Radio România Brașov FM: Monica Silaghe cântă în peste 20 de limbi...

Radio România Brașov FM: Monica Silaghe cântă în peste 20 de limbi și l-a cucerit pe compozitorul lui Whitney Houston

527
0

”Visurile pot deveni realitate, dacă ai curajul să le urmezi”. (Walt Disney)

Bine v-am regăsit, dragi prieteni, la România de Nota 10! De această dată, vom vorbi despre visuri și puterea de a le îndeplini indiferent de vârstă sau loc.

Avea doar 19 ani când a decis să își ducă visul peste mări și țări, atât la propriu, cât și la figurat. Totul a început cu dragostea pentru muzică, încă de la prima serbare de la… grădiniță. Peste ani, a absolvit Școala de Arte ”Tiberiu Brediceanu” din Brașov, secția canto muzică ușoară, iar pașii au purtat-o direct în lumina reflectoarelor. A rămas memorabilă apariția sa cu care a câștigat una dintre edițiile cunoscutei emisiuni ”Ploaia de Stele”, în rolul lui Celine Dion, dar și locul III obținut la prestigiosul concurs ”Mamaia”.

Pe de altă parte, frumusețea sa ravisantă a propulsat-o direct pe coperțile revistelor vremii.

Când alții își faceau planuri cum să se distreze mai bine, brașoveanca Monica Silaghe și-a luat viața în mâini, iar cu vocea sa i-a captivat pe reprezentanții unei companii de recrutare de personal pentru vasele de crozieră. Astfel că nici nu avea 20 de ani împliniți când, cu o mână de visuri în minte și suflet, și-a transformat viața următorilor 20 de ani într-o călătorie perpetuă pe mări și oceane.

Primele sale reprezentații au fost pe vase de crozieră cu câteva sute de persoane la bord și a ajuns să cânte pentru mii de pasageri pe cele mai mari vase de croazieră din lume.

A vizitat 85 de țări și peste 300 de orașe, iar acum interpretează piese în peste 20 de limbi străine. A cântat chiar și la 12.000 km depărtare de Brașov.

Și-a făcut prieteni în toată lumea și nu puțini au fost pasagerii care au ales navele de crozieră datorită faptului că o vor revedea și reasculta pe Monica Silaghe din România.

Dincolo de rigorile pe care un astfel de loc le impune, experiențele trăite de Monica pe vasele de crozieră au rămas unice, însă câteva i s-au imprimat puternic în inimă. Una dintre ele a fost o întâlnire pe care o poate cataloga, cu ușurință, la categoria ”o dată în viață”, pentru că, într-adevăr, o dată în viață ai ocazia să cânți în fața compozitorului care a creat muzică pentru Whitney Houston, Rod Stewart, Barbara Streisand sau Tina Turner. El a fost cel care a ales-o să îi cânte propria creație muzicală.

Allan Rich este câștigător a două premii Oscar, multiplu nominalizat la Grammy și Premiile Golden Globe, iar piesele sale muzicale s-au vândut în peste 65 de milioane de copii.

”A colaborat cu cele mai mari voci și talente din această lume. Eu am avut onoarea nu doar să-l întâlnesc, ci și să cânt una dintre piesele sale, în fața lui și în fața unui public de o mie de persoane. A fost un moment extrem de emoționant și pentru mine, mai ales pentru faptul că la ora 23.00 am primit un telefon și mi s-a spus: <<Monica, mâine, la ora 13.00, ai un show de pregătit cu Allan Rich și te-a ales să cânți melodia „Run to you” de la Whitney Houston>>. Și am rămas extrem de surprinsă. Eu tocmai venisem de la un spectacol pe care îl avusesem cu formația mea, iar în 14 ore trebuia să fiu din nou pe scenă împreună cu compozitorul și trebuia să îi cânt și melodia. În acel moment, mă interesa să știu piesa, o piesă foarte grea, o piesă care trebuia cântată din tonalitatea originală, o piesă care nu urma a fi cântată cu negativ, ci doar cu pianul. Eram și copleșită de emoții… și pentru faptul că am fost aleasă să cânt acea piesă. Mi s-a părut una dintre cele mai mari realizări pentru un artist, realizare pe care am dus-o cu brio la final. Mă emoționez și acum când îmi aduc aminte”, ne-a mărturisit brașoveanca Monica Silaghe.

Tot din categoria o întâlnire de vis a fost și cea cu Celine Dion. Într-una dintre călătoriile sale, brașoveanca a avut ocazia să dea mâna cu idolul său.

”În călătoriile mele mi-am făcut drum înspre Las Vegas. Celine Dion, pentru mine, a fost tot timpul un etalon. Sunt multe voci extraordinare ale acestei lumi însă mie mi s-a părut că sunt foarte apropiată sufletește de ea, de experiența ei. Sunt opt ani de când am fost prima oară la Las Vegas. Am avut bilete chiar pe primele rânduri la Caesars Palace, acolo unde Celine Dion, la acel moment, își susținea concertele și, în acea seară, am fost din nou foarte norocoasă, am fost singura persoană cu care ea a dat mâna”, ne-a povestit Monica Silaghe.

Pandemia a reprezentat un restart pentru Monica Silaghe care, după 20 de ani departe de casă, de familie și de locurile natale de la poalele Tâmpei, a reușit să retrăiască din nou sentimentul de ”acasă”. Și i-a plăcut! I-a plăcut atât de mult încât acum îl trăiește zi de zi și asta își dorește să facă și în continuare.

”Sunt anumite momente în viață când nu vrei decât să fii acasă. După acest <<acasă>> am tânjit eu atât de mult și iată, de doi ani de zile, visul mi s-a împlinit și sunt acasă. (…) Faptul că vorbesc în românește la microfon și acum, după doi ani de zile, mi se pare ireal pentru că eu aproape 20 de ani în loc de <<Bună seara!>> ziceam <<Hello!>>. Mă bucur fantastic că toată această experiență pe care eu am acumulat-o acum reușesc să o aduc aici acasă, să o împărtășesc cu publicul nostru. Mi se pare un lucru extraordinar să fiu acasă, talentul meu să fie apreciat acasă. Dacă vreodată voi scrie o carte, titlul cărții va fi <<Există viață după vasele de croazieră?>> Da, există! Există o viață minunată!”, ne-a spus emoționată talentata brașoveancă, adăugând că deja, împreună cu trupa sa Tempo Quattro Band, au foarte multe planuri muzicale, dar și că are în lucru o primă piesă proprie.

După ce anul trecut a bifat și calificarea până în bootcamp la X Factor, în echipa Loredanei Groza, Monica Silaghe face acum ceea ce iubește mai mult, cucerește publicul cu incredibila sa voce pe scena unuia dintre cele mai cunoscute hoteluri de lux din Poiana Brașov, aproape seară de seară.

Iubește muzica, iubește oamenii și, cel mai important, iubește ceea ce face. Așadar, dragi prieteni, faceți ceea ce vă place și ați putea ajunge să nu mai munciți nicio zi din viața voastră.

Aceasta a fost România de Nota 10 de astăzi, România oamenilor talentați, ambițioși, care întotdeauna vorbesc cu drag despre țara în care își au rădăcinile, încercând să schimbe prejudecăți și idei prin intermediul muncii lor.

Redactor: Bianca Bucă

Sursa foto: Arhivă Monica Silaghe

Editare video & audio: Bianca Bucă

Operator video interviu: Alin Cohai