Inspirație și motivație pentru Robotul echipei Titans

Inspirație și motivație pentru Robotul echipei Titans

181
0
Foto: echipa Titans

Provocarea acestei ediții este pasiunea pentru Robotică, adusă în atenția noastră de Titans – acesta este numele echipei de robotică de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din București. Echipa este coordonată cu multă implicare de Simona Popa – profesor de informatică de la care aflăm că acest proiect a început odată cu programul în domeniul educaţiei STEM  – Știință Tehnologie Inginerie și Matematică – First Tech Challenge (FTC):

”Ȋn 2016, organizaţia nonguvernamentală Naţie Prin Educaţie, partener pentru România al comunității mondiale de robotică –  FIRST, a început să promoveze First Tech Challenge, un program în domeniul educaţiei STEM (Știință Tehnologie Inginerie Matematică). Acest proiect de robotică, ce figurează în Calendarul competiţiilor şcolare fără finanţare de la Ministerul Educaíei Naționale, reprezintă un nou mod de a învăţa ştiinţele teoretice. Copiii învaţă prin metoda descoperirii, prin activităţi practice şi, foarte important, lucrează în grup. Prin acest proiect, copiii îşi dezvoltă abilităţi tehhnice dar şi de colaborare şi comunicare în cadrul echipei sau între echipe.

First Tech Challenge înseamnă mai mult decât construirea unui robot deoarece include munca în echipa, lucrul pe proiect, spiritul şi abilităţile antreprenoriale, iniţiativa şi rezolvarea de probleme, voluntariatul. Exact genul de program care este promovat în şcoala noastră.

Am acceptat provocarea şi am ajuns să participăm, încă din primul sezon, la BRD First Tech Challenge România, cea mai mare competiţie de robotică adresată elevilor de liceu.

Cum, initial, echipa era formată din 12 membri, fiecare dintre dintre ei excelând în unul sau mai multe domenii, TITANS era numele perfect!

Ȋn fiecare sezon, elevii pun în aplicare cunoştinţele teoretice însuşite la orele de matematică, fizică, informatică, dar şi prin studiu individual, proiectează şi printează 3d piesele necesare pentru construirea robotului.

Ȋnsă, nu este suficient. O echipă de succes la momentul evaluării, din cadrul unei etape a competiţiei, trebuie să se prezinte cu:
-un robot funcţional, cât mai bun, care pe baza unei strategii şi a unei manevrări inteligente (realizată prin progranare) ajunge să câştige puncte pe terenul de joc (conform temei din sezonul respectiv);
-un caiet tehnic (Engineering Notebook), care prezintă activităţile tehnice şi nontehnice realizate în timpul sezonului; pe baza acestuia se pot accesa cât mai multe premii oferite în concurs;
-prestaţie bună în faţa juraţilor (specialişti din domeniul STEM, marketing, comunicare), pentru a demonstra că echipa este unită, organizată, eficientăşi structurată, atât la nivel tehnic cât si non-tehnic, aplică valorile promovate prin programul FIRST.

La începutul fiecărui sezon, membrii echipei vor stabili împreună scopul şi obiectivele, cu ce resurse şi prin ce metode îşi vor atinge obiectivele. Pentru realizarea proiectului comun, se organizează întâlnirile (pe departamente dar şi cu întreaga echipă), se repartizează sarcinile şi se va urmări modul în care sunt îndeplinite. Pentru reuşită, managementul de proiect este foarte important iar copiii învaţă să  devină responsabili. Tot membrii echipei îşi stabilesc un mod optim de organizare în interiorul echipei .

Activitatea echipei este complexă, de la proiectare şi printare 3D, programare, mecanică la comunicarea cu alte echipe şi cu personalităţi din domeniul STEM (dar şi realizarea unui buget prin găsirea unor firme dispuse să sponsorizeze un astfel de proiect. De aceea, în cadrul competiţiilor se acordă diferite premii:

– Control: pentru echipa care a realizat programe unice  şi a utilizat cel mai bine senzorii folosiți pe robot. Ȋn caietul tehnic al acestei echipe trebuie să existe foarte multe detalii în explicarea implementării lor – software, senzori și control mecanic.

– Motivate : pentru echipa care  exemplifică cel mai bine ce înseamnă să fii o echipă FIRST: lucrează împreună, arătând un gracious professionalism la concursuri și prin recrutarea și ajutarea altor echipe.

– Design: echipa câștigătoare trebuie să arate un design gândit atent, atât funcțional, cât și estetic, al robotului lor. Robotul trebuie să se distingă de ceea ce au obţinut celelalte echipe, prin designul unic, afișat atât pe terenul de joc, cât și în caietul tehnic prin schițe, planuri, fotografii și design asistat de computer (CAD).

-Rockwell Collins Innovate : este acordat echipei cu cel mai inovativ și creativ ansamblu și/sau subansamblu care se regăsește pe robot. Robotul premiat trebuie să funcționeze în mod consecvent, dar nu neapărat bine în fiecare rundă.

-Connect : este acordat echipei care se conectează cel mai bine la comunitatea locală de inginerie din afara FIRST prin prezentarea muncii lor, ce este FIRST și cum pot fi implicați alții în acest concept. De asemenea, caietul tehnic al acestei echipe demonstrază că au un plan clar de strângere de fonduri, de afaceri și de informare pe care l-au respectat pe tot parcursul sezonului.

– Think: se acordă echipei care documentează clar, în caietul tehnic, procesul de proiectare și construcție al robotului. Practic, în secțiunea de inginerie a caietului tehnic se demonstrează clar folosirea matematicii, științei și proiectării în construcția robotului.

– Inspire: este acordat echipelor care excelează sub toate aspectele FIRST, inclusiv programare, proiectare robot, caiet tehnic, prezentare în fața judecătorilor, Gracious Professionalism, evenimente de răspândire a valorilor FIRST. Echipa recompensată cu acest premiu reprezintă ceea ce ar trebui să fie o echipă de robotică FIRST și este un model pentru celelalte echipe. Premiul Inspire este cel mai bine cotat, deoarece acumulează toate celelalte premii și permite o calificare directă la următorul nivel de competiție. Practic, cel mai râvnit premiu!

De-a lungul celor cinci sezoane, TITANII noşti au evoluat foarte frumos. Au început cu obţinerea Control Award, au completat cu premii, în două sezoane, la categoria Design, iar în sezonul trecut (2021), au obţinut, atât la etapa regională cât şi la naţională, premiul suprem – Inspire. Practic, acest premiu îţi conferă onoarea de a reprezenta România la Competiţia Mondială din Statele Unite ale Americii.

La clubul de Robotică de la de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr le-am cunoscut pe Tina, Bianca și Larisa care au prezentat activitatea echipei și rezultatele deosebite ale acesteia:

”TITANS este echipa de robotică a Colegiului Național “Gheorghe Lazăr” și a fost înființată în anul 2016, reușind să se remarce la nivel național prin rezultatele deosebite obținute la competiția internațională de robotică FIRST TECH CHALLENGE. Acest concurs este unul extrem de dificil datorită complexității criteriilor sale. Pe de o parte, sunt necesare proiectarea, construirea și programarea unui robot care să funcționeze atât autonom, cât și controlat de la distanță, îndeplinind toate cerințele temei curente (căci acesta se schimbă de la an la an). Pe de altă parte, echipa trebuie să împărtășească elevilor din țară valorile STEM (Știință Tehnologie Inginerie și Matematică) și să încurajeze tinerii să descopere oportunitățile oferite de evoluția tehnologiei. Astfel, membri își folosesc creativitatea pentru a concepe activități dedicate publicului larg, organizează conferințe cu specialiști din cele mai importante domenii precum medicina, informatica și comunicațiile sau chiar inițiază strângeri de fonduri pentru fundații caritabile.”

Echipa de Robotică Titans de la de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr este implicată și într-o frumoasă colaborare cu un ONG numit ”Micile Bucurii” și cu organizația Marathon EPR. Este vorba despre un proiect educativ ale cărui principale obiective vizează formarea tinerei generații, a celor mici, în vedera protecției mediului pentru o viață sănătoasă.

Să aflăm de la Tina, Bianca și Larisa, care este aportul Titanilor din echipa de robotică a Colegiului Național Gheorghe Lazăr, în acest proiect:

”Unul dintre cele mai importante proiecte este colaborarea echipei noastre cu Marathon EPR, o organizație de implementare a răspunderii extinse a producătorului, prin care ne propunem să învățăm copiii despre importanța reciclării. Această activitate presupune vizite în diferite școli din România (momentan din zona București-Ilfov Călărași) și comunicarea directă cu tinerii, care au ocazia de a folosi un robot ecologic pentru a strânge deșeurile în containere special dedicate. În acest fel, ei pot înțelege într-un mod practic și distractiv care sunt avantajele grijii față de mediu.”

De la cele trei reprezentante ale clubului de robotică Titans din Colegiul Național Gheorghe Lazăr –   Tina, Bianca și Larisa mai aflăm despre pasiunea lor pentru robotică, rolul pe care îl au în cadrul echipei, ce le motivează să fie atât de implicate, în ciuda multor probleme întâmpinate, dar mai ales despre încrederea în tot ceea ce poate produce schimbarea în bine a lumii în care trăim.

TINA:  “Sunt în clasa a XI-a pe profilul matematică-informatică și mereu mi-a plăcut să descopăr modalități de aplicare a teoriei pe care o învățam la școală. Faptul că fac parte din clubul de robotică îmi conferă ocazia perfectă de a-mi dezvolta cunoștințele în domenii tehnice, precum sunt fizica sau informatica. Nu știam prea multe la început, dar curiozitatea și determinarea m-au ajutat să evoluez. Am ajuns să studiez lucruri mai complexe decât cele învățate la clasă, la informatică în special, pentru că le folosesc la programarea robotului. Este adevărat că, raportându-mă la cât de vast este domeniul roboticii, nu știu încă nimic și tocmai asta mă determină să merg mai departe, să caut răspunsuri și să depășesc provocări. Cu toții avem probleme, iar ceea ce ne face diferiți este modul în care alegem să le tratăm.” – (Alexa Florentina – Tina)

BIANCA: „Sunt în clasa a X-a pe profilul matematică-informatică și de mică îmi doream să „inventez” ceva, să fac un lucru eficient și folositor cu mâna mea, iar tatăl meu a avut o influență considerabilă asupra mea în acest domeniu. Mă uitam în copilărie la filme SF împreună cu tata și m-a făcut cumva să dezvolt o pasiune pentru spațiu, explorare și roboți.

Când eram în clasa a VII-a, câțiva din colegii mei de echipă au venit la școala la care învățam și ne-au prezentat robotul, competiția, dar și echipa. Atunci m-am hotărât că Lazăr este colegiul la care îmi doresc să îmi petrec anii de liceu și că mă voi înscrie în echipă. Mi-am urmat visul, am ajuns elevă în Colegiul Național Gheorghe Lazăr și membră a echipei Titans. Experiența concursului FTC pot spune că mi-a influențat mult cursul vieții și m-a format ca persoană din punct de vedere al cunoștințelor, al abilităților și al lucrului în echipă, cât și pe plan personal. Inițial am încercat departamentul de software al echipei, unde mi-am dat seama că de fapt mi-ar face mai mare plăcere să mă implic la partea fizică a robotului. Așa am ajuns pe departamentul de hardware, unde am și rămas(departamentul hardware presupune proiectarea robotului în întregime într-un program CAD și a pieselor special concepute, proiectate și printate, apoi, la imprimanta 3D de noi ).

Pe lângă colegi de echipă, suntem și prieteni apropiați care au ca pasiune comună robotica, așa că lucrăm din plăcere și în același timp, lăsăm loc și de distracție. First Tech Challenge (FTC) este mai mult decât un concurs, este o comunitate de copii și mentori care prin lucru în echipă încearcă să revoluționeze lumea și să devină mai buni, pe zi ce trece, în domeniile STEM. Atmosfera acestei competiții este una aparte și, deși pe teren suntem echipe adversare, după meciuri suntem prieteni, ne ajutăm la greu și ne distrăm. FTC este o experiență de neuitat care schimbă viețile a mii de copii din toată lumea și crește odată cu ei.” –  (Moldoveanu Bianca)

LARISA: ”Din clasa a X-a, de când am intrat în echipa de robotică,  am avut ocazia de a întelege că acest domeniu nu e nici pe departe ceva strict tehnic. Din totdeauna am fost atrasă de provocările ce necesită creativitate pentru a fi rezolvate, iar robotica este un exemplu perfect. De la idei de mecanisme, până la gândirea evenimentelor, soluțiile cu care venim atunci când întâmpinăm obstacole trebuie mereu să fie gândite în afara cutiei. Informatica și gândirea algoritmică nu te constrânge, ci te încurajează să fii ingenios.

Pe lângă plăcerea și satisfacția pe care ne-o aduce să vedem produsul muncii noastre la sfârșitul sezonului, FTC-ul este despre mai mult decat un robot. Este despre oameni și despre tine. Pui o parte din sufletul tău în tot ce construiești, te dedici și te descoperi pe tine și limitele pe care le ai. Iar comunitatea creată în jurul concursului este una de oameni minunați, dornici să te ajute oricând ai nevoie și să cunoască oameni la fel de pasionați ca și ei.

În ansamblu, robotica este pentru mine un vis la care nu credeam că pot aspira, unde imaginația prinde viață prin ceva ce, aparent, nu e nimic mai mult decât o gramadă de fiare și fire.” (Sîrbu Larisa)
…..

”Noi, ca echipă, ne dorim mult să excelăm, iar pentru ca visele noastre să devină realitate, avem nevoie de suport. Piesele, echipamentele, terenul pentru meciuri și evenimentele pe care trebuie să le organizăm în decursul unui sezon sunt foarte costisitoare. Un exemplu de eveniment organizat este un demo, care simulează o etapă națională a FTC, unde se adună echipe din toată țara pentru a se antrena prin jucarea unor meciuri complete cu celelalte participante. Un demo presupune o organizare foarte bună, de la un spațiu în care să se desfășoare, piese de schimb, filament 3D și materiale promoționale, până la mâncare.”

Cei interesați să afle mai multe informații, poate chiar să  susțină într-un fel sau altul echipa de robotică Titans, pot accesa site-ul, aplicația Instagram sau pagina lor de facebook:

Site: www.titanslzr.ro
Instagram: @titans_ro017
Facebook: Team Titans RO017

Realizator: Camelia Teodosiu