Vă invit să ascultați o poveste, despre Măria Sa Vinul, depănată de Emilia Savelovici – muzeograf, cu specialitatea etnografie și iconografie, la Muzeul Crama 1777, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova.
Mircea Eliade spunea cândva că „noi, oamenii nu suntem ca pietrele, nemișcați și nici ca florile sau ca insectele a căror viață este dinainte trasată; suntem ființe umane formate din întâmplări și, practic, omul nu va renunța niciodată să asculte povești”.
Muzeul este o reconstituire a vechii Crame moșnenești de la 1777. Zona aceasta a Văii Călugărești, parte a Podgoriei Dealu Mare, a fost cândva teritoriul țăranilor liberi numiți moșneni (în Muntenia – moșneni, în Moldova – răzeși ). Erau proprietari de vie, își tescuiau, de cele mai multe ori strugurii în vie și aveau o cramă în comun unde își depozitau butoaiele. Pe portalul Cramei, stă scris (scrijelit, de fapt, cu caractere chirilice) anul nașterii Cramei – 1777. De aici și denumirea Muzeului – „Crama de la 1777”.
Clădirea originară s-a deteriorat in timp, iar reconstituirea s-a făcut cât mai fidel, dar pe un alt amplasament decât cel originar (dar, asta e o altă poveste).
Muzeul ne întâmpină cu o prispă lungă, cu stâlpi din stejar ciopliți manual, la bardă. Noi știm că Prispa este locul, prin excelență, în care s-au născut poveștile noastre, basmele, snoavele, ghicitorile… Așa a luat naștere literatura română populară, pe prispa caselor țărănești.
Având această prispă, acest muzeu invită la povești. Este vorba de povestea din spatele obiectelor care însumează o poveste a Vinului ca aliment, medicament și sacrament, cu speranța că, la final, oamenii vor bea Vinul cu alte și alte emoții.
Emilia Savelovici, muzeograf, cu specialitatea etnografie și iconografie, coordonator la Muzeul Crama 1777, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vă invită să veniți cu noi pe un tărâm de basm în care să ascultați o poveste identitară a Vinului.
Vom afla ce este vinul și ce reprezintă cultura viticolă pentru identitatea unui popor și vom merge pe firul istoric al poveștii pentru a afla cum și unde a apărut Măria Sa Vinul cunoscut ca fiind și „apa vie care alungă starea mohorâtă a omului”, vindecându-i neliniștile și fricile.
În cultura noastră tradițională, vinul îmbracă trei ipostaze surprinzătoare: Vinul aliment (nu băutură obișnuită), Vinul medicament (cu rețete care nu numai că erau un tonic pentru organism, ci erau capabile să vindece bolile) și Vinul sacrament (în care Hristos este, de fapt, Vița Cea Adevărată).
Iar finalul poveștii ne prezintă încununarea Măriei Sale Vinul întru îndumnezeire.
Aceasta este esența celor spuse de invitata noastră – muzeograf Emilia Savelovici, coordonator la ”Crama 1777”, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova.
Și…avem speranța că, după ce veți asculta povestea vinului tradițional românesc, veți fi mai atenți cu hrana și sufletul dumneavoastră, apreciind vinul cu înțelepciune, echilibru și emoție aparte.
Realizator: Camelia Teodosiu
Fotografii puse la dispoziție de Emilia Savelovici – Coordonator la Muzeul Crama 1777 , secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova