Radio România Iași: Mirajul teatrului regizat de Radu Mihoc

Radio România Iași: Mirajul teatrului regizat de Radu Mihoc

34
0

Invitatul ediției din această saptămână, a emisiunii „România de nota 10”, este regizorul artistic Radu Mihoc, fondatorul Teatrului „MIRAGE” al Casei de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi”.

Contactul cu lumea teatrului îl are din perioada când a activat în calitate de actor la Teatrul Studențesc „Ludic” al Casei de Cultură a Studenților, unde a jucat în  numeroase spectacole, prezentate în turnee și la festivaluri naționale și internaționale.

Deși scena i-a adus mari satisfacții, a ales să studieze regia la Facultatea de Teatru a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, apoi să urmeze cursurile de masterat în Artele Spectacolului.

În anul 2018, odată cu susținerea unor cursuri pentru tineri „O inițiere în teatru”,  la Casa de Cultură „Mihai Ursachi”,  a pus bazele unui nou teatru, cu numele MIRAGE.

Din echipa teatrului fac parte în jur de 15 actori tineri, studenți sau absolvenți, pasionați de teatru, dornici de a se exprima și de  a-și pune în valoare calitățile artistice.

Până în prezent,  Radu Mihoc a  montat 11 spectacole de teatru, folosind noi abordări scenice.

Noi am experimentat diferite zone: și teatru contemporan și teatru absurd și teatru experimental. Din teatrul absurd am jucat „În largul mării” de Slawomir Mrozek, din teatrul contemporan – „7 dramolete creepy din blocul MP6” de Ștefan Caraman, iar ca teatru experimental au fost creațiile proprii „Încre-are” și „Simbioză”. Mai avem o categorie „teatrul poetic”  sau „de poezie”, în care am făcut spectacole  din poezia unor autori, cum ar fi „Adio E.B.”, pe care l-am realizat după moartea poetului Emil Brumaru, un spectacol muzical, experimental, teatral.”

Cea mai recenă premieră, „Omul de pe pământ”, adapatre după Jerome Bixby a fost pusă în scenă în luna decembrie a anului trecut; un spectacol cu impact la public.

Spectacolul a fost primit foarte bine, dar depinde acum de privitor, am auzit păreri pro și contra, dar majoritatea lor au avut un feedback foarte bun, chiar emoționant; am văzut oameni care erau gata- gata să plângă și cărora le-a plăcut foarte mult.

Consider că orice spectacol, orice formă de artă trebuie să transmită o stare, și publicul trebuie să plece cu o stare în interiorul lui, să rămână un pic pe gânduri, să mediteze la unele aspecte, să contempleze, să facă o introspecție a sinelui… Nu pot să spun că sunt anumite tipare de mesaje, ci,  pur și simplu,  este felul cum ambalez un mesaj ca să ajungă la un privitor, un spectator.”

Unul dintre cele mai apreciate spectacole, create de regizorul Radu Mihoc a fost „Simbioză”, care face parte din categoria de teatru experimental, non-verbal, avându-i în distribuție pe actorii George Balmoș și Ionuț Cozma.

Reprezentația a avut succes tocmai în Canada, fiind jucată în cadrul  Festivalului Internațional de Teatru de la Mont Laurier. De asemenea, spectacolul  „Simbioză” a fost prezentat și la Festivalul Internațional al Artelor „Muzite”de la Sozopol din Bulgaria, unde a obținut Premiul II  la secțiunea „Cel mai bun spectacol”, dar și la diferite evenimente teatrale din țară, precum: Festivalul Concurs de Interpretare a Piesei de Teatru î-un act „Mihail Sorbul”, ediția a XXVI –a, Săveni – Botoșani, Festivalul Internațional de Teatru pentru  Tineret „Apollo”de la  Alba Iulia sau  Festivalul Internațional de Teatru „Experiment” de la Deva, Hunedoara.

„Cu siguranță, și publicul este impresionat când vine aici, la Teatrul „Mirage” și vede o altă formă de abordare a unui spectacol sau a unei teme. Această zonă de teatru experimental,  non-verbalul,  te pune mai mult pe gânduri, te pune mai mult să contribui tu cu părți din poveste și atunci, fiind publicul implicat activ, se bucură mai mult de prestație și de spectacol. Teatrul experimental este cumva o zonă de nișă, noi nu prea avem public de teatru experimental, dar, cu siguranță, se poate forma.”  

„În general, aici,  la Teatrul „Miraj” al Casei de Cultură vine public tânăr, dar noi ne adresăm tuturor categoriilor de vârstă. Am avut în sală toate categoriile – și copii și persoane mai vârstnice,  care s-au bucurat foarte mult de prestație,  de reprezentație. Publicul tânăr gustă mult mai mult acest gen de spectacol, mai pe stare, pe trăire, pe emoție. Tinerii sunt mai deschiși un pic parcă la zona asta bazată  pe emoție.”

Din portofoliul  artistic al regizorului Radu Mihoc mai fac parte spectacolele „Încre-are 2”, „Ochiul străzii”, adaptare după un text al scriitorului Florin Lăzărescu, „Profu”de Jean Pierre Dopagne, „O vioară plânge”, pe versurile poetului Adi Cristi.

„Regia îmi oferă mai mutle posibilități de a fi creator în sensul adevărat al cuvântului. Ca actor, trebuie să respecți anumite tipare ale personajului sau ale indicațiilor regizorale pe care le primești, dar ca regizor mi se pare că pot explora mai mult creativitatea și imaginația,  și pot să îmi dau frâu liber tuturor pornirilor în această direcție creatoare.”

„Ne axăm foarte mult pe interpretare, pe rostirea cuvântului, pe starea personajului și pe starea pe care trebuie să o transmitem spectatorului, de aceea suplimentăm cu muzică, cu lumini și video proiecții pentu a ajunge la spectator și pentru a trezi în el o stare.

Nu sunt adeptul spectacolelor cuminți, adică m-am dus, am râs, m-am întors, am uitat. Spectacolul de teatru, arta, în general, trebuie să stârnească, nu trebuie să fie cuminte. Trebuie să vină ca o necesitate, ca o dorință de a te cunoaște tu pe tine, în primul rând, de a trezi în tine simțuri sau sentimente pe care nu le accesezi în fiecare zi.  

În 2022,  vor fi patru premiere. Una dintre propuneri este un text de  Ion Sapdaru – „Ceasul”. Pentru cei care nu știu, domnul Ion Sapdaru este și dramaturg, a scris două volume de teatru. Apoi va fi „Întoarcerea de acasă” de Ștefan Caraman, spectacol pe care l-am început în 2020, dar din cazua pandemiei și a condițiilor  nu s-a mai putut realiza premiera.”

Teatrul „Mirage” al Casei de Cultura „Mihai Ursachi”  a avut și două colaborări cu regizori invitați – Ion Sapdaru de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași și Diana Udrea.

„Noi ne dorim ca activitatea teatrală să crească, să existe cât mai multe spectacole, publicul să devină cât mai interesat de zona asta de teatru și, în primul rând, să știe că aici există un teatru care le oferă produse de calitate, profesioniste.

Pentru mine‚ ”MIRAGE” înseamnă joc, suflet, familie, viață în general, pentru că teatrul este viață.”

Redactor: Natalia Maxim

Sursa foto: Teatrul Mirage