Cen-Cen și Nini – vedetele Delfinariului din Constanța

Cen-Cen și Nini – vedetele Delfinariului din Constanța

29
0
Foto: Delfinariu Constanța

Într-o lume agitată, cu multe provocări și încercări, sperăm că întâlnirea în acest spațiu să fie de folos pentru bucuria și tihna sufletului.

De această dată, vă invit să facem cunoștință cu Cen-Cen și Nini – vedetele Delfinariului din Constanța. Sunt două femele delfin extrem de talentate – cântă, dansează, fac acrobații care stârnesc ropote de aplauze – toate acestea fiind făcute în firescul comportamentului lor. Se știe, de altfel, că delfinii sunt considerați cele mai inteligente mamifere marine.

Acest aspect reiese clar din dialogul cu invitatele emisiunii – Angelica Curlișcă – șef secție Delfinariu și Dorina Coman – antrenor cu 25 de ani de experiență la Delfinariu.

Angelica Curlișcă – biolog cu specializare în ecologie și protecția mediului ne împărtășește cum a început această activitate care i-a adus multă experiență în relația cu delfinii și alte mamifere găzduite în cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanța.

Dorina Coman – antrenor pentru mamifere marine, cu 25 de ani de experiență la Delfinariu, ne oferă detalii despre cum decurge o zi de îngrijire, antrenament și relaxare cu delfinii, dar și despre ce înseamnă un antrenament cu delfinii, astfel încât să se ajungă la spectacolul atât de apreciat de public.

Dintre zecile de curiozități despre delfini, am extras doar câteva, pentru a înțelege de ce spectacolul oferit de ei, pune în valoare comportamentul lor natural.

Delfinilor le place joaca și învață multe prin metode creative care le solicită inteligența. Ei au abilitatea de a înțelege 60 de cuvinte consecutiv, au un văz foarte bun, iar pentru localizarea exactă a obiectelor, folosesc ecoul. Aripioarele dorsale sunt foarte utile pentru că îi ajută să se identifice unii față de alții. Pot sări până la o înălțime de 6 metri și se pot scufunda până la o adâncime de 1000 de metri. Ar mai fi multe altele de spus, dar vă invit, în această ediție a emisiunii, să simțiți bucuria adusă de Cen Cen și Nini – vedetele Delfinariului din Constanța.

Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa este un reper important în peisajul cultural şi ştiinţific al zonei, cu valoare emblematică pentru oferta estivală a litoralului românesc. Cu o tradiţie de peste o jumătate de secol, o excelentă bază materială şi o structură pluridisciplinară, instituţia s-a dezvoltat luând în considerare nevoile diversificării continue a ofertei publice.

Complexul muzeal este amplasat pe latura de vest a pieţii Soveja, de pe Bulevardul Mamaia, în partea de NE a oraşului. Alcătuit dintr-o alternanţă de clădiri, complexul este construit în perioada anilor 1972 – 1973 şi modernizat în perioada anilor 2006 – 2007. În acest spaţiu generos sunt amplasate secţiile: Microdelta, Delfinariu, Planetariu şi o Expoziţie permanentă de păsări exotice.

Parcul complexului, este o excelentă zonă de agrement, cu alei şi bănci, amplasate printre arbori şi aranjamente vegetale, toate constituind o mini grădină dendrologică, cu specii autohtone şi alohtone. Spaţiul Microrezervaţiei dispune de un luciu de apă, înconjurat de sălcii şi vegetaţie palustră, o frântură de ecosistem lacustru.

Instituţia desfăşoară programe de formare educaţionale şi se constituie reper pentru învăţământul universitar constănţean, dar şi pentru alte centre universitare din ţară. Muzeografii acestei instituţii dezvoltă, de asemeni, în paralel cu activitatea muzeală, programe de cercetare, activitate care prin lucrările comunicate şi publicate le-a asigurat o recunoaştere pe plan intern şi internaţional. Aceste activităţi au asigurat participarea instituţională sau individuală a specialiştilor, la o serie de organisme şi organizaţii profesionale: Societatea Română de Ihtiologie; Societatea Română de Ornitologie; Comitetul Naţional Român de Oceanografie; Asociaţia Naţională a Muzeografilor Naturalişti din România; Federaţia grădinilor Zoologice şi a Acvariilor din România; Asociaţia Balcanică de Mediu; Asociaţia Europeană pentru Protecţia Mamiferelor Marine.

Delfinariul din Constanţa şi-a început activitatea la 1 iunie 1972, constituind prima formă muzeistică de acest gen din ţară şi prima din sud-estul Europei, la acea dată.

În Marea Neagră, trăiesc trei subspecii de delfini şi anume: marsuinul, delfinul comun şi afalinul. Delfinariul Constanţa a găzduit, în bazinele sale, toate cele trei specii de delfin din Marea Neagră. Primii au fost marsuinii (Phocoena phocoena relicta) şi delfinii comuni (Delphinus delphis ponticus), iar în urmă cu aproape 20 de ani au fost aduşi şi afalinii sau delfinii mari cum mai este numită specia Tursiops truncatus ponticus, din care făcea parte şi Mark, veteranul şi totodată vedetă a Delfinariului până în 2009.

În amfiteatrul cu piscină şi în bazinul acoperit, se organizează demonstraţii cu delfinii, vedetele actuale fiind Cen Cen și Nini. Ele (pentru că este vorba despre două femele) își desfășoară activitatea într-o sală nouă, ce înconjoară bazinul, care și-a dublat capacitatea de la 600 de locuri cât avea în trecut, la 1300 de locuri în prezent.

Modernizarea a fost făcută cu o finanțare de la Consiliul Județean Constanța, Ministerul Dezvoltării și cu fonduri europene, astfel că în prezent, vă puteți bucura, atât vara cât și iarna, de spectacolele date la Delfinariu din Constanța, unde Cen Cen și Nini stârnesc exclamații de uimire și ropote de aplauze din partea spectatorilor.

Realizator: Camelia Teodosiu

Fotografii: Delfinariu Constanța