Radio Cluj: Olimpicul Traian Rareş Tuş – un exemplu pentru generaţia sa

Radio Cluj: Olimpicul Traian Rareş Tuş – un exemplu pentru generaţia sa

27
0

Sper că anul care a trecut v-a adus multe împliniri şi mai ales multe realizări. Dar înainte de a începe să ne lăudăm cu ce limite am depăşit şi ce ştachete am mai sărit, să luăm aminte, pentru că aş dori să vă fac cunoştinţă cu cineva care chiar are cu ce să se mândrească: mai precis, cu trei medalii de argint la olimpiade internaţionale.

Traian Rareş Tuş este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Gheorghe Şincai din Baia Mare. Acesta a reprezentat România la competiţii internaţionale în două discipline: astronomia şi astrofizica.

Traian Rareş Tuş: În clasa a VI-a am luat contact cu fizica prima oară, iar din clasa a VII-a am început să studiez astronomia. După care am învăţat că astrofizica înseamnă mult mai mult. Cum îmi place mie să definesc: astronomia este percepţia omului asupra universului, în timp ce astrofizica e percepţia universului asupra lui însuşi.

În septembrie am participat la Olimpiada Balcanică de Fizică. Totul s-a ţinut online, elevii dintr-o ţară s-au strâns într-un loc şi au susţinut probele, cu supraveghere din partea bulgarilor, cei care au organizat. Acolo am reuşit să obţin medalia de argint.A urmat International Remote Astronomy Olympiad, ţinut tot la distanţă. Toţi cei din România ne-am strâns în Piatra Neamţ, de unde am susţinut probele. Şi aici am reuşit să obţin medalia de argint. Ultima la care am participat, la finalul lunii noiembrie, a fost Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, organizată de Columbia, pentru care am susţinut probele tot online, la Câmpulung Moldovenesc; şi aici am obţinut tot medalie de argint.

Andrea Nagy: Cum e toată treaba aceasta cu „remote” pentru atmosfera competiţiilor?

Traian Rareş Tuş: Olimpiada internaţională e mai mult decât o competiţie: cunoşti oameni din culturi diferite şi înveţi foarte mult de la ei,creezi conexiuni pe toată planeta. Dar în modul acesta de susţinere… mergi la olimpiadă doar să obţii un rezultat. Aş vrea totuşi să menţionez că legăturile pe care le aprofundăm cu colegii din ţările noastre au fost mult mai puternice decât în alţi ani.

Andrea Nagy: Are astrofizica un statut special în cadrul fizicii?

Traian Rareş Tuş: Ca statut nu aş putea să mă pronunţ, dar spre deosebire de alte ramuri astrofizica are foarte multe aplicaţii în viitorul apropiat. Poate aţi observat, există tot felul de companii şi oameni de ştiinţă care lucrează împreună pentru a dezvolta călătoria spaţială, să devenim o civilizaţie multiplanetară. Cred că astrofizica este cheia în acest demers.

Andrea Nagy: Modelul tău care este?

Traian Rareş Tuş: Sunt un mare admirator al lui Elon Musk. Poate că nu sunt de acord cu toate lucrurile pe care le face, dar mi se pare că ambiţia şi ce a reuşit să facă ar putea fi un exemplu pentru multe persoane din generaţia mea.
Andrea Nagy: Am văzut că la una din olimpiade aţi avut şi o probă pe echipe. Cum se desfăşoară asta?
Traian Rareş Tuş: Am lucrat în echipe de câte 5, mai mult pe calculator de data aceasta; deci se redactau calculele pe hârtie, apoi se transferau în format electronic. Desenele, graficele, datele erau apoi centralizate şi trimise organizatorilor. În spatele probei pe echipe a fost foarte multă colaborare, foarte multe probleme pe care le-am întâmpinat împreună şi a trebuit să le rezolvăm într-un timp foarte scurt.

Andrea Nagy: Eşti exigent cu tine însuţi?

Traian Rareş Tuş: Niciodată nu sunt mulţumit, chiar dacă rezultatul nu e nicidecum unul slab. Am obţinut 3 medalii de argint şi mă gândesc că, dacă făceam puţin mai bine, se putea să obţin şi medalia de aur şi atunci eram mulţumit.

Andrea Nagy: Cum e, după o astfel de competiţie, nu există un fel de setback emoţional? Adică, un moment în care-ţi spui: „Bine, acum am mai mult timp liber; şi ce s-ar presupune că ar trebui să fac cu el?”

Traian Rareş Tuş: Problema aceasta apare mereu după o competiţie, mai ales după una internaţională. Înainte, aproape toată ziua mi-era dedicată studiului; după care vine olimpiada, în care dau probe şi sunt ţinut în priză. Pe urmă ajung acasă şi mă întreb: „Ok, am reuşit asta; şi ce se întâmplă acum?” Încerc să-mi găsesc de lucru: să învăţ ceva nou, un sport nou sau să gătesc, orice.
Astronomia nu face parte din curricula obligatorie. Elevii care se specializează în această disciplină învaţă mult pe cont propriu şi, desigur, cu ajutorul mentorilor pe care-i pot găsi.

Fizica l-a luat pe nepregătite pe Traian Rareş Tuş: nu atât ca dificultate, cât în privinţa frumuseţilor universului pe care le aduce domeniul mai aproape de cei care îl aprofundează.

Traian Rareş Tuş: Matematica mi-a plăcut din totdeauna şi am avut parte de ajutorul unor profesori foarte pricepuţi. În clasa a 6-a a venit şi fizica: pe nepregătite, pe nepusă masă, pentru că nu mă aşteptam să-mi placă.
Andrea Nagy: Te atrage mai mult teoreticul sau experimentalul?
Traian Rareş Tuş: Teoretica este mult mai vastă, adică poţi să faci mai multe pe hârtie decât în practică. Pe mine personal experimentul mă atrage mai mult: ai făcut ceva pe hârtie, dar trebuie să-l vezi pus în aplicare şi eşti mult mai mândru de rezultat.

Andrea Nagy: Cum privesc cei din jur faptul că te pasionează aceste lucruri?

Traian Rareş Tuş: Nu e un domeniu foarte cunoscut astrofizica. Iar când le spun că mă ocup de astronomie, toată lumea se gândeşte la astrologie, care nu are nicio legătură şi mă simt un pic jenat.

Andrea Nagy: Ţi-a fost greu să-ţi găseşti mentori?

Traian Rareş Tuş: Până în momentul de faţă a fost foarte uşor. În clasa a 7-a, când am întâlnit astronomia, am avut noroc să existe un cerc chiar în Baia Mare; iar domnul profesor de astronomie de acolo este cel mai dedicat, încât mi-a fost foarte uşor să învăţ de la dânsul. Şi-a dedicat foarte mult timp să mă înveţe pe mine în special, iar faptul că am fost motivat întotdeauna se datorează şi motivaţiei lui.

Andrea Nagy: De ce competenţe are nevoie cineva care face ceea ce faci tu?

Traian Rareş Tuş: În astrofizică e nevoie de un cadru teoretic solid. După care e nevoie de foarte multă ambiţie, pentru că sunt zone ale astrofizicii care sunt ascunse, pe care nu ţi le predă nimeni; şi atunci doar citind, doar documentându-te singur reuşeşti să-ţi dai seama ce e cu această ştiinţă. În ultima vreme e esenţială şi o cunoaştere destul de bună a programării, pentru că multe ştiinţe din zilele noastre au nevoie de un suport IT.

Andrea Nagy: Ce simţi că mai ai de realizat cât timp eşti la liceu?

Traian Rareş Tuş: Voi mai participa la câteva olimpiade internaţionale; printre care voi încerca şi la fizică, unde e mai dificil să te califici. În rest, pe termen lung, aş vrea să-mi fac simţită prezenţa, să contribui cumva la progresul nostru tehnologic.

Realizator: Andrea Nagy