Cristian Presură este doctor în fizică, inginer, cercetător la Philips Research Eindhoven, autor al cărților: „Fizica povestită”, „O călătorie prin univers. Astrofizica povestită” și „Care este diferența dintre un copil și un laptop?”.
În timp ce studia la Facultatea de Electrotehnică, și-a descoperit pasiunea pentru fizică, ceea ce l-a făcut să urmeze și această facultate. Trei ani de zile, timp în care era și student, a lucrat la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele, ca inginer. După terminarea studiilor, a plecat în Olanda unde a făcut și un doctorat în fizică.
Cristian Presură este inventatorul senzorului optic din ceasurile inteligente ce ne măsoară pulsul. Numele lui Presură este cunoscut pentru popularizarea fizicii avansate, printr-un limbaj ușor de înțeles tuturor categoriilor de vârstă, în contextul diverselor conferințe susținute în România, dar și prin intermediul canalului său de Youtube.
Un răspuns elegant pentru o lume obtuză
Povestea cărții Care e diferența dintre un copil si un laptop? – O călătorie personală prin religie, fizică și neuroștiințe
Într-un interviu pentru Hotnews, fizicianul Cristian Presură spunea că nu e de acord cu perspectiva strict materialistă după care între un copil și un laptop nu e nici o diferență.
Politicieni răuvoitori i-au citat trunchiat afirmația, inversând-o și creând în rețelele de socializare o isterie anti-Presură.
Această împrejurare a declanșat scrierea cărții de față, mărturie a unui om aflat în căutarea credinței și eșafodaj complex de explicații științifice.
”Durerea și suferința personală mi-au suflat mereu în ureche: poţi nega orice, dar nu poţi nega faptul că tu simţi durerea asta!”
Fizica cuantică a devenit o fizică magică
La trântă cu fizica cuantică se iau cei mai deștepți, dar, cu toate astea, ea e pe buzele tuturor când vine vorba să explice vindecări miraculoase sau îndeplinirea dorințelor. Ironic, formula consacrată ”universul conspiră pentru tine” face parte din beletristică. În realitate, universul e mai degrabă indiferent la vulnerabilitatea ființelor care îl populează și pe care le încearcă cu radiații, schimbări climatice, dezastre de toate felurile.
Fizicianul Cristian Presură spune că oamenii, în ciuda evidențelor științifice, preferă poveștile, iar teoriile conspirațiilor au succes pentru că aceiași oameni nu caută să știe, ci să empatizeze prietenește…
Frica de necunoscut
”Atunci când a apărut tehnologia 3G a undelor telefoanelor mobile, au existat aceleași discuții care există și acum. Însă, la ora actuală, nimeni nu se plânge de tehnologia 3G. Așa cred că se va întâmpla și cu tehnologia 5G. Odată ce ne vom da seama că, într-adevăr, nu pune probleme de sănătate, ne vom acomoda și, probabil, ne va fi frică de altceva. Vom discuta despre tehnologia 6G sau alte tehnologii care vor mai apărea.”
Fizica va schimba fața lumii în care trăim
”Pe termen lung, atunci când vom putea face iarăși descoperiri în fizica fundamentală și când vom putea verifica acele descoperiri, se va schimba cu adevărat fața lumii. Eu cred că lumea în care trăim va arăta foarte diferit, nu peste 1.000 de ani, dar peste 1 milion de ani sau 10 milioane de ani. Fizica va schimba atunci, cu adevărat, fața lumii în care trăim.”
Realizator: Simona Pele
Fotografii puse la dispoziție de Cristian Presură