„Ucenicii lui Moș Crăciun” la Muzeul Satului

„Ucenicii lui Moș Crăciun” la Muzeul Satului

31
0
Photo: Bogdan Goean

Biblioteca noastră de Bucurii își extinde spațiul la Muzeul Satului, unde în această perioadă au loc o serie de activități menite să te introducă în atmosfera de vis a Crăciunului.

De data aceasta, vă întâmpin printre brazi împodobiți, colinde, ateliere de creație cu „Ucenicii lui Moș Crăciun”, expoziții, evenimente, obiceiuri și tradiții specifice sărbătorilor de iarnă…toate aici, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București.

Aici, în mijlocul evenimentelor, Iulia Balaci – Directoarea de Comunicare a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” se asigură discret că totul este conform planificării, dar a găsit timp să ne împărtășească din bucuriile pregătite anul acesta pentru toți cei care vizitează ”Satul din inima Capitalei”.

Aflăm despre concursul de împodobit brazii și despre campania „Deschidem Cartea Faptelor Bune” care își propune să atragă copii și tineri spre muzeu, să îi întâlnească pe Moș Nicolae (pe 5 decembrie 2021) și pe Moș Crăciun (pe 19 decembrie 2021), să scrie în Cartea Faptelor Bune și să doneze haine și jucării pentru copiii ce provin din medii defavorizate.

În această vervă și bucurie a sărbătorilor de iarnă, copiii dornici să devină „Ucenicii lui Moș Crăciun” pregătesc decorațiuni pentru îmbodobirea bradului – omuleți de zăpadă, coronițe de brad, traistă de colindat, șosețele pentru dulciuri și cadouri…

Am poposit într-unul din atelierele de creație, dornici să aflăm povestea tigvei de dovleac spusă de Luminița Voica – profesor coordonator de ateliere școlare. Aici, doamna  Luminița Voica explică copiilor cum poate fi transformată tigva de dovleac într-un om de zăpadă.

Copiii taie fetrul. Ușor, greu… în funcție de vârstă, îndemânare, dar mai ales de cum e foarfeca – ascuțită sau cam tocită?

Într-un alt atelier de creație, copiii învață să modeleze lutul – sub îndrumarea doamnei Doina Khalvati – meșter popular. Îi întreb dacă vor să stăm de vorbă și toți sunt cu mâna pe sus dornici să-și împătășească bucuria și talentul.

Tot în această ediție specială a emisiunii, Andreea Majuru – muzeograf în secția de educație muzeală și expoziții temporare ne arată că la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” –  găsim adevărată sursă de inspirație pentru Biblioteca de Bucurii – concurs de împodobit brazi, ateliere de creație Ucenicii lui Moș Crăciun, târguri și tradiții specifice sărbătorilor de iarnă, toate sub umbrela campaniei „Deschidem Cartea Faptelor Bune”.

Realizator: Camelia Teodosiu