Radio Reșița: Bucătăria bănățeană promovată în lume de un bănățean… cu sânge...

Radio Reșița: Bucătăria bănățeană promovată în lume de un bănățean… cu sânge peruan

23
0
Foto: Marian Popovici

Executive Chef Marian Popovici poste fi considerat un adevărat ambasador al  Banatului în lume. Tânărul din Caraş-Severin este, la doar 37 de ani, unul dintre cei mai apreciați bucătari din vestul țării și nu numai. În prezent este Executive Chef și este recunoscut pe plan național și internațional, deține numeroase premii și a purtat cu cinste tricolorul, în peste 20 de țări ale lumii.

Mama sa, cu probleme de auz și vorbire, a trăit o poveste de dragoste cu un peruan, Marian fiind rodul iubirii lor. Cei doi s-au despărțit atunci când Marian avea doar 3 ani. Copil fiind, s-a întors alături de mama sa în Caraș-Severin, în localitatea Eftimie Murgu. Ulterior, mama tânărului s-a recăsătorit cu un bărbat surdomut, care l-a și înfiat. A avut parte de o copilărie liniștită, pe Valea Almăjului, unde încă de mic și-a descoperit pasiunea pentru gătit. Bunica a fost cea care aavut grijă de Marian și este cea cu care se mai sfătuiește și acum în prepararea bucatelor tradiționale.

”Tot ceea ce gătește bunica mea pentru mine îmi place, ea m-a răsfățat întotdeauna cu cele mai bune mâncăruri. Și în prezent, chiar dacă sunt Executive Chef, mă consult cu bunica mea când e vorba de mâncărurile tradiționale. Îmi dă cele mai bune sfaturi, rețete.”

Drumul spre profesia de bucătar l-a început în jurul vârstei de 20 de ani când a lucrat pentru un restaurant cunoscut din centrul Timişoarei, unde în doar trei ani a reușit să-și depășească toți colegii. Au urmat o serie de concursuri culinare, în vestul țării, apoi naționale și în prezent internaționale.

Primul concurs internațional la care a participat a avut loc în anul 2011, unde a impresionat prin prestația sa culinară. Au urmat altele în care a excelat, cutreierând toată lumea. Cel mai răsunător succes al său a fost înregistrat în anul 2017, când a cucerit, în Mongolia, marele trofeu – Cupa ”Ginghis Han”. Acolo, a cucerit jurații cu slănina și brânza fripte în tigaie.

”Majoritatea concurenților au pregătit preparate sofisticate, mușchiuleț de porc, vită sau piept de rață, eu am dus în Mongolia tradiția de pe Valea Almăjului – clisa și brânza din Banat.”

Tânărul bucătar originar din Banatul Montan a reușit să-i impresioneze cu talentul său pe maeștri ai gastronomiei, de pe aproape toate continentele. În timpul pandemiei, a gătit și în scop caritabil atât pentru pacienți, cât și pentru cadrele medicale. În prezent, gătește la unul dintre restaurantele din apropierea Cascadei Bigăr, unde oferă clienților preparate tradiționale, specifice zonei, precum ”Prânzul almăjenilor” sau păstrăv pe plită, iar pentru această perioadă a sărbătorilor Pascale bucatele alese sunt cu ouă, ciorbă de miel, miel la cuptor cu vin alb, cimbrișor, rozmarin, lămâie și unt, cartofi țărănești, salată cu ridichi, roșii și leurdă.

Alături de echipa sa de bucătari, gătește pentru evenimentele mari, de peste 800 de persoane. În această vară, este solicitat ca la una dintre nunți să gătească crocodil la proțap. De asemenea, bănățeanul de nota 10, Marian Popovici, este considerat un maestru al artei culinare, din mâna sa ieșind adevărate sculpturi în fructe și legume.

Realizator: Cristina Corocan

Fotografii puse la dispoziție de Marian Popovici