Ghidul bunelor Eco-Maniere – un cod de conduită pentru epoca schimbărilor climatice
De această dată, în România de nota 10 ne întâlnim cu Patrula de Reciclare care a lansat în această toamnă, Ghidul Bunelor Eco-Maniere, distribuit în format electronic accesibil tuturor.
Un cod de conduită necesar pentru epoca schimbărilor climatice, în format e-book oferit gratuit din care aflăm despre obiceiuri responsabile pe 10 teme de mediu, cu exemple concrete oferite de echipele de copii și profesori din program.
Într-o Românie pe care, în semn de respect, civilizație și responsabilitate, o dorim a fi de nota 10, ne lăsăm ghidați de tema adusă în atenția noastră de reprezentantele Patrulei de Reciclare de la Asociația Volens – Ghidul bunelor Eco-Maniere – un cod de conduită necesar pentru epoca schimbărilor climatice.
Alexandra Arnăutu, Director de program și Ada Lungu – Președinta Asociației Volens și Coordonator PR pentru programele derulate în cadrul acestei organizații nonguvernamentale vin cu informații și sfaturi practice despre cum se poate face ceva pentru mediul în care trăiești – sat, comună, cartier, oraș…, despre acțiuni concrete, adaptate la situații reale de viață și la contexte locale diferite.
10 pe linie!
O echipă editorială de 10 autori a lucrat timp de 10 luni pentru a alege din sutele de exemple de bune practici împlementate de echipele participante în cadrul programului Patrula de Reciclare. Echipa a reușit să pună în pagină 10 povești de succes ce abordează 10 teme parcurse de-a lungul celor 10 ani de educație de mediu.
Vă prezentăm așadar, o colecție națională de informații, experiențe și soluții pentru teme actuale precum reducerea cantității de gunoi prin colectarea selectivă a diferitelor categorii de deșeuri (ambalaje, aparate electrice ori de alte tipuri), refolosirea creativă a obiectelor vechi sau idei pentru donații caritabile. Am adunat sfaturi practice de la agenții Patrulei pentru economia de apă și energie și evitarea risipei de mâncare sau despre lupta contra poluării cauzate de plastic, regenerarea ecosistemelor prin plantări și împăduriri și ecologizarea locurilor naturale afectate de deșeuri.
„Ne-am propus ca acest ghid să ajungă gratuit în cât mai multe școli din România. Orice cititor interesat de moduri simple de proteja natura va găsi, în acest material, un suport util și inspirator.” – Alexandra Arnăutu, directorul de program.
„Dacă dorim să vedem o mobilizare cu rezultate tangibile în stoparea degradării mediului, este momentul ca ceea ce considerăm «bun, corect, etic, frumos, civilizat» să se refere nu numai la relațiile cu ceilalți oameni, ci și la relația cu ecosistemul care ne ține în viață. Depinde și de noi în ce direcție se va înclina balanța prin efectul gesturilor mărunte însumate – ce cumpărăm și cât de mult irosim, cum folosim apa și energia, cum ne debarasăm de deșeuri, cum protejăm ecosistemul sau cum ne implicăm civic” este ideea de la care a pornit echipa Asociației Volens atunci când a decis realizarea acestui proiect.
Ada Lungu – Președinta Asociației Volens și Coordonator PR:
Decembrie 2020 – am descoperit ce își doresc copiii și tinerii din România, la capitolul „mediu”
În decembrie 2020, când știam că urmează anul aniversar al Patrulei de Reciclare, am vrut să vedem care sunt speranțele și aspirațiile copiilor și tinerilor din România în ceea ce privește mediul înconjurător. Am lansat așadar un concurs național despre ce își doresc copii să se întâmple în 2021 și ce așteaptă de la adulți și de la societate, din punctul de vedere al protejării Planetei. Nu le-am impus un subiect anume, le-am lăsat libertatea să se exprime așa cum simt, pe orice temă legată de mediu și bune obiceiuri în acest sens. Mesajele lor au conturat anumite preocupări. Am făcut o listă de teme pe care le-am validat cu ajutorul profesorilor pe care i-am consultat printr-un sondaj.
Astfel au reieșit cele 10 teme de mediu ale ediției X a Patrulei – ele combină preocupările și aspirațiile tinerilor cu ceea ce cadrele didactice consideră relevant pentru comunitățile lor. Am avut, deci, un tablou al subiectelor de mediu actuale și pertinente pentru generația tânără din România.
Și, cum conținutul acestui program a fost mereu produs în colaborarea strânsă cu echipele de voluntari, ne-am propus ca în 2021 să creăm împreună această colecție națională de bune practici pe cele 10 teme.
Ian – iunie 2021 – 10 coordonatori voluntari, activități, campanii, exemple de la echipele din toată țara
În prima jumătate a anului 2021, am format o echipă editorială de 10 coordonatori voluntari, colaboratori mai noi și mai vechi ai programului, care și-a ales, fiecare, câte un capitol.
În perioada ianuarie – iunie am lansat, rând pe rând, fiecare temă, către echipele din grădinițe, școli și licee din țară, din două în două săptămâni. În ciuda condițiilor dificile în care s-a desfășurat școala și în 2021, provocările noastre au stârnit mult interes, iar profesorii coordonatori au făcut minuni.
Până la sfârșitul anului școlar, în iunie, adunasem o mulțime de contribuții, la fiecare dintre cele 10 capitole pe care le găsiți în ghid. Copiii iubesc natura și sunt foarte implicați în soarta ei.
Vara 2021 – selecția poveștilor de succes și realizarea Ghidului
Pe timpul verii, toți cei 10 editori, am scris. Am trecut prin sute de povești trimise din sate, comune, orașe mici și mari, nu doar în 2021, ci în toți cei 10 ani de când există Patrula. Le-am reunit cât am putut de bine în capitole care să spună și de ce este importantă acea temă, ce pericole ne pasc dacă nu ne schimbăm obiceiurile, ce putem face mai bine în viața de zi cu zi. Am dorit să punem în valoare mai ales ceea ce au făcut, concret, acești copii, în familiile, școlile și comunitățile lor, ca să fie mai responsabili și să se poarte mai frumos, mai „manierat” față de ceea ce îi înconjoară. Am prezentat și acei profesori și echipe care participă de ani de zile (unii chiar de la prima ediție) și și-au transformat, pur și simplu, școlile și comunitățile.
În octombrie 2021 am lansat Ghidul Bunelor Eco-Maniere, un manual alternativ de mediu pentru profesori, o lectură pentru tinerii și familiile care doresc să adopte un stil de viață sustenabil și un reper pentru autoritățile cu miză în acest domeniu.
Decembrie 2021
Ghidul este relevant mai ales în perioada sărbătorilor, anotimpul faptelor bune. Avem un capitol în care vezi cum generozitatea poate fi un gest de sustenabilitate, cum poți dărui obiectele în stare bună, pe care nu le mai folosești în scopuri caritabile sau cum poți iniția acțiuni caritabile care să aibă și beneficii pentru mediu. Copii din Patrulă, de exemplu, au creat jucării și rechizite din produse refolosite, pe care le-au oferit unor copii nevoiași, alții au adunat capace de PET pentru a obține bani pentru un copil care era bolnav. Puteți afla,din ghid, ce înseamnă să faci un cadou original, de suflet dar și prietenos cu natura, În ghid avem și idei și exemple interesante despre cum evităm excesele în această perioadă în care consumăm foarte mult, uneori inutil. Capitolul dedicat evitării risipei alimentare este foarte binevenit în acest context, când riscăm să irosim multă mâncare.
În această perioadă se generează și multe deșeuri, de la ambalajele de cadouri la decorațiunile de brad. Și acestea trebuie colectate cu grijă, pe categorii, iar Ghidul oferă sfaturi și exemple și pentru reciclare.
În acest moment al anului – să fim mai buni și unii cu ceilalți, dar și față de natura care ne ține în viață. Să te porți frumos și generos înseamnă să te gândești la bucuria unui om drag, dar și la impactul pe care deciziile tale îl au asupra mediului. Acesta ar fi mesajul Patrulei și al Ghidului – să începem să definim ceea ce este bun și frumos nu numai în funcție de nevoile oamenilor, ci și în funcție de nevoile ecosistemului.
E-bookul poate fi descărcat de aici: https://bit.ly/3p9F3pq
Grija față de Planetă, la fel de normală ca „Bună ziua!”
În epoca schimbărilor climatice, avem nevoie de un nou cod de conduită, care să ne ajute să conviețuim în armonie nu doar cu semenii noștrii, ci și cu restul lumii care ne înconjoară, pentru că grija față de Planetă ar trebui să fie ceva la fel de normal ca „Bună ziua!”.
Partenerii inimoși – Asociatia RoRec, Banca Transilvania, E-kid Furniture, L’Oréal România, Rotary Club Pipera, ECOArena, eColectare.Ro, E-Recycling Services și Editura Club România – care au dat curs fără ezitare invitației de a susține această inițiativă și s-au alăturat echipei de proiect, confirmă că acest demers este util și necesar.
Realizator: Camelia Teodosiu