Radio Iași: Lavanda Zimbrului – o pasiune cu parfum estival

Radio Iași: Lavanda Zimbrului – o pasiune cu parfum estival

27
0

În ediția de astăzi a emisiunii România de nota 10  facem popas la Tg.Neamț – o destinație plină de legende, de mult farmec, dar și de povești, unele cu aromă de lavandă.  Un tânăr cadru didactic se dedică pe timpul verii unei activități care îi aduce mari satisfacții – cea de cultivator  de lavandă.  Maria Ioniță a înființat,  în urmă cu șase ani, o cultură de lavandă dezvoltându-și  mica afacere cu numele de Lavanda Zimbrului. Cum a început această poveste și cum a înflorit de la un an la altul  aflăm chiar de la invitata  ediției noastre Maria Ioniță.

 „Această poveste a inceput când bunicul meu mi-a dăruit ca moștenire o bucată de pământ. Și pentru că el întreaga viață și-a dedicat-o lucrului pământului, am considerat că este bine să îl muncesc, dar într-un stil caracteristic mie, fiind o iubitoare de flori. În 2015, am cultivat o suprafață de teren, la momentul respectiv undeva la 15 mii de butași de lavandă, și ulterior am considerat că zona noastră fiind reprezentată prin zimbru, ar fi benefic un nume și o prezentare sub denumirea de Lavanda Zimbrului.

La început am plantat întreaga suprafață cu un soi care aduce în prim plan uleiul, ulterior am plantat și câteva soiuri decorative pentru a acoperi necesitatea celor care folosesc această plantă pentu decor.”

Lanul de lavandă,  aflat în apropierea  orașului Tg. Neamț, îi bucură sufletul și îi dă curajul de a merge mai departe, chiar dacă uneori se ivesc și dificultăți.

„Este o perioadă în care lavanda își arată întregul aspect, fiind caracteristică prin binecunoscutul mov, lila, diferite tonuri de culoare. Trebuie să recunoaștem,  că frumusețea stă și în parfum și este cunoscută această plantă pentru beneficiile ei, în ceea ce privește relaxarea, starea de bine.

Dacă la început poveștile care m-au inspirat mi-au dat foarte multă încredere și optimism, crezând că va fi ceva destul de ușor, cu timpul s-a dovedit că nu este deloc așa, este o plantă care necesită o ingrijire specială. Din păcate, zona in care locuiesc, nu este potrivită acestei plante, dar ambiția a fost mai presus decât orice recomandare a specialiștilor”.

Și pentru că această activitate necesită mult efort, Maria Ioniță beneficiază  de sprijinul constant al familiei.

„În ultima perioadă, familia a considerat că am nevoie de ajutor și se implică din ce în ce mai mult. Cum v-am spus, planta se adaptează destul de greu zonelor noastre, de la lucrările agricole, până la culegerea florilor, distilare. Familia mea este implicată în mod direct și este  prezentă în jurul meu, eu ocupându-mă mai mult de prezentarea produselor, distribuirea lor, partea de internet, de comenzi on-line.”

 Până in prezent, Maria Ioniță a reușit să realizeze o gamă variată de produse din lavandă, iar prima ieșire în public a fost în 2017, la Festivalul Medieval de la Tg.Neamț.

„Produsele sunt cele de bază, vorbim despre uleiul esențial de lavandă, pe care îl producem chiar noi, apa de lavandă, sare de baie, sare marină, aromatizată cu ulei de lavandă, lumânări, săculeți de lavandă uscată. Și câteodată  la anumite festivaluri, târguri, comercializăm și produse cosmetice, dar nu este ramura pe care ne axăm în acest moment.

Prima iesire în public a avut loc în anul 2017, la Festivalul Medieval. În ultimii ani, aceste festivaluri nu s-au mai desfășurat așa cum ne-am fi dorit, din cauza pandemiei, dar sperăm ca la fiecare eveniment important din zona orașului Tg.Neamț, a Ținutului Zimbrului, vom fi prezenți și vom avea din ce in ce mai mult succes. Intenția noastră este de a atrage căt mai mulți turiști în zonă, arătându-le ce reușesc să facă oamenii locului.

Am reușit să pregătim câteva produse pentru vizitele oficiale ale ambasadorilor, care au vizitat recent zona noastră – Ambasadorul Coreei și Ambasadorul Egiptului.”

Lavanda Zimbrului a cucerit privirile și inimile  celor care vin în Tg.Neamț, iar promovarea în mediul on-line a atras numeroși cumpărători și din alte zone ale țării.

„De-a  lungul timpului, ne-am format niște cumpărători,  ne contactează, luăm legatura cu ei, și  îi  păstrăm aproape, pentru că nici plantația noastră nu este foarte mare și cumva să acoperim cererile persoanelor.

Sunt persoane din zona Tg.Neamț, iar turiștii au posibilitatea de a cumpăra din diferite puncte, unde distribuim aceste produse, dar sunt și persoane din orașe mari precum  București, unde trimitem colete frecvent.” 

Maria Ioniță a devenit cunoscută pentru produsele sale datorită parteneriatului pe care îl are cu Asociația eco-turistică Ținutul Zimbrului.

 „Ceea ce desfășor eu nu este un business, o afacere, ci este doar o activitate, încununată cu succes prin parteneriatul  cu Ținutul Zimbrului și prezența la diferite târguri, la anumite evenimente din orașul nostru, mă face să am o satisfacție, în ceea ce privește Lavanda Zimbrului.

Cred că eu am reușit să ajung pe piață mai ușor prin acest pateneriat, pe care îl am cu Ținutul Zimbrului și, de ce nu, numele care m-a ajutat să ies în evidență. Suntem membri fondatori și într-un Cluster Produs în Neamț, un proiect care se află la început, sper că va fi o asociere frumoasă și productivă.

 Aceste asocieri sunt importante pentru că este locul unde putem să ne prezentăm produsele prin acele persoane care se ocupă cu promovarea zonei, reușim să legăm acele pârghii, care ne ajută să ne prezentăm produsele într-un mod mai facil și facilitează accesul nostru  la diferite târguri. Este un beneficiu adus nouă, producătorilor locali, dar și celor care sunt interesați de această zonă și de produsele ei.”

Pasiunea pentru frumos, pentru natură, o transmite și elevilor săi,  care s-au lăsat vrăjiți de această poveste a Lavandei Zimbrului.

 „La  școală, am grijă de niște flori mai mici, iar în perioada de vacanță am grijă de aceste flori de lavandă. Copiii știu că am această  pasiune și  au ajuns să spună că îndrăgesc lavanda, că  florile lor preferate sunt cele îndrăgite de mine. M-aș bucura dacă le-aș putea insufla această iubire de natură, de mediu, să fim prietenoși cu el, să transmitem mai departe această emoție.Grija pentru frumos și-a pus întotdeauna amprenta asupra produselor mele. Îmi doresc să fie prezentate într-un mod cât mai plăcut și să ajungă la inimile iubitorilor de lavandă, dar în același timp, să transmită și o bucățică din mine”.

Redactor Natalia Maxim

Fotografii Andrei Ștefan