Radio Constanța: Dobrogea, ținutul vacanțelor mai aproape de natură

Radio Constanța: Dobrogea, ținutul vacanțelor mai aproape de natură

19
0

La ”România de nota 10” din această săptămână, vă invităm să faceți o plimbare prin Dobrogea, ținutul fermecător dintre Dunăre și mare în care vă puteți petrece vacanța în orice anotimp. Dar bineînțeles că în sezonul cald, toate călătoriile sunt mai ofertante și mai lejere așa încât, pornim la drum cu ajutorul reporterilor Radio Vacanța.

Vă purtăm prin Delta Dunării, prin satele tradiționale pe care merită să le descoperiți, savurăm un preparat delicios al etnicilor tătari din această zonă, vă invităm și la un zbor pe deasupra litoralului și mergem, de asemenea, pe drumul vinului, undeva în sudul Dobrogei.
Albastrul cerului, albastrul apelor și al Deltei au colorat în acest sezon estival localitățile tulcene Sarichioi și Jurilovca. A fost prilejul unei sărbători inedite născută dintr-o inițiativă de rebrenduire care a repus în valoare culoarea albastră a gardurilor și gospodăriilor tulcene. Vă invităm într-o plimbare prin satele lipovenești din nordul județului Tulcea.

Salba de localități, denumite și „satele albastre”, atrag în această perioadă numeroși turiști, dornici de liniște și relaxare în mijlocul unui peisaj unic.
Pentru cei care vor să aibă parte de o experiență inedită, un zbor de agrement sau un salt cu parașuta pot reprezenta o curiozitate și în același timp un strop de senzații tari care să-i scoată din rutina unei zile.

Cristina Mitchievici, purtător de cuvânt la Aerodromul de la Tuzla ne-a spus că astfel de zboruri sunt tot mai populare printre turiștii care își doresc altfel de experiențe, pline de adrenalină, la malul mării.

Pentru că Dobrogea este o regiune multietnică si farmecul ei este dat inclusiv de gastronomia savuroasă, sunteți invitați și la masa turcilor dobrogeni: servim „imam bayildî”. Conform legendei, un imam a căzut într-un leșin de încântare când a gustat acest fel de mâncare foarte gustos – de unde și numele rețetei.

Aflăm, de asemenea, că salata cu icre de știucă de Tulcea este, din această vară, un produs cu indicație geografică protejată, în Uniunea Europeană. Comisia Europeană a aprobat cererea de înscriere a salatei de icre în Registrul indicațiilor geografice protejate.

„Salata cu icre de știucă de Tulcea” este o cremă pe bază de ulei de floarea-soarelui, icre de știucă, apă carbogazificată și zeamă de lămâie. Este un produs, care utilizează în principal materii prime din regiunea care include Rezervația Biosferei Delta Dunării și este un exemplu al tradiției locale de prelucrare a peștelui. Această nouă denumire se va alătura celor 1.760 de produse alimentare deja protejate.

 

Redactor – Magda Chirana