Art 4 Ukraina

Art 4 Ukraina

208
0
Foto: Camelia Teodosiu

Din rafturile Bibliotecii de Bucurii, alegem un subiect născut din emoția unui grup de tineri artiști refugiați din Ukraina care au găsit găzduire la Centrul de Cultură Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului.

Grupul de tineri artiști, împreună cu Nicoleta Zagura dr. în hermeneutică, specialist în educație muzeală la Centrul de Cultură Palatele Brâncovenești și pictorița Kata Rudakova directorul artistic al Teatrului Bravo din Kiev, au decis să pună bazele unui proiect plastic – Art 4 Ukraina, în care să își exprime stările și realitățile pe care le traversează.

Managerul Centrului Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului domnul Marian Geani Dinu ne spune care este povestea acestor elevi și studenți aflați în Palatul de la Mogoșoaia unde întreaga echipă de aici se străduiește ca ei să nu se simtă ca refugiați, ci, mai degrabă, ca într-o tabără de creație.

De asemenea, Palatul Mogoşoaia găzduieşte, în sala Lapidarium, lucrarea „Crucea Pomul vieţii”, realizată de pictorița Kata Rudakova directorul artistic al Teatrului Bravo din Kiev, o copie a icoanei „Crucea cu minuni” sau „Crucea Înflorită”, în traducere mot-a-mot din denumirea slavonă. Originalul se află în muzeul Arocena din Mexic.

Nicoleta Zagura, profesoară de arte plastice născută la Cernăuți, școlită la Chișinău și stabilită la București, doctor în hermeneutică este cea care a realizat cercetarea ştiinţifică şi conceptul artistic al lucrării fiind specialist în educație muzeală la Centrului Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului.

În tradiţia românească icoana „Crucea cu minuni” sau „Crucea Înflorită”, tradusă din denumirea slavonă se numeşte „Crucea Pomul vieţii”. Nicoleta Zagura doctor în hermeneutică ne spune că pe cruce este redată întreaga existenţă umană, iar în tabletele de pe icoană este descrisă cununa credinţei creştine, cea scrisă de Petru Movilă, un prinţ moldav care a fondat prima academie de studii din estul Europei, la Kiev, şi căruia îi datorăm textul de pe această icoană.

Crucea cu Miracole_dr Nicoleta Zagura

Realizator: Camelia Teodosiu