Cristina Grama: ”Îmi doresc să fac lumea mai frumoasă și mai bucuroasă”

Cristina Grama: ”Îmi doresc să fac lumea mai frumoasă și mai bucuroasă”

23
0

În pas motivat de venirea primăverii, ne-am pus bucuria mărțișorului, în suflet,mai ales că doamnele s-au grăbit a se înfrumuseța pentru Ziua dedicată lor.

De aceea, vă invităm la un nou dialog pentru tihna sufletului, de această dată cu Cristina Grama – în calitate nu numai de hair stilist, ci și de artist cu o complexitate și profunzime aparte ce își propune să facă ”lumea mai frumoasă și mai bucuroasă”.

Cristina Grama – Hair stylist, invitata acestei ediții, consideră că în meseria ei, talentul trebuie completat cu multă perseverență și muncă, dar și cu educație permanentă pentru ce apare nou în domeniu. Astfel, a investit mult în cursuri, competiții, școli, seminarii care au ajutat-o să devină un artist complex, să ofere consultanță pentru evenimente de prezentare a uor produse și branduri renumite, dar mai ales să aducă în atenția publicului proiecte și  colecții personale extrem de apreciate. Dintre nenumăratele colecții de hairdesign, lansate de Cristina, amintesc: ”Ecouri Brâncovenești”, J’adore Brâncuși”, “Transilvania Mon Amour”, „Abstract”, “Tinereţe fără batrânețe”, “Placebo”, “Organic Experience”, “”Identity & Evolution”…

A câștigat numeroase premii, a lansat DVD-uri profesionale și este autoarea primei enciclopedie de hardesign de la noi – ARTE ÎMPLETITE ÎN PĂR, dedicată atât profesioniştilor din domeniu, cât și publicului interesat să descopere interacţiunea coafurii cu toate zonele artei. Un proiect de suflet cum îl numește invitata noastră.

Cristina ne dezvăluie câte ceva din arta modelării părului și ne povestește despre proiectele sale apreciate ca fiind ”inedite în spațiul artistic românesc”.

Iată și câteva detalii din proiectele amintite de Cristina Grama, pe parcursul dialogului nostru:

”Arte împletite în păr”, vol. I – prima enciclopedie de hair design din ţară este un instrument preţios pentru profesioniştii din domeniu, pentru cei interesaţi de modă, dar şi o lectură captivantă ce are în prim plan corelarea dintre costum şi coafură.

Cristina Grama călătoreşte prin toate stilurile, pornind de la istoria coafurii, aducând informaţii, reinterpretări din stilurile ce s-au dezvoltat în timp în contemporan: “Este un ghid estetic, duce la un alt nivel ideea de total look. Am scris această carte cu gândul la materialele pe care eu însămi le căutăm şi nu le găseam, aşa că am dedicat mult timp studiului, practicii şi participării la cursuri până să ajung să împart aceste informaţii cu încredere şi bucurie. Obiectivul acestei cărţi este de a demonstra interacţiunea coafurii cu toate zonele artei (sculptură, arhitectură, picture, muzică, dans), cu psihologia, istoria, economia şi politică şi nu în ultimul rând cu simbolistica, spiritualitatea şi comunicarea”, spune Cristina Grama.

Călător prin Țara Oașului

 

”Din experiența mea în călătoria din Țara Oașului, dincolo de ceea ce am simțit, pot împărtăși doar câteva cuvinte…Este important să conștientizăm cine suntem, care este rostul nostru pe pământ, care este calea, adevărul și viața. Sensul vieții este să fim conștienți de momentele cu adevărat importante din viața noastră, botezul-nunta-înmormântarea. Astfel, trăim fiecare clipă în împlinirea iubirii de Dumnezeu și de oameni.” –   Cristina Grama – Stilist

Pregătirile spre slava sărbătorilor a tinerelor fete oșence, a fetelor nemăritate, face parte, de asemenea, din păstrarea valorilor ento-culturale autentice, transmise din generație în generație. Tinerele fete gătesc casa și masa în cinstea sărbătorii, apoi se gătesc și pe ele, iar părul îl împletesc în jurul feței, în 5 suvițe, până la nivelul urechii, după care continuă pe toată lungimea, împletite și ele în spic de grâu. Pe această împletitură dantelată, creată ca o bază, se cos flori colorate care au menirea de a încununa fața si a împodobi portul popular. Timpul petrecut alături de familia din Țara Oașului care m-a purtat și mi-a împărtășit aceste taine, a dat naștere unei flori în inima mea și a bucuriei de a participa la aceste datini și sărbători ce adună oamenii în jurul bisericii și a meselor, mese pline de bucate, veselie și iubire.

Colecția Moldova “Iubiți, creați, sperați!”

Proiectul “Alte Arte” are ca scop promovarea identității românești și ne-a ajutat să conștientizăm cultura țării noastre în colecțiile “J’adore Brâncuși”, unde am interpretat zona Olteniei, am mers mai departe cu “Transilvania Mon Amour”, unde am rămas impresionați de Maramureă, iar acum cunoaștem Moldova. Elementele decorative sunt mărgelele aplicate pe ouăle lucrate manual de către artizanii români, purtate la gât, și aplicate atât pe buze cât şi pe sprâncenele modelelor. Cromatica noii colecţii este un omagiu adus mănăstirilor din Moldova care au ca lait-motiv culoarea albastră. Vrem să vă stimulăm imaginația, să vă încântăm cu forma, dar mai ales să vă bucurăm de culoare. Am simțit, creat și visat o călătorie în cursul vieții și a cunoașterii, unde vă invităm cu noi! – Cristina Grama

Ecouri Brâncovenești

Colecția Ecouri Brâncovenești – Arta se mișcă – Atât de departe și totuși atât de aproape, aici și acum, ne inspirăm din primul stil artistic național românesc. Colecția noastră propune o poveste înălțată din istorie, ce vorbește despre barocul românesc cu destin și stil brâncovenesc, dezvoltând o imagine și un concept paradoxal, dar atât de necesar în lumea în care trăim: punk-elevat. O interpretare extravagantă rămâne o operă prețioasă, ce levitează între tradiția locului și tendința noului. Prin exprimarea unei stări de grație estetică, ce dă viață acestei moșteniri, vă dedicăm colecția noastră de hairdesign, pentru plăcerea privirii și o delectare vizionară.

Colecția „ABSTRACT” partea a II-a. „ARMONIA ARTELOR”

Pictura abstractă inventează lumi noi, surprinde proprietățile necunoscute ale materiei din Univers și ne aduce înaintea ochilor fragmente ale unor realități plămădite de o imaginație nesupusă canoanelor. Ea insăși este o sursă de inspirație pentru alte arte. Așa a apărut colaborarea între cele două artiste, pictorița Georgeta Constantinescu și hair-design Cristina Grama.

Colecția ROGVAIV
“Culoarea este pentru ochi, ceea ce este muzica pentru ureche.”

Din dorința de a face lumea mai frumoasă și mai fericită, în colecția ROGVAIV am ales să colorez părul în culorile curcubeului. Am pornit în dezvoltarea conceptului de la ideea frumosului, în general. Frumosul este controversat și diferit pentru fiecare , dar, iată, am găsit excepția de la regulă: curcubeul. Cel mai frumos fenomen din atmosferă, ce a impresionat omenirea din toate timpurile, este considerat un “semn ceresc” care aduce binele, pacea și prosperitatea. ROGVAIV este o colecție foarte colorată, în care fiecare model poartă o culoare pe cât de intensă și diferită, pe atât de echilibrată în această compoziție divină. Elementul unitar al colecției este bretonul de lungimi și forme diferite, ce definește fizionomia și pune în valoare culoarea. Stylingul este liber, pe texturi și lungimi diferite. Părul lung lăsat pe spate simbolizează libertatea, iar tunsorile scurte, texturate sau finisate, simbolizează o mișcare ordonată, semn că nimic nu este întâmplător sub soare. ROGVAIV este, așadar, o poveste despre libertatea de exprimare, personalitate și expresivitate. Este, totodată, și un tribut adus lui David Bowie, artist ce a inspirat și influențat istoria muzicii, opera lui fiind, cu siguranță, un altfel de curcubeu al trăirilor și al emoțiilor oferite omenirii, o formă aparte de dăruire ce împlinește menirea oricărui artist autentic.

Alte fotografii din colecțiile Cristinei Grama:

Fotografii: facebook Christina Gramma

Realizator emisiune: Camelia Teodosiu