Radio Cluj: Histrioniada liceenilor  

Radio Cluj: Histrioniada liceenilor  

56
0

Festivalurile bune generează mereu mai multă energie decât consumă; iar acest lucru nu e valabil doar pentru cele muzicale. Mişcarea de autoreprezentare a elevilor datorează multe unui eveniment de artă dramatică de la Cluj care a ajuns anul acesta la ediţia cu numărul 19.

Bun găsit la România de nota 10! Sunt Andrea Nagy, iar astăzi vom pătrunde în spatele cortinei celui mai mare festival de artă al liceenilor din România.

Histrioniada liceenilor – sau Histrio, cum e alintat de prieteni – este organizat în totalitate de elevi şi pentru elevi; deşi, mai în glumă, mai în serios, am avut grijă să mă asigur că nu va exista o barieră pentru noi, cei trecuţi de 20 de ani. De-a lungul timpului, mii de spectatori au trecut pragul acestui eveniment şi sute de actori au participat, fie în trupe, fie individual. De fapt, aşa cum ne demonstrează Ioana Dajbog, care a participat anul trecut la secţiunea de one man show, o parte din studenţii boboci ai facultăţilor de teatru au prins gustul artei dramatice la Histrio. Al doilea invitat al meu a fost Rareş Gălăţan, un veteran care a luat parte până acum la organizarea a 4 ediţii ale evenimentului.

Rareş Gălăţan: La fiecare ediţie ne bucurăm să vedem feţe noi şi, cu atât mai mult, ne bucurăm să vedem oameni pe care-i cunoaştem deja. Datorită acestui festival s-a creat şi primul consiliu judeţean independent al elevilor la Cluj, în 2002. De atunci se organizează în fiecare an câte o ediţie Histrio. Participanţii sunt nişte oameni foarte deschişi, dornici să cunoască, nebuni aş putea zice, cu chef de viaţă. Din păcate, teatrul este văzut tot mai neimportant, nu mai este atât de multă tragere spre partea de artă; însă acesta este şi un motiv pentru care noi vrem să continuăm cu acest festival, să promovăm arta în judeţul Cluj şi la nivel naţional.

Ioana Dajbog: Mi-am descoperit acum 9 ani pasiunea pentru teatru. Iniţial era un fel de hobby, dar după aceea mi-am dat seama că e ceea ce vreau să fac pe viitor.Anul trecut m-am prezentat cu un monolog scris şi regizat de mine, intitulat Cu drag, Ioana. A fost ca un fel de scrisoare pentru cei de vârsta mea, care se confruntă cu diferite probleme ale adolescenţei. Acum nu m-am mai putut prezenta, pentru că am terminat liceul şi am intrat la Facultatea de Teatru aici, la Cluj.

Sunt zeci de echipe care se înscriu, organizarea e aşadar un tur de forţă pentru liceeni; şi, din câte aflu, un fel de examen neoficial pentru cel care tocmai îşi încheie mandatul la conducerea Consiliului Judeţean al Elevilor. Asta nu s-ar putea fără o echipă substanţială de voluntari, ţinuţi cu mână de fier de coordonatoarea Maria Lungu:

Maria Lungu: Am organizat de mai multe ori team-building-urile pentru voluntari. Atunci vezi frica lor de necunoscut, vezi că aşteaptă să fie o schimbare în viaţa lor. Voluntarii sunt rotiţele festivalului; pe ei trebuie să-i uneşti, să-i faci să conştientizeze care este rolul lor şi cât de importanţi sunt ei.

În acest an, evenimentul va avea loc în perioada 1-5 septembrie. Toate spectacolele vor putea fi urmărite în sala mare a Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, începând cu ora 16.00. Intrarea este gratuită, dar pe bază de programare. Rareş Cotuţiu a făcut anul acesta pasul din echipa de voluntari în cea de organizatori:

Rareş Cotuţiu: Anul trecut ne-am bătut de o problemă foarte mare, lovitura pe care întreaga piaţă a luat-o din cauza pandemiei. Asta s-a văzut atât pe bugetul de organizare cât şi pe numărul de participanţi. Pentru ediţia aceasta avem deja listele pentru cele 2 secţiuni pe care le găzduim anual afişate pe pagina noastră de media. Pe scenă vor urca 10 trupe şi alte 16 persoane la secţiunea individual. La fel ca anul trecut, momentele importante vor fi transmise pe internet.

La Histrioniada liceenilor s-au putut înscrie trupe de teatru formate din cel puţin 5 liceeni, numărul maxim de membri fiind de 11 elevi. Piesele prezentate trebuie să fie interpretate exclusiv în limba română, cu o durată stabilită între 15 şi 40 de minute. Premiile se acordă pentru cel mai bun spectacol, pentru cei mai buni actori atât în rol principal cât şi secundar, pentru regie şi scenografie şi, în fine, există şi un premiu special al juriului.

Aşadar, dacă sunteţi la Cluj între 1-5 septembrie 2021, haideţi la teatru. Cine ştie? Poate peste câţiva ani, când veţi auzi de un actor care a luat un premiu important, vă veţi aminti cu bucurie că l-aţi văzut la Histrio.

https://www.facebook.com/histrioniada/

Realizator: Andrea Nagy