Radio Reșița – Muzeul Cineastului Amator

Radio Reșița – Muzeul Cineastului Amator

18
0

Singurul muzeu al cineastului amator român funcţionează la Reşiţa, fondat de Andrei Bălbărău

Invitatul emisiunii România de nota 10 este tânărul pasionat cineast,Andrei Bălbărău, cel care a înființat în Banatul Montan, „Muzeul Cineastului Amator”, prin care îşi propune cercetarea şi readucerea în atenţia publicului a mişcării de cineamatorism din România.

Muzeul Cineastului Amator din Reşiţa colecţionează aparatură utilizată de cineamatori, precum camere pe peliculă, aparate de proiecţie, prese de tăiat şi lipit filme, filme pe peliculă, dar şi piese ce au legătură cu industria şi cultura cinematografică: postere de film, poze din filme, poze cu actori sau programe de film.

Colecţia de camere de filmat, cea mai importantă din acest muzeu, cuprinde peste 100 de piese. Cea mai veche cameră este din 1923.

Muzeul îşi desfăşoară activitatea în fostul cinematograf “23 august”, care se află în cladirea Universităţii “Babeș-Bolyai“din Reşiţa. Muzeul Cineastului Amator este unul interativ,  are poți testa, fotografia sau atinge obiectele, în timp ce Andrei Bălbărău îți spune povestea lor.

Andrei a vorbit în dialogul cu Gerhard Chwoika despre proiectele în care este implicat muzeul în acest an 2022:

Urmărind cu interes amintirile reşiţenilor, atent selectate de fondatorul şi coordonatorul Muzeului Cineastului Amator din oraş, Andrei Bălbărău, menite să reînvie pentru cunoştinţele noastre vremuri demult uitate din Reşiţa de altădată.

Astăzi depănăm amintiri cu folos despre istoria urbei de pe Bârzava şi a oamenilor săi, repere ce trebuie să fie cunoscute şi de noi cei de acum, pe care interlocutorul nostru, însuşi Andrei Bălbărău, alături de câţiva parteneri, a încercat să le implementeze deja pe raza municipiului în cadrul unui proiect virtual urban, a cărui poveste o puteţi afla aici:

„În acest început de an, am amplasat în Reșița  panouri cu fotografii din istoria muzeului şi informaţii despre ele în cadrul unui proiect implementat de Asociaţia „Make Better” din Bucureşti, proiect finanţat prin AFCN, care parţial s-a desfăşurat anul trecut şi a implicat realizarea site-ului „Muzeul Virtual Reşiţa 250”, realizarea unor tururi ghidate ce au avut loc în toamna anului trecut şi-acum aceste panouri, amplasate în oraş, la care se vor mai adăuga alte panouri din cadrul unui alt proiect realizat prin granturile Reşiţa 250 oferite de primăria oraşului, care vor conţine de această dată mai multe fotografii.

Noi prezentăm toate aspectele din istoria Reşiţei ca să găsim o modalitate de a le promova şi a le face interesante. Toate aceste proiecte mici, pe ansamblu au o importanţă însemnată şi contribuie la dezvoltarea Reşiţei, aşa cum sunt micromuzeele din urbe, care nu sunt de staţ, fiind mai de nişă, însă unice în România.  În locaţii, cum ar fi spre exemplu Muzeul Cineastului Amator sau Muzeul Jocurilor Video, găzduite de Centrul universitar „Babes-Bolyai”,  ai prilejul să vezi istoria jocurilor video, o colecţie care vorbeşte despre cineamatorism atât la nivel local, cât şi naţional şi ne bucurăm să avem poate cea mai mare colecţie de filme de amatori şi materiale de fotografie din România, care poate fi văzută public, dar şi orice mică iniţiativă de micromuzeu ce poate apărea la Reşiţa poate fi o contribuţie la dezvoltarea oraşului. Aş vrea să cred că la Reşiţa va începe un nou vad  în ceea ce priveşte partea aceasta de muzee de a dezvolta astfel oraşul, partea turistică a sa şi sper să îmi pot aduce contribuţia la cât mai multe astfel de entităţi.

Noi dorim, prin Muzeul Cineastului amator român să spunem povestea Reşiţei, care poate deveni primul oraş muzeu din România”, a cocluzionat Andrei Bălbărău.

La ”România de nota 10” am aflat despre proiectele în care este implicat tânărul reșițean Andrei Bălbărău, fondatorul singurului muzeu al cineastului amator din România, muzeu care funcţionează la Reşiţa, încă din anul  2007.

Andrei Bălbărău este un adevărat temerar, un pasionat de frumos şi un tânăr devotat,un român de nota 10!

Fotografii puse la dispoziție de Andrei Bălbărău – fondatorul Muzeului Cineastului Amator