Ziua Culturii Naționale – proiecția unui eveniment în interpretarea Narcisei Băleanu

Ziua Culturii Naționale – proiecția unui eveniment în interpretarea Narcisei Băleanu

193
0

Vă invităm la o nouă ediție specială realizată de Ziua Culturii Naționale stabilită prin lege, în 2010,  pe 15 ianuarie – ziua de naştere a lui Mihai Eminescu.

Marcăm această zi cu o reprezentantă a generației tinere care iubește poezia, muzica și teatrul. Este vorba de Narcisa Băleanu – interpretă de muzică populară, în special din zona Mehedinți.

Narcisa Băleanu are 28 de ani, este mesager al cântecului popular din Mehedinți, născută pe malul Dunării, în Drobeta Turnu Severin, un artist cu implicare deosebită în conservarea muzicii tradiționale românești; preocupată de artă, de comunicare și de poezie.
Debutul său muzical a avut loc la vârsta de 7 ani când a cântat la concursul „Floarea din Grădină”, la Sala Radio, din București, acompaniată de Orchestra Populară Radio, condusă de Paraschiv Oprea.

Cu vocea, naiul și cântecul său a cucerit publicul atât din România, cât și din străinătate.

Narcisa Băleanu a participat la numeroase festivaluri de muzică populară și evenimente care promoveaza tradițiile și obiceiurile românești.

Muzică, teatru, poezie, jurnalism, pedagogie muzicală…toate acestea dau latura complexității artistice a Narcisei Băleanu care pare a se pregăti pentru zboruri înalte în cariera sa.

Este o fire veselă, ambițioasă, cu dorința de a se perfecționa pentru a deveni un artist complex care să ofere publicului spectacole inedite.
Și pentru că îi plac provocările artistice, am rugat-o pe Narcisa Băleanu să ne spună ce ar alege pentru un spectacol dedicat Zilei Culturii Naționale –  proiecția unui eveniment artistic pe care, cu siguranță, nu l-ați rata, dacă va fi pus în scenă.

***Narcisa Băleanu***
Interpretă de muzică populară
Profesor de Nai la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” București
Profesor la Școala de Muzică Populară Românească București
Realizator de emisiuni folclorice la Radio România Antena Satelor
Solist instrumentist -NAI
Actriță
******
Absolventă a Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Litere și Arte, Departamentul de Artă Teatrală, Specializarea Arta Interpretării Caracterelor Dramatice, la clasa profesorului Marian Râlea.
Absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, Facultatea de Interpretare Muzicală, Specializarea NAI, la clasa profesorului Dalila Cernătescu.
******
Din cele mai importante turnee ale Narcisei Băleanu amintim : Serbia-NIȘ (2002), Franța (2007), Viena (2008, 2010,2012,2014,2015,2016), Budapesta (2009), Grecia (2009),Austria (2013), Italia (2014), Ucraina (2015), SUA (2016), Paris (2017), Anglia (2019), Rusia (2019).