o comunitate

Radio Iași: Învățătoarea care alfabetizează o comunitate

121
0
Florentina Tituleac - Gala Merito 2021

Nu de puține ori auzim: „România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata abandonului școlar”, „analfabetismul funcțional e la cote mari în rândul elevilor români” sau „promovabilitatea la examenul de Bacalaureat ridică mari probleme în învățământul românesc”.

Dacă ne raportăm la primul indicator, cel al abandonului școlar, inevitabil ne vine în minte mediul rural și sărăcia în care trăiește mare parte a copiilor din țara noastră și care reprezintă principalul impediment în parcursul lor educațional.

Toți copiii au dreptul la un act educațional de calitate – acesta este motivul pentru care un grup de dascăli inimoși se ambiționează să schimbe viitorul elevilor din satele României. Și reușesc asta!

„Teach for Romania”, organizația non-guvernamentală, cunoscută deja pentru implicarea neclintită de care dă dovadă încă de la înființare (în 2014), contribuie la conturarea unei perspective mai optimiste a educației din mediul rural.

Florentina Tituleac este membru activ Teach for Romania și ne-a mărturisit cât de mult s-a schimbat viața ei (în bine) de când s-a implicat în acest proiect.

Florentina este originară din Botoșani. A absolvit Liceul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași, iar mai apoi, tot aici, specializarea „Jurnalism și Științele Comunicării”, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”.

Nu a renunțat la pasiunea pentru pedagogie și în felul acesta a ajuns să fie parte a proiectului Teach for Romania. A ajuns la Brașov, la Școala Gimnazială nr. 5 Săcele, unde a dat, în multe dintre situații, peste reticența și ignoranța copiilor și a părinților deopotrivă. Dar a devenit încrezătoare în forțele proprii și nu a bătut în retragere atunci când a simțit că e la capătul puterilor. Îi învață pe elevi cât de important este să fie buni, să ajute, să-și depășească limitele, îi înflorește. Multe dintre activitățile pe care le face nu sunt „în fișa postului”, dar eforturile sunt răsplătite. În 2021 a devenit profesor „Merito”, distincție acordată cadrelor didactice profesioniste, cu rezultate remarcabile. În același an, a primit medalia în grad de cavaler oferită de președintele țării. Iar aceste rezultate și progresul de la clasă o fac să continuie cu și mai multă determinare.

Haideți să aflăm povestea învățătoarei Florentina Tituleac!

Fotografii puse la dispoziție de: Florentina Tituleac
Sursă foto: Proiectul Merito/Doria Drăgușin –http://www.proiectulmerito.ro/

Realizator emisiune: Letiția Gheorghiu