Radio România Brașov FM: Vama Buzăului, un colț de paradis rural, cu...

Radio România Brașov FM: Vama Buzăului, un colț de paradis rural, cu miticii zimbri și legendele cu vrăjitoare

22
0

”Munții sunt marile catedrale ale pământului: ziduri de stânci, mozaic de flori, altar de zăpadă, bolta de stele”. (John Ruskin)

Bine v-am regăsit, dragi prieteni, la România de Nota 10! De această dată, poposim la poalele Munților Ciucaș, într-un loc în care nu mai este vamă, dar se numește așa și care deși se numește Vama Buzăului, aparține, de fapt, de județul Brașov. Aici, la doar 45 de kilometri de Brașov, după anul 1700, a început să ia naștere un colț de paradis rural.

După cum îi spune și numele, cândva, aici, a fost punctul vamal dintre Transilvania și Țara Românească, mai exact, după ce Transilvania a intrat sub dominația Imperiului Habsburgic. Însă, prima atestare documentară a zonei este din secolul XIII, când în trecătoarea Tabla Buții din Masivul Ciucaș, Ordinul Cavalerilor a construit o cetate, „Cruceburg” (Cetatea Crucii), aceasta fiind bastion de apărare și punct vamal de graniță.

Din 2008, Vama Buzăului a reușit să atragă atenția turiștilor din toate colțurile țării cu a patra cea mai mare rezervație de zimbri din România. În prezent, acolo trăiesc aproximativ 20 de zimbri, numai anul acesta venind pe lume patru pui. Însă, de-a lungul timpului, au fost acolo mai multe exemplare pentru că rezervaţia este implicată în programele de reintroducere a zimbrilor în pădurile din România. Astfel, exemplare de la Vama Buzăului au fost eliberate în Parcul Naţional Vânători-Neamţ, în Munţii Făgăraş şi în Munţii Ţarcului.

Pe cele 10 hectare vizitatorii pot vedea și alte viețuitoare precum cerbi, ciute, păuni sau chiar o familie de reni care a avut și pui, iar de curând, vedetele rezervației au devenit 9 mufloni, cei mai noi locatari ai zonei. Cum era de așteptat, locatarii mici și mari au reușit, de la un an la altul, să atragă un număr din ce în ce mai mare de turiști. Numai anul trecut, rezervația a fost vizitată de 70.000 de persoane, în acest an, până acum însumându-se deja peste 40.000 de vizitatori.

De ce este atât de special zimbrul? Pentru că această specie de bizon ce se găsește în Europa, din 1996 a fost clasificată ca specie pe cale de dispariție. Este cel mai greu animal european de pe uscat. Zimbrii au o lungime de aproximativ 3 metri și o înălțime de aproape 2 metri, putând depăși greutatea de 900 kg. Ultimul zimbru în libertate din Moldova a fost ucis în 1762, iar din Transilvania în 1790. Cei care încă mai erau în Europa, în anii ’20, vreo 50 de exemplare, trăiau doar în captivitate.

Astfel, Valea Zimbrilor din Vama Buzăului devine un loc mai mult decât special. În plus, vizitatorii se pot bucura de ore întregi de relaxare pe malul râului Buzău, în zonă fiind amenjate și locuri pentru picnic. Specialiștii menționează că Vama Buzăului este și una dintre puținele zone cu poluare zero din România, fapt pentru care primarul stațiunii turistice, Tiberiu Chirilaș, face un apel către vizitatorii zonei: ”Important este ca turistul care vine în Vama Buzăului să respecte valorile pe care noi le avem în momentul de față, iar aici mă refer la liniște, curățenie și, nu în ultimul rând, la localnicii care sunt niște oameni la locul lor și care, ușor, ușor, înțeleg că acomodarea cu turiștii presupune un efort din partea ambelor părți. Recomand tuturor celor care doresc să petreacă momente de relaxare, mai ales în această perioadă de concedii, să vină la Vama Buzăului”. 

Vama Buzăului este și un loc în care urmele istoriei pot fi văzute și atinse. Astfel, există ruinele unei capele catolice care a servit ca lăcaș de cult pentru slujbașii oficiului vamal din secolul XV. De asemenea, poate fi văzut și vechiul Pichet de Graniceri și chiar întăriturile cu ziduri care se construiau în jurul taberelor militare. Pentru cei care iubesc plimbările pe poteci de munte, există mai multe trasee montane spectaculoase, cu grade de dificultate diferite. Însă, pentru o experiență completă, ați putea alege unul dintre superbele exemplare de cai de la centrul de echitație din comună, locul din care se poate pleca pe munte călare cu întreaga familie, în doi sau în grup. Cei mai puțin aventuroși se pot bucura de câteva clipe magice alături de minunatele cabaline pe care le pot răsfăța cu câte un măr delicious.

”La Vama Buzăului, în primul rând, poți să uiți de tot ce îți oferă orașul, nu vei găsi zgomot sau surse de stres, iar alături de căluți poți descoperi întreaga zonă”, ne-a spus Andrei Păcurar, cordonator centru de echitație.

Tot natura din Vama Buzăului oferă turiștilor și ocazia să meargă pe apă. Da, ați înțeles bine!  Cascada Urlătoarea este fascinantul loc în care orice drumeț poate urca la propriu pe firele de apă până în vârful acesteia. Zeci de izvoare de apă străpung stâncile și, cu un susur specific, formează o țesătură diafană ce se revarsă în pârâul Urlătoarea. Peisajul este fabulos, iar legenda spune că zgomotoul pe care îl scot sutele de firișoare de apă este cel al vrăjitoarelor care au locuit pe vremuri în preajmă și care încă mai bântuie aceste meleaguri.

Pentru a ajunge la cascadă, drumeții parcurg un drum lin de aproximativ 3 kilometri prin pădure, putând admira natura mereu surprinzătoare. Se spune că debitul cascadei este tot timpul constant și că aceasta s-a menținut așa de sute de ani. În zonă sunt amenajate locuri de picnic cu mese și băncuțe de lemn. La cascadă se poate ajunge, inclusiv, cu autoturismul.

Chiar și la capitolul culinar, în Vama Buzăului, ați putea avea o experiență de neuitat, nicăieri în altă parte decât în casele localnicilor. O parte dintre aceștia și-au transformat propriile locuințe în puncte gastro locale. Astfel, drumeții pot alege una dintre aceste locații care la poartă are ca simbol cocoșul și se pot bucura de o masă pe cinste cu ce are localnicul prin gospodărie, bureți proaspeți adunați de prin pădure, zarzavaturi din grădina proprie, carne de la animalele din bătătură, siropuri deliciose și deserturi ca la mama acasă, toate la prețuri pentru toate buzunarele, iar cei mici se pot bucura din plin de o joacă pe cinste cu prietenii necuvântători.

”Turistul trece prin stațiune, iar unde zărește cocoșul cu lingura si furculița, poate intra pentru a lua masa. De multe ori, gospodinele scot la poartă și tăblița cu ceea ce a gătit. În general, gătim totul proaspăt, cu produse locale”, ne-a mărturisit Mihaela Bulboacă, gospodină a unui gastor local din Vama Buzăului.

Vama Buzăului este comuna cu cele mai multe puncte gastro locale acreditate din întreaga țară, iar pe același sistem, mai nou, turiștii se pot și caza în casele oamenilor din zonă, în cadrul proiectului ”Camere la munte”. Această activitate este destinată celor care doresc să închirieze în scop turistic, maxim 5 camere din gospodăria proprie, acestea fiind clasificate cu una până la trei ”flori de colț”.

”Nu beneficiezi doar de o cameră în care să dormi pentru o noapte, ci de o întreagă experiență în sânul unei familii din Vama Buzăului astfel că poți lua parte și la treburile casei, poți da de mâncare la animale, poți să servești masa dacă există și punct gastro local”, ne informează Tiberiu Chirilaș, primarul comunei.

Tot în comună v-ați putea bucura și de o ședere inedită în gospodria care i-a aparținut lui Nea Ion, un om vrednic al locului, și pe poarta căreia, odată intrați, veți ajunge în lumea de acum mai bine de 100 de ani cu căsuță din bârne, ștergare pe pereți, zestrea cea bună la vedere, măsuțe la umbra merilor, mici expoziții cu obiecte și documente încă de pe vremea regalității.

Ba mai mult, la Vama Buzăului, în perioada 31 iulie – 1 august, atmosfera va fi una de poveste, o poveste folk în cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului ”Vama de la Munte”.

Astfel, la Vama Buzăului, ați putea petrece dimineați cu picioare goale prin iarbă și prin apa cristalină a pârurilor, zile cu arome locale și drumeții de neuitat, dar și seri de poveste la o carafă de licoare locală și foc de tabară scânteietor, în acorduri de chitară.