Radio Timișoara: Neidentificat – un thriller românesc cerebral, obsedant

Radio Timișoara: Neidentificat – un thriller românesc cerebral, obsedant

20
0

În lumea asta nu există eroi, suntem cu toții anti-eroi. Suntem capabili în același timp de cel mai frumos bine și de cel mai urât rău.” Bogdan George Apetri, regizor

Neidentificat, cel de-al doilea lungmetraj al regizorului Bogdan Apetri, a avut în prima parte a lunii august mai multe proiecții în prezența echipei și a altor invitați speciali, urmate de dezbateri cu publicul, în câteva orașe din țară – Timișoara, București, Constanța, Sibiu, Iași, Eforie Sud.

După premiera națională, care a avut loc în cadrul competiției oficiale a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), unde a fost recompensat cu Premiul FIPRESCI, filmul a fost prezent și în competiția Festivalului de Film Independent ANONIMUL, unde a fost votat de public ca fiind cel mai bun lungmetraj, adjudecându-și astfel trofeul celei de-a 18-a ediții.

„Eu lucrez în meseria asta pentru 15 secunde de fericire, când îmi iese”. Bogdan Farcaș, actor

“În primul rând, eu m-am pregătit foarte mult pentru filmul ăsta: am slăbit 11 kilograme, mi-am făcut un program riguros, mă trezeam în fiecare dimineață la 6.00, îl duceam pe fiul meu la școală, la 8.00 eram la școală. La 10.00 terminam sala, veneam acasă, o trezeam pe nevastă-mea: „Hai să facem text”. E o meserie în care astăzi ești emoțional sus, mâine ești în depresie, așa funcționează jobul ăsta. Mi-a luat ceva timp să ies din rol.”

În „Neidentificat”, Bogdan Farcaș (41 de ani) joacă rolul unui polițist, Florin Iespas, care sfidează limitele legii în încercarea de a rezolva un dosar rămas nerezolvat, convins că Bănel (Dragoș Dumitru), un tânăr de etnie romă, este vinovat. „Neidentificat” este prima parte a unei trilogii, a cărei a doua parte, „Miracol”, a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Veneția (1-11 septembrie).

Rolurile negative sunt cele mai ofertante

“Astea sunt cele mai frumoase personaje. Mie îmi plac foarte mult rolurile astea în care trebuie să lucrezi la compoziție. E muncă multă, trebuie să scormonești în tine. Ca actor, aștepți o viață un rol ca ăsta. Eu mi-am iubit personajul de când l-am citit.

Hai să ne înțelegem, după morala noastră universal acceptată, el greșește. Conform moralei lui, nu. Uită-te și la noi, la știri, sunt tot felul de crime. Iar dacă îi întrebi pe criminali, au niște motivații foarte serioase în spate. Adică ei o să-ți explice întotdeauna că au avut dreptate. Pentru mine, violența e o chestie de educație.  Mie mi-a plăcut compoziția de personaj. Pentru un actor e Graal . Tu, ca actor, aștepți o viață un rol ca ăsta. Eu l-am așteptat 20 de ani.” – Bogdan Farcaș

Neidentificat are mai multă legătură cu thrillerele și filmele ”noir” de peste ocean decât cu producțiile românești din Noul Val. Acțiunea are loc în Piatra Neamț, un orășel de munte  în care știi că se va întâmpla ceva , dar nu știi și când.

Felul în care e filmat orașul (despre care la prima vedere n-ai zice neapărat că-i din România) nu e întâmplătoare. Regizorul a locuit acolo înainte să plece în Statele Unite acum 19 ani, unde predă la Columbia University.

“O co-producţie România-Cehia-Letonia, Neidentificat este un policier care reușește să îmbine cu succes suspansul unui thriller, cu misterul caracteristic filmelor polițiste și atmosfera autentică de film noir, explorând cu mult tact și intensitate peisajul interior al minţii şi sufletului uman“, transmit producătorii filmului.

Pelicula a avut premiera mondială în cadrul celei de-a 36-a ediții a Festivalului de Film de la Varșovia unde, actorii principali, Bogdan Farcaș și Dragoș Dumitru, au primit Premiul Special al Juriului. Din distribuție mai fac parte Vasile Muraru, Emanuel Pârvu, Olimpia Mălai, Ana Popescu, Andrei Aradits, Kira Hagi, Ion Bechet.

Realizator: Simona Pele