Radioul și teatrul, împreună, într-un proiect radiofonic dedicat studenților
„Teatrul radiofonic îți pune în ureche ceea ce trebuie să vezi”, spune regizorul și profesorul Mihai Lungeanu, care a produs zeci de spectacole pentru radio și pentru scenă. De câțiva ani, împreună cu studenții de la specializarea „Artele spectacolului” din cadrul Universității de Arte din Târgu Mureș pregătește spectacole de teatru care își propun să evidențieze abilitățile tinerilor actori de a da viață, doar prin intermediul vocilor, unor personaje desprinse din mozaicul realității de zi cu zi.
Anul acesta se află în pregătire o nouă experiență radiofonică, adresată studenților, prin programul „Scena Radio”, inițiat de Radio România Târgu Mureș și de Universitatea de Arte din Târgu Mureș.
Provocarea acestei stagiuni se numește „Jocul de-a măcelul”, un binecunoscut text semnat de dramaturgul de renume mondial, de origine română, Eugen Ionescu, un text care pare desprins din realitatea crizei actuale.
Studentul care se pregătește pentru o carieră în actorie trebuie să acorde atenție studiului vocii și deslușirii tainelor în rostirea cuvântului, spune regizorul Mihai Lungeanu. Studenții Universității de Arte din Târgu Mureș și-au descoperit propriile voci în studioul de înregistrări al radioului, dezvoltându-și totodată, pe parcursul etapelor de pregătire, capacitatea de a schimba sensul cuvântului doar prin rostire, prin interpretare.
Pentru a lega o prietenie cu propriile voci, regizorul Mihai Lungeanu le-a propus studenților la actorie, un joc cu aplicație pe textul poemului „Glossă” de Mihai Eminescu, considerându-l un model liric de contemplație estetică, fără personaje și elemente narative, doar un lirism pur și le-a lansat o provocare, de a descifra sintagme și expresii de epocă împletite de I.L. Caragiale cu geniu și cu strălucire. Acest atelier de creație condus de regizorul Mihai Lungeanu, desfășurat în urmă cu trei ani s-a concretizat într-un CD cu titlul „Cuvinte, cuvinte”, înregistrat la studioul Radio Târgu Mureș.
Singurul partener de joc al actorului în teatrul radiofonic este microfonul. Efortul de creație artistică este limitat, artistul are la dispoziție doar vocea pentru a impresiona ascultătorul, care se simte mai bine, de multe ori, în compania unui spectacol de teatru radiofonic, ascultat din confortul propriei case.
Teatrul radiofonic este preferat de radioascultători, în perioada de pandemie, acesta ne sugerează permanent o viziune, deoarece sunetul produce imagine, ne spune Mihai Lungeanu, inițiatorul proiectului „Vocile viitorului”.
Programul „Scena Radio”, inițiat de Radio România Târgu Mureș și de Universitatea de Arte din Târgu Mureș continuă anul acesta cu o nouă experiență radiofonică aflată în plină desfășurare și adresată studenților din anul II de studiu, care se pregătesc pentru o carieră în domeniul actoriei.
Studenții au dat viață textului „Jocul de-a măcelul”, scris, în anul 1970 de dramaturgul de origine română, Eugen Ionescu, o piesă de teatru care pare ruptă din realitatea crizei coronavirus. Textul descrie o halucinantă situație similară, pe alocuri chiar identică celei cu care se confruntă astăzi întreaga lume.
Este un dublu efort pentru studenți, ne spune regizorul Mihai Lungeanu, pe de-o parte acomodarea cu microfonul în studioul de radio și de cealaltă parte întâlnirea cu textul complex, pentru prima dată.
Orașul prezentat în textul piesei de teatru „Jocul de-a măcelul”, care poate fi asociat cu planeta de acum, e lovit de un virus. Politicienii încearcă să tragă un profit din nenorocirea abătută asupra locuitorilor, fiind un prilej de a obține capital politic. Studenții la Artele spectacolului din anul II de la Universitătea de Arte din Târgu Mureș au dat glas acestui text, urmând ca până la finalul celui de-al doilea semestru din acest an de studiu, să construiască un spectacol radiofonic împreună cu regizorul Mihai Lungeanu.
Luând ca motto replica ionesciană: „Ceea ce ai de spus, trebuie spus imediat… Lucrurile ar trebui spuse atâta vreme cât oamenii sunt în măsură să ne asculte…”, spectacolul radiofonic, aflat în lucru, sub îndrumările regizorului Mihai Lungeanu își propune să evidențieze, prin adaptarea textului la specificul radiofonic, abilitățile tinerilor actori de a da viață, doar prin intermediul vocilor, unor personaje desprinse din realitatea cotidiană, dar întruchipând, în același timp și o varietate de atitudini, caractere și situații definitorii pentru dramaturgia teatrului absurdului.
„Noi toți, ca simpli viețuitori, jucăm diferite roluri, în fiecare zi.” Atât radioul cât și teatrul sunt două instituții interesate de calitatea pregătirii studenților din care se vor selecta viitorii crainici, redactori și realizatori de emisiuni. Actoria care înseamnă capacitatea de a exprima creativ ceea ce gândim și simțim stă și la baza muncii oamenilor de radio, spune inițiatorul proiectului, regizorul Mihai Lungeanu.
Deși aflat mai mult dincolo de fereastra din studioul de înregistrări, regizorul Mihai Lungeanu montează spectacole în studiourile din întreaga țară.
Prietenia sa cu Radio Târgu Mureș îl tranformă iată, de câțiva ani buni, grație unui frumos proiect, în regizor călăuză pentru studenții Universității de Arte din Târgu Mureș, care se pregătesc să devină „vocile viitorului”.
Realizator: Veronica Ilie