Cine nu iubește muntele și nu este atras de măreția, farmecul şi frumusețile sale? O mare pasionată de munte este și Laura Mareș, medic primar oftalmolog din Iași, care din anul 2013 a început să practice alpinismul și să obțină rezultate notabile. Recent, a luat parte la o nouă expediție montană în Pakistan, unde a urcat pe Gasherbrum II din masivul Karakorum, fiind prima femeie din România, care a reușit ascensiunea acestui vârf de peste opt mii de metri.
În această expediție, care a durat aproape șapte săptămâni, Laura a călătorit alături de Justin Ionescu, antrenor de alpinism și escaladă, fără oxigen suplimentar și fără suport Sherpa. Cei doi sportivi au mai avut o încercare de a urca pe Gasherbrum II în anul 2019, dar s-au întors cam la 200 de metri de vârf din cauza riscului de producere a unei avalanșe. Revenirea pe Gasherbrum II a Laurei Mareș, în acest an, a însemnat împlinirea unui obiectiv la care visa de multă vreme.
„Sunt foarte bucuroasă. În primul rând, sunt foarte recunoscătoare și consider că muntele ne-a făcut așa o favoare, că ne-a primit și că a fost blând cu noi, că nu ne-am accidentat, n-au fost avalanșe, vremea a fost bună, adică pur și simplu am fost cumva privilegiați…Trebuie să fim cumva și umili în fața muntelui și, în general în fața naturii, adică nu consider nicio secundă că am cucerit ceva. Într-adevăr, am muncit, m-am antrenat mult, a fost greu să găsim sponsori, dar s-au întâmplat toate…; dar nu am cucerit, nu am luptat, nu ne-am luptat cu muntele, nu. Muntele a fost foarte darnic cu noi şi primitor. ”
Pasiunea pentru munte o are încă din copilarie, apoi în anii de gimnaziu și de liceu a cochetat cu drumețiile montane, iar cărțile de literatură alpină i-au trezit și mai mult dorința de a explora acest domeniu.
Prima expediție, în afara ţării, a Laurei Mareș a avut loc în 2013, când a urcat pe Elbrus, în Caucaz, cel mai înalt vârf din Europa, continuând în anii următori cu Mont Blanc, Kilimanjaro, Matterhorn, Aconcagua sau Ama Dablam.
„Practic, atunci a fost declicul, pentru că am cunoscut foarte multe persoane, care asta făceau de o viață. Eu nu știam pe nimeni din grup și am văzut că se poate să îți practici și meseria, să mergi și în expediții. După aceea am tot mers, cumva la început au fost munții comerciali, pe care se merge foarte des, la cei pasionați de subiectul acesta, adică Mont Blanc, Kilimanjaro, am fost pe Aconcagua, unde am încercat o rută tehnică, dar nu am reușit, am urcat doar pe ruta clasică… După aceea, am urcat pe munți mai tehnici pe Matterhorn, tot în Alpi, și vârfuri mai tehnice. În 2018, am urcat pe Ama Dablam care este un munte tehnic și destul de înalt de 6.812 metri și am fost prima româncă acolo și pe urmă am indrăznit să visez și mai sus, adică la un optmiar, la un munte de peste 8000. ”
Performanța Laurei Mareș pe vârful Ama Dablam a fost premiată de Federația Română de Alpnism și Escaladă, acordându-i titlul de Sportivul anului 2018 pentru prima ascensiune feminină românescă a vârfului Ama Dablam, Nepal.
De asemenea, a fost invitată în cadrul unor evenimente academice, dar și în şcoli și licee ieșene, unde a susținut prezentări despre munte, alpinism, dar și despre expedițiile pe care le-a realziat de-a lungul timpului.
În plus, Laura a publicat pe pagina sa de internet, la secțiunea blog, Jurnale de expeditie, în care regăsim întâmplări, trăiri și povești fascinante, însoțite de imagini fotografice.
Deși impresiile din cea mai recentă expediție din masivul Karakorum sunt încă proaspete, Laura e cu gândul la următoarele destinații pentru a atinge și alte vârfuri spectaculoase. Este modul ei de a explora și înțelege lumea, de a învăța din noile experiențe, dar și de a-i inspira și pe alții prin propriul exemplu că important în viață este să iți urmezi pasiunea și visele.
Realizator: Natalia Maxim