Radio Timișoara: Sărbătoarea Crăciunului în Mica Vienă

Radio Timișoara: Sărbătoarea Crăciunului în Mica Vienă

20
0

Crăciun la Timișoara împreună cu dirijorul Enrico Canatta, multi-instrumentiștii de la Peregrinii și actrița Eva Labadi

Înainte de a vă lua de mână pentru o plimbare prin Târgul de Crăciun, vă voi povesti ceva. Doar așa, ca să vedeți că mereu a fost ceva sau cineva, care a stat să dea năvală peste spiritul Crăciunului.

Povestea are loc la Viena, în Târgul faimos pe care îl știti toți, locul cald  de întâlnire din zilele friguroase de decembrie. Târgul de care vorbim a prins viață în Evul Mediu, pe la 1296, când ducele Albert I de Habsburg, duce al Austriei, a acordat cetățenilor Vienei privilegiul de a avea un Krippenmarkt. Atunci, Târgul nu dura mai mult de 14 zile și nu era legat în vreun fel de sărbătoarea Crăciunului.

Simbolul pieței s-a schimbat în timp. Mutat de mai multe ori, aflat acum în P-ța Primăriei din Viena, este un amestec de tradiție, obiceiuri vechi, cadouri, decorațiuni, dulciuri și vin fiert din belșug.

La un moment dat, se părea că sărbătoarea Crăciunului va degenera: la fiecare a doua căsuță, se vindeau jucării din plastic și souvenir-uri din China. Așadar, nimic nou sub soare pentru cârcotași.

În fine, organizatorii au luat decizia ca Târgul de Crăciun din Viena sa devină ”zona de odihnă de la stressul comercial”, motiv pentru care s-a axat pe mâncare bună și obiecte tradiționale.

Urarea mea de Crăciun, așadar, e ca în ciuda vremurilor, să fiți sănătoși și fericiți!

Vă invităm să petreceți Crăciunul în Mica Vienă, la Timișoara, alături de dirijorul Enrico Canatta, multi-instrumentiștii de la Peregrinii și actrița Eva Labadi – fondatoarea Companiei Phantasia.

Realizator: Simona Pele